galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejność działań - Smoki & Zwiastun
Autor Wiadomość
meteser 

Dołączyła: 07 Kwi 2018
Posty: 5
Wysłany: Pon 09 Kwi, 2018   Kolejność działań - Smoki & Zwiastun

Witam
pyt. 1
Jaka jest kolejność działań gdy staniemy na polu z łuską króla smoków oraz z prorokiem?
Kogo spotykamy?

pyt. 2
Czy w smoczej wierzy poszukiwacze mogą się spotykać?
Jeśli tak to kiedy skoro ruch odbywa się na koniec tury?
Czy po rozpatrzeniu kart smoka i wykonaniu ruchu na obszar z innym poszukiwaczem można go jeszcze zaatakować?
Czy atakuje gracz który zakończył turę ruchem i stanął na polu z innym poszukiwaczem, czy gracz który rozpoczyna turę i stoi z innym poszukiwaczem na obszarze w wieży i decyduje czy korzysta z obszaru, czy odbywa spotkanie z innym poszukiwaczem?

pyt. 3
Jaka jest ogólna kolejność działań:

a)
1. oznajmienie ataku
2. próba wymykania się
3. rzuty ataku
4. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów)

b)
1. oznajmienie ataku
2. próba wymykania się
3. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów)
4. rzuty ataku

c)
1. oznajmienie ataku
2. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów)
3. próba wymykania się
4. rzuty ataku

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez meteser Wto 10 Kwi, 2018, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 159
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 09 Kwi, 2018   Re: Kolejność działań - Smoki & Zwiastun

meteser napisał/a:

pyt. 1
Jaka jest kolejność działań gdy staniemy na polu z łuską króla smoków oraz z prorokiem?
Kogo spotykamy?


Najpierw NPC.

meteser napisał/a:

pyt. 2
Czy w smoczej wierzy poszukiwacze mogą się spotykać?
Jeśli tak to kiedy skoro ruch odbywa się na koniec tury?


Co prawda w instrukcji nie ma o tym wzmianki ale obszar wieży rozpatrujesz na początku swojej tury, więc ja gram tak, że jak jest na tym obszarze inny Poszukiwacz to można go zaatakować i potem porusza się przegranym zgodnie z zasadami ruchu w wieży po przegranej walce. Zwycięzca zostaje na tym samym polu bo nie rozpatrzył żadnej karty Smoczego Władcy.

meteser napisał/a:

Czy po rozpatrzeniu kart smoka i wykonaniu ruchu na obszar z innym poszukiwaczem można go jeszcze zaatakować?
Czy atakuje gracz który zakończył turę ruchem i stanął na polu z innym poszukiwaczem, czy gracz który rozpoczyna turę i stoi z innym poszukiwaczem na obszarze w wieży i decyduje czy korzysta z obszaru, czy odbywa spotkanie z innym poszukiwaczem?


Nie, bo nie rozpatrujesz obszaru.
Jeżeli dochodzi do ataku, to robi to gracz rozpoczynający turę bo wtedy rozpatruje obszar na którym stoi.

meteser napisał/a:

pyt. 3
Jaka jest ogólna kolejność działań:

a)
1. oznajmienie ataku
2. próba wymykania się
3. rzuty ataku
4. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów i rzutów ataku)

b)
1. oznajmienie ataku
2. próba wymykania się
3. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów i rzutów ataku)
4. rzuty ataku

c)
1. oznajmienie ataku
2. podliczenie punktów ataku (z przedmiotów, jednorazowych eliksirów i rzutów ataku)
3. próba wymykania się
4. rzuty ataku

Pozdrawiam :)


b)
 
     
meteser 

Dołączyła: 07 Kwi 2018
Posty: 5
Wysłany: Wto 10 Kwi, 2018   

Skoro wszystkie zasady są niepisane i każdy wymyśla je sobie przed grą to ja będę grała tak:

A1:
Spotykamy proroka

A2:
Gracz który kończy turę i staje na obszarze innego poszukiwacza może go zaatakować, ale wtedy traci następną turę (musi odpocząć, bo zmęczył się wykonując 2 ruchy) :wink:


Na koniec załączam odpowiedź na to samo pytanie od wydawcy:

A: "1. Z tego co udało mi się ustalić, jest to kwestia, która nie została rozwiązana w żadnym FAQ, dlatego w mojej odpowiedzi bazuję na zapisie zasad dotyczących obu spornych elementów. W opisanej przez Panią sytuacji przyjąłbym, że w pierwszej kolejności należy rozpatrzyć łuskę króla smoków, ponieważ ponieważ zapis na arkuszu Proroka mówi, że czynności związane z nim wykonuje się zamiast spotkania wynikającego z obszaru, a Smocza łuska takim spotkaniem nie jest (ponieważ jej rozpatrzenie jest obowiązkowe, w tej sytuacji jest ona niejako nadrzędna nad efektami spotkań danego obszaru). Jeszcze raz zaznaczam jednak, że nie jest to oficjalna wykładnia zasad.

A: 2. Z zapisu na stronie 13 instrukcji rozszerzenia Smoki wynika, że w trakcie swojej tury gracz rozpatruje jedynie karty dobrane w wyniku opisu na danym obszarze, a po ich rozpatrzeniu automatycznie porusza się zgodnie z zasadami wieży, a następnie jego tura dobiega końca. W związku z tym uznałbym, że będąc w smoczej wieży gracze nie mogą walczyć pomiędzy sobą (ponieważ de facto w żadnym momencie tury nie występuje moment, kiedy mogliby to zrobić).
--
Pozdrawiam,
Mateusz S.
GALAKTA"
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12