Pytanie na temat doboru kart i tali na początku rozgrywki. |
Autor |
Wiadomość |
tr3jk [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 Pytanie na temat doboru kart i tali na początku rozgrywki.
|
|
|
Witam.Niedawno zakupiłem grę Warhammer Invasion.Zdążyłem już zagrać kilka partii z qmplami.Poznałem już większość zasad lecz nie wiem jednego.Czy gra się tak że mieszam talie Chaosu i Orków i losowo wybieram z nich 40 kart i gram nimi na przeciwnika który zrobił to samo z taliami Krasnoludów i Imperium ? Czy jak to jest ? Mozna grac tylko Orki vs Krasnoludy ? Prosze o odpowiedz wtajemniczonych |
|
|
|
 |
lanowiec [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011
|
|
|
mozesz pomieszac orkow z chaosem i dark elfami ale po co? Najlepsze talie to mono, albo ktorych kart innej rasy masz pare, bo przeciez bez symbolow lojalnosci danej rasy, czasem trzeba by duzo doplacic |
|
|
|
 |
ygeth [Usunięty]
|
|
|
|
Możesz grać jak chcesz. Mieszanie frakcji nie jest konieczne. Poza tym losowe dobieranie kart neutralnych to też opcja. Z reguły przed grą każdy składa swoją talię.
Z uwagi na to, że w podstawce jest ograniczona ilość egzemplarzy kart neutralnych - losowanie ich (jak gracie na jednym zestawie podstawowym) to dobre rozwiązanie. |
|
|
|
 |
blazius [Usunięty]
|
|
|
|
Z czasem dojdziecie do tego że im niej losowości w doborze talii tym lepiej dla gry. Losujcie neutralne jeżeli mało. |
|
|
|
 |
tr3jk [Usunięty]
|
|
|
|
Czyli że ja np gram Krasnoludami to biore ich 25 kart , dolaczam wybrane przez siebie 15 kart Imperium , i jeszcze losujemy po 10 kart neutralnych i to sa nasze talie tak ? |
|
|
|
 |
blazius [Usunięty]
|
|
|
|
Te 15 kart może sensownie uzupełniać talię na Krasnoludach. Jak najbardziej. Uwzględnij koszty lojalności kart Imperium. |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
|
|
|
tr3jk, na samym coresecie najlepiej (według mnie) grać taliami mono czyli jedna rasa na inną jedną rasę + losowanie neutrali, po jakimś czasie obczaicie jak się czym gra, które rasy są mocniejsze, dokupicie kilka battle packów, później kolejne a potem... ta da do zobaczenia na turniejach |
|
|
|
 |
blazius [Usunięty]
|
|
|
|
Kapliczkę Sigmara. Chłopską Milicję i Myśliwych możesz z powodzeniem wmieszać w Krasnoludy. Pytanie tylko czym dysponują przeciwnicy na mieście. |
|
|
|
 |
ygeth [Usunięty]
|
|
|
|
Karty do talii można wkładać wedle gustu oby tylko nie miksować w jednej kart destrukcji i porządku. |
|
|
|
 |
tr3jk [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 10 Sie, 2011
|
|
|
ok dzięki , już wiem więcej ;D a jeszcze pytanie , moge grać chaos vs orki albo krasnoludy vs imperium ? albo grac ze tylko po 6 kart neutralnych zeby gra mogla sie toczyc na 2 stolach ? ;D bo jest nas 4 i zeby 2 nie siedzialo ;P |
|
|
|
 |
Gothik [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011
|
|
|
Co do doboru przeciwników, to obowiązuje tu pełna dowolność - chaos może jak najbardziej walczyć z orkami, a krasnale z imperium. Jesli chodzi o rozdział kart, to teoretycznie talie powinny mieć minimalnie 50 kart, ale nie przejmuj się tym. Jeśli nie chcesz dokupywać dodatkowych zestawów, możecie grać tylko podstawką na czterech. Liczy się przecież dobra zabawa, a nie ślepe przestrzeganie reguł. Najwyżej wasze gry będą krótsze. |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
|
|
|
Ewentualnie możecie jeszcze zagrać w czwórkę czyli 2 na 2. Przykładowe zasady takiej gry możesz znaleźć na tym forum lub w google. |
|
|
|
 |
tr3jk [Usunięty]
|
|
|
|
dziękuje za wszystkie odpowiedzi.nie chce robić nowego tematu więc pisze tutaj.przed chwilą grałem z bratem ja krasnoludami na chaos.atakował mi królestwo łączną sumą 12 młotków.ja miałem wypełnioną misję "chwalebna śmierć" czyli że miałem na niej 3 zasoby.teraz pytanie.poświęciłem jednostke z misji aby zniszczyć 2 wybrane jednostki atakujące.te 2 jednostki zadają obrażenia królestwu czy już nie ? i czy często jest tak że np.przegrywam gre , lecz gdyby była jeszcze jedna tura to bym wygrał albo przegrywam bo zabrakło mi 1 żetona zasobów.bo narazie często tak sie zdarza , czy to zdarza sie tylko na naszym niskim poziomie gry czy później też ? np.gdy gra Darker vs Przemo (przepraszam za posłużenie się tym przykładem) to też się zdarzają takie sytuacje ? |
|
|
|
 |
ygeth [Usunięty]
|
|
|
|
Jeśli odpaliłeś akcję z misji przed przyznaniem przez jednostki wroga obrażeń Twojej stolicy to zniszczyłeś je zanim zdołały zrobić cokolwiek.
Surowców brakuje cały czas a i bywa tak, że zabraknie tego jednego punktu do wygrania gry. |
|
|
|
 |
Mitril [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 06 Wrz, 2011
|
|
|
Witam,
pytanie dotyczące kart neutralnych. Mając już sporo kart neutralnych mogę je podzielić na te rzeczywiście neutralne (bydynki, wioski), które mogą być wykorzystywane przez dwóch przeciwników i te zasadniczo do tej pory używalem z synem w grze. Po prostu z dostępnych kart losowaliśmy po 10 i gramy.
Wraz z poszerzeniem ilości kart mamy w chwili obecnej około 30 kart Skavenów i 20 kart neutralnych dedykowanych armiom Porządku. Czy można w takim razie zastosować zasadę, że Zło dobiera losowo z kart Skavenów, a ja losowo z kart neutralnych dla Porządku? Czy też należy wszystkie karty neutralne wymieszać ze sobą i z tego wylosować po 10?
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam,
Mitril |
|
|
|
 |
|