galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kartotrzymacz :)
Autor Wiadomość
vaden_ker
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Sie, 2011   Kartotrzymacz :)

Po dostawieniu do planszy głównej Koszmaru z Dunwich przestałem mieścić się z kartami na stole - a jako że karty Obszarów zajmują najwięcej miejsca, to zmajstrowałem takie coś:

Projekt do ściągnięcia jest tutaj: arkusz1, arkusz2, arkusz3a, arkusz3b. Arkusz 3 ma dwie wersje - do wyboru. Drukujemy na zwykłym papierze, pamiętając o ustawieniu "rozmiar rzeczywisty" (lub coś takiego), naklejamy na tekturę grubości 1 mm. Części ponumerowane są w kolejności sklejania, a strzałki pokazują, jaką część należy w danym miejscu dokleić. Elementy wycinamy (najwygodniej skalpelem lub nożykiem segmentowym) po zewnętrznym obrysie, linii przerywanych nie wycinamy. Części zostały zaprojektowane "na styk", więc szczeliny można wyciąć nieco szersze, żeby nie wciskać na siłę. Dodatkowo, na spodzie można wkleić wykonane we własnym zakresie usztywnienie:

Jeśli ktoś chce pomalować swój kartotrzymacz, to sugeruję miejsca trudno dostępne malować przed sklejeniem.

UWAGA dotycząca przyklejania części 3 i 4 - przyklejamy je NAPRZEMIENNIE, a nie najpierw wszystkie części 3, a później wszystkie części 4.

Miłej zabawy i palców sobie nie obetnijcie :)

Wagnard
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Sie, 2011   

Fajne... trzeba by to lekko tylko przerobić, żeby koszulki kart były lepiej widoczne, ale ogólnie fajny pomysł.

Ogionejro
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

Super pomysł :) Myślę, że dość wyraźnie wszystko widać :) . Chyba będę musiał pomyśleć o tym, by to druknąć, bo rzeczywiście przez natłok tych stosów kart muszę oprócz stołu używać również paintstation do figurek i tam właśnie te karty rozstawiać :P . Tektura 1mm jest grubsza niż blok techniczny czy taka sama?

vaden_ker
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

Dzięki :)

Dziś rozegrałem pierwszą grę z wykorzystanie tego ustrojstwa. Bardzo dobrze spełnił swoje zadanie, w razie czego łatwo go przenieść, widoczność koszulek akuratna.

Sama gra akurat poszła mi fatalnie i bardzo pechowo :neutral:

Pojemnika specjalnie nie zrobiłem zbyt wysokiego, bo mam w planie zrobić podobne konstrukcje dla kart mitów i bram oraz na małe karty, a całość ma się zmieścić w jednym pudle.

Ogionejro, kartka z bloku technicznego, o ile dobrze pamiętam, ma grubość 0.2 mm. Odpowiednią tekturę kupisz w lepszym sklepie dla plastyków albo w sklepie modelarskim.

Pozdrawiam!

gwizdzius
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2011   

Oto moje podstawki na karty. Mieszczą się do pudełka.

Nie mówię że moje rozwiązanie jest lepsze - poprostu pokazuję co można zrobić aby mieć trochę porządku na stole (fakt, musi być większy, a przedwiecznego i tak trzeba gdzieś położyć).
Ostatnio zmieniony przez gwizdzius Pią 26 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Ogionejro
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2011   

Ty masz podstawkę do wszystkiego :P
Ja wszelkie żetony, znaczniki i pieniądze mam w takim pudełku wędkarskim z przesuwanymi przegródkami i wszystko się mieści akurat :) . Problem jest właśnie z kartami, więc dla mnie lepsza (zarówno pod względem mniejszej ilości czasu potrzebnego, by ją zrobić jak i tego, że zajmuje się tylko kartami, a nie znacznikami, o które się już nie muszę martwić) jest wersja vaden_kera :) . Poza tym na Twoją nie starczyłoby mi miejsca na stole a jego pomysł ogranicza a nie powiększa ilość zajmowanego miejsca ;) .
Ale dla ludzi z dużymi stołami i bez opakowań na znaczniki fajne i estetyczne rozwiązanie :)

Odpowiedz do tematu