galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań
Autor Wiadomość
hayneken


Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 5
Wysłany: Wto 03 Sty, 2017   Kilka pytań

Witam, jestem początkującym graczem MiM'a. Jak na razie rozegrałem 2 gry, przy czym jedną z nich nawet udało się nam ukończyć (w 3 osoby zajęło nam to około 5 godzin :D ). Grało się świetnie, tylko w kilku kwestiach nie byliśmy pewni czy robimy coś dobrze czy nie. Dlatego proszę uprzejmie o pomoc i udzielenie odpowiedzi na te kilka pytań:

1) Czy można użyć zaklęcia np. "Rozproszenie Magii" nawet jeżeli nikt nie rzucił żadnego zaklęcia w celu pozbycia się go?
2) Czy można zgubić poltergeista teleportując się przez rzekę do drugiej krainy? Czy trzeba ją przepłynąć/użyć mostu?
3) Niektóre zaklęcia można użyć w dowolnym momencie, np "Przypadek". Grając, mieliśmy sytuację, gdzie jeden gracz wszedł właśnie na pole gdzie było napisane "wylosuj 2 karty" a drugi gracz w tym samym momencie rzucił w niego zaklęcie "Przypadek". W jakiej kolejności rozpatrywane są wtedy wydarzenia? Gracz najpierw dobiera i rozpatruje karty z pola czy rzuca kością w celu rozpatrzenia zaklęcia "Przypadek"?
4) Zamieniając się w żabę, na polu zostawia się wszystkie przedmioty, pieniądze i przyjaciół. Po trzech turach, kiedy gracz odmieni się z powrotem w swoją postać i rzucając kostką wróci na pole gdzie pozostawił swoje rzeczy, może je odzyskać wszystkie naraz? Czy jest jakiś limit kart które mogą znajdować się na polu? W naszej grze, jeden z graczy po zamianie w żabę na polu zostawił 3 przyjaciół, 4 przedmioty i trochę złota, po czym wrócił po nie i zabrał je ponownie ze sobą.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 03 Sty, 2017   Re: Kilka pytań

1) Czy można użyć zaklęcia np. "Rozproszenie Magii" nawet jeżeli nikt nie rzucił żadnego zaklęcia w celu pozbycia się go?
Nie można rzucać zaklęć bez efektu żeby się ich pozbyć.

2) Czy można zgubić poltergeista teleportując się przez rzekę do drugiej krainy? Czy trzeba ją przepłynąć/użyć mostu?
Nigdzie nie jest to wprost napisane, musicie to między sobą ustalić.

3) Niektóre zaklęcia można użyć w dowolnym momencie, np "Przypadek". Grając, mieliśmy sytuację, gdzie jeden gracz wszedł właśnie na pole gdzie było napisane "wylosuj 2 karty" a drugi gracz w tym samym momencie rzucił w niego zaklęcie "Przypadek". W jakiej kolejności rozpatrywane są wtedy wydarzenia? Gracz najpierw dobiera i rozpatruje karty z pola czy rzuca kością w celu rozpatrzenia zaklęcia "Przypadek"?
W takim przypadku najpierw Przypadek.

4) Zamieniając się w żabę, na polu zostawia się wszystkie przedmioty, pieniądze i przyjaciół. Po trzech turach, kiedy gracz odmieni się z powrotem w swoją postać i rzucając kostką wróci na pole gdzie pozostawił swoje rzeczy, może je odzyskać wszystkie naraz?
Tak.

Czy jest jakiś limit kart które mogą znajdować się na polu?
Nie.
 
     
hayneken


Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 5
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017   

Bludgeon dziękuję za odpowiedzi!!

Niestety od ostatniego czasu rozegraliśmy parę kolejnych gier co spowodowało że narodziło się parę kolejnych pytań.

Przykład: Złodziej wchodzi na pole innego gracza i wykorzystuję swoją zdolność specjalną - kradnie mu przedmiot.
-Czy to jest liczone jako spotkanie z graczem? Tura złodzieja po kradzieży kończy się, czy cały czas może rozpatrzeć pole/walczyć z graczem na polu?

-Kupiliśmy dodatek żniwiarz, pojawiły się tam karty przygód - przeciwników z możliwością wyboru walki psychicznej albo fizycznej np. mających siła: 8 / moc: 8. Jeżeli się nie mylę to po zabiciu takiego potwora, dostajemy jego kartę jako trofeum a jako że wartość siły/mocy przekracza 7 możemy ją wymienić na.. no właśnie na co? Po jednym pkt mocy i siły? Czy może należy zapamiętać że pokonało się go w walce np. psychicznej i dodać tylko 1 pkt mocy?
 
     
Xan 


Wiek: 26
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 148
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 15 Sty, 2017   

Przykład: Złodziej wchodzi na pole innego gracza i wykorzystuję swoją zdolność specjalną - kradnie mu przedmiot.
-Czy to jest liczone jako spotkanie z graczem? Tura złodzieja po kradzieży kończy się, czy cały czas może rozpatrzeć pole/walczyć z graczem na polu?


Kradzież Przedmiotu, czyli skorzystanie ze specjalnej zdolności powoduje, że nie możesz rozpatrzyć obszaru ani też walczyć z innym Poszukiwaczem. Bodaj na ostatniej stronie instrukcji jest fajny schemat działania rozrysowany. ;)

-Kupiliśmy dodatek żniwiarz, pojawiły się tam karty przygód - przeciwników z możliwością wyboru walki psychicznej albo fizycznej np. mających siła: 8 / moc: 8. Jeżeli się nie mylę to po zabiciu takiego potwora, dostajemy jego kartę jako trofeum a jako że wartość siły/mocy przekracza 7 możemy ją wymienić na.. no właśnie na co? Po jednym pkt mocy i siły? Czy może należy zapamiętać że pokonało się go w walce np. psychicznej i dodać tylko 1 pkt mocy?

Kartę Wroga z dwoma atrybutami możesz wymienić albo na punk Siły, albo na punkt Mocy, niezależnie od tego czy pokonałeś go w walce, czy w walce psychicznej.

Jak podasz mi przykład jaki mieliście, to odpowiem Ci na poniższe pytanie, bo nie wiem w jaki sposób chcesz się teleportować do drugiej krainy. :)
2) Czy można zgubić poltergeista teleportując się przez rzekę do drugiej krainy? Czy trzeba ją przepłynąć/użyć mostu?
_________________
Talisman: Digital Edition!
 
 
     
hayneken


Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 5
Wysłany: Nie 15 Sty, 2017   

Rzeczywiście, jest na końcu instrukcji! Mimo że przeczytałem ją co najmniej dwa razy to jakoś przeoczyłem ten fakt. Dzięki :)

Przypadek poltergeista, wydarzył się jakieś 2 tygodnie temu ale jak dobrze pamiętam to jeden z graczy dostał poltergeista będąc już w krainie środkowej po czym użył karty magiczne wrota i został teleportowany do krainy zewnętrznej, bodajże miasta.
 
     
Xan 


Wiek: 26
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 148
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 15 Sty, 2017   

hayneken napisał/a:
Rzeczywiście, jest na końcu instrukcji! Mimo że przeczytałem ją co najmniej dwa razy to jakoś przeoczyłem ten fakt. Dzięki :)

Przypadek poltergeista, wydarzył się jakieś 2 tygodnie temu ale jak dobrze pamiętam to jeden z graczy dostał poltergeista będąc już w krainie środkowej po czym użył karty magiczne wrota i został teleportowany do krainy zewnętrznej, bodajże miasta.


To tak. Odrzuca się w tej sytuacji Poltergeista. Jak chcesz "potrenować" zasady, to polecam pograć sobie w Talisman: Digital Edition. Gra dostępna jest na platformie Steam. A nuż Ci się spodoba i cyfrowa wersja. :wink:
_________________
Talisman: Digital Edition!
 
 
     
hayneken


Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 5
Wysłany: Wto 17 Sty, 2017   

Nie tylko na steam, także na telefony - androida i iphona :)

Pogrywam właśnie w wersje na telefon od przed wczoraj. Przymierzam się też do zakupu jakiegoś większego dodatku. Niestety wersje cyfrowe nie dają możliwości przetestowania wszystkich, brakuje np. lasu i smoków. Udało mi się za to pograć z dodatkiem gór, podziemi oraz miasta, i prawdopodobnie mój wybór padnie na jeden z nich, przy czym góry są moim aktualnym faworytem z racji łatwiejszego poziomu gry.

Tak czy siak dzięki za odpowiedzi :) puki co jestem otwarty na konwersacje i przekonywanie mnie do konkretnego dodatku.
 
     
Nokturn


Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 133
Wysłany: Sro 18 Sty, 2017   

hayneken napisał/a:
Nie tylko na steam, także na telefony - androida i iphona :)

Pogrywam właśnie w wersje na telefon od przed wczoraj. Przymierzam się też do zakupu jakiegoś większego dodatku. Niestety wersje cyfrowe nie dają możliwości przetestowania wszystkich, brakuje np. lasu i smoków. Udało mi się za to pograć z dodatkiem gór, podziemi oraz miasta, i prawdopodobnie mój wybór padnie na jeden z nich, przy czym góry są moim aktualnym faworytem z racji łatwiejszego poziomu gry.

Tak czy siak dzięki za odpowiedzi :) puki co jestem otwarty na konwersacje i przekonywanie mnie do konkretnego dodatku.


Ja mam na telefon od jakiegoś czasu i fajnie sie gierczy. Mnóstwo wątpliwości się rozwiało. Szkoda tylko, że musiałbym kupic jeszcze raz na steamie, żeby pograc na PC...
 
     
hayneken


Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 5
Wysłany: Sro 18 Sty, 2017   

Dużo nie tracisz bo gry są niemalże identyczne. Ja wole wersje na telefon bo mogę się położyć wygodnie w łóżku i grać przez parę godzin a przy komputerze szybko się męczę.
 
     
Berni77 


Wiek: 42
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 188
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 19 Sty, 2017   

Ale wiesz, że na świecie są już laptopy i tablety z windowsem? ;)
Na pewno ekran ma wygodniejszy do grania (chyba, że masz co najmniej 13" telefon to nie mam pytań) ;)
Na kompie też kupujesz season pass i masz wszystkie dodatki jakie są i jakie wyjdą w przyszłości - tańsza opcja niż kupno wszystkiego osobno...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12