|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Wskazówki |
Autor |
Wiadomość |
gural117 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 Wskazówki
|
|
|
Podejrzewam że temat gdzieś już był poruszony ale w 30 stronach pytań o zasady nie za bardzo mogę to znaleźć.
W instrukcji na stronie 13 podane jest:
Gracz może wydawać takie żetony (po jednym na raz) po każdym teście umiejętności (udanym lub nie). Każdy wydany w ten sposób żeton Wskazówki pozwala graczowi rzucić jedną dodatkową kością. Jeśli uzyska sukces, dodaje go do sumy z pierwotnego rzutu.
Jeżeli dobrze rozumiem - posiadając 5 wskazówek mogę wydać po kolei wszystkie 5 aby poprawić test danej umiejętności ?
Czy rożni się ten sposób wydawania wskazówek od tego co podane jest na kartach umiejętności - czy jest to po prostu zdublowanie informacji? |
|
|
|
 |
gwizdzius [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 Re: Wskazówki
|
|
|
gural117 napisał/a: | ...Czy rożni się ten sposób wydawania wskazówek od tego co podane jest na kartach umiejętności - czy jest to po prostu zdublowanie informacji? |
Jeżeli chodzi Ci o zapis "Gdy wydajesz żeton Wskazówki, aby wspomóc test ..., otrzymujesz dodatkową kość." to za każdym razem jak wydasz jeden żeton wskazówki w danym teście, będziesz rzucał dwoma dodatkowymi kośćmi a nie jedną (1 wskazówka, 2 kości). Gdy takiej karty umiejętności nie masz to rzucasz jedną dodatkową kością po wydaniu żetonu wskazówki (1 wskazówka, 1 kość). |
|
|
|
 |
gural117 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011
|
|
|
Bardzo dziękuję. Właśnie nie wiedzieliśmy jak to interpretować. W takim razie jeszcze jedno pytanie.
Załóżmy, że moja Wola wynosi 3.
W przypadku kiedy moja karta umiejętności to Wiedza każda wskazówka to + 1. Czyli 3 wskazówki to 3 + 3 = 6.
Czy w przypadku gdyby moją kartą umiejętności była Wola to czy wydanie 3 wskazówek to będzie 3 + 1 + 2x3 = 10 ? W jaki sposób mam liczyć te dodatkowe kości ?? |
|
|
|
 |
gwizdzius [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011
|
|
|
gural117 napisał/a: | Bardzo dziękuję. Właśnie nie wiedzieliśmy jak to interpretować. W takim razie jeszcze jedno pytanie.
Załóżmy, że moja Wola wynosi 3.
W przypadku kiedy moja karta umiejętności to Wiedza każda wskazówka to + 1. Czyli 3 wskazówki to 3 + 3 = 6.
Czy w przypadku gdyby moją kartą umiejętności była Wola to czy wydanie 3 wskazówek to będzie 3 + 1 + 2x3 = 10 ? W jaki sposób mam liczyć te dodatkowe kości ?? |
Jeżeli wykonujesz test Woli, to w takim przypadku karta umiejętności Wiedza +1 nic Ci nie daje, bo tylko gdy wykonujesz test WIEDZY i go wspomagasz wskazówkami to dostaniesz dodatkową kość przy korzystaniu z wskazówki (2 kości). Jeśli wykonujesz test WOLI to po wydaniu wskazówki dostaniesz tylko jedną kość (1 kość).
Reasumując, w Twoim przypadku:
Wola 3
test Woli to 3 kości, jeśli nie ma sukcesu wydajesz 1 żeton wskazówki i dostajesz 1 kość
jeśli nadal nie ma sukcesu wydajesz 1 żeton wskazówki i dostajesz 1 kość
aż do skutku, albo aż braknie Ci wskazówek, albo aż stwierdzisz że to już nie ma sensu
Wiedza ?
karta umiejętności Wiedza +1
test Wiedzy to ?+1 kości, jeśli nie ma sukcesu wydajesz 1 żeton wskazówki i dostajesz 2 kości (1 za wskazówkę i 1 za umiejętność)
jeśli nadal nie ma sukcesu wydajesz 1 żeton wskazówki i dostajesz 2 kości
aż do skutku, albo aż braknie Ci wskazówek, albo aż stwierdzisz że to już nie ma sensu |
|
|
|
 |
|
|