galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Talisman: The Cataclysm
Autor Wiadomość
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   

Z tego co zauważyłem, to w angielskiej wersji używali do określania Poszukiwaczy określeń ,,you" ,,other" lub ,,any".
W tym przypadku nic nie napisali, dlatego się dopytywałem.
Tak jak już wcześniej pisałem - dodatki do Talismana autorstwa Bailey'a są wg. mnie najlepsze ze wszystkich.
Nie są to tylko nowe karty i plansze, ale przede wszystkim nowe mechaniki i typy kart,np karty Terenu.
W takim kontekście spodziewam się następnych dodatków.
Mieliśmy Dzień i Noc, Jasny i Ciemny Los, ,,dobre" i ,,złe" efekty kart Cursed.
Dlatego chciałbym zobaczyć dodatek ze Stronnictwami, z przynależnością do nich na podobnych zasadach.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   

Szerzy się obecnie plotka że to ostatni dodatek do tej gry. Oby to była tylko plotka :(
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Szerzy się obecnie plotka że to ostatni dodatek do tej gry. Oby to była tylko plotka :(

Zajrzałem na forum FFG i rzeczywiście jest tam cały temat na temat tego, czy to ostatni dodatek.
Wymienione argumenty ZA tym, że to ostatni dodatek:
- Nomad Games napisało, że ,,cataclysm the final expansion for talisman has been released" - odebrane jako ,,ostatnie" rozszerzenie
- ,,Just read a post from Samuel Baily. He's no longer with FFG and will not be designing more expansions :sad: " - najsmutniejsza wiadomość - odejście Bailey'a z FFG
- Wpis w arkuszu zasad "Special thanks to all the fans, testers, and players troughout the years that have made Talisman so great!" - brzmi jak pożegnanie z Talisman'em.
Co to ma oznaczać: ,,Jon still needs to do a print on demand expansion joining the Highlands & Woodlands!!!"
Czy ten dodatek jest nieoficjalnie zapowiedziany czy o co chodzi?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   

Mati98 napisał/a:
Co to ma oznaczać: ,,Jon still needs to do a print on demand expansion joining the Highlands & Woodlands!!!"
Czy ten dodatek jest nieoficjalnie zapowiedziany czy o co chodzi?
Chodzi o fanowski dodatek Jona z Talisman Island.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016   

Minęły już ponad dwa miesiące od premiery tego dodatku.
Ktoś już ma? Jakieś wrażenia z rozgrywki? Jakieś opinie na temat tego dodatku?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016   

Mam, jest bardzo fajny.
W każdym calu ulepszenie podstawki.
Plansza jest ładniejsza i ciekawsza, chociaż przy bliższych oględzinach wydaje się mniej bogata w detale.
Zmiana części obszarów na ciągnięcie kart mieszkańców sprawia że każda gra staje się jeszcze bardziej niepodobna do innych, aczkolwiek przez tę nieprzewidywalność problemem czasem jest leczenie i śmiertelność rośnie.
Kraina środkowa jest teraz dużo ciekawsza, dużo więcej kart się ciągnie co czyni ją bardziej atrakcyjną.
Kraina wewnętrzna jest ciekawsza i trudniejsza.
Nowe talizmany ze zdolnościami są bardzo fajne.
Nowi poszukiwacze są ciekawi i chyba dość dobrze wyważeni. Figurki są bardzo wysokiej jakości.
Karty przygód i zaklęć mają nowe mechaniki i pomysły, nie miałem wrażenia że zostały dodane na siłę.
Talia pozostałości nie ma aż takiego wpływu na grę jak myślałem, ale jest miłym dodatkiem do rozgrywki.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pią 08 Lip, 2016   

Skoro już masz ten dodatek ... :smile:
1) Czy oprócz Cataclysm Blade pojawia się jeszcze jakaś super Broń? A może Pancerz?
https://images-cdn.fantasyflightgames.com/filer_public/62/d5/62d5504e-71fc-48f1-a08b-86d27be0a856/tm16_cataclysmblade.png :arrow:
,,Zamiast Strażnika (Siła 9) dostajemy smoka ,,z pudełka" o Sile/Mocy 8. "
2) Czy zasady przejścia pomiędzy krainą Zewnętrzną a Środkową pozostają takie same?
3) Czy zasady przejścia pomiędzy krainą Środkową a Wewnętrzną pozostają takie same? Czy zmienili coś przy Tajemnych Wrotach?
4) Czy zmieniono coś przy Kopalni i Krypcie?
5) Ile jest kart następujących stronnictw? A może pojawiły się jeszcze inne?
Order of Josephine ? Blightwood ? Havenville ? Brakwater ?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 08 Lip, 2016   

1) Czy oprócz Cataclysm Blade pojawia się jeszcze jakaś super Broń? A może Pancerz?
Nie

2) Czy zasady przejścia pomiędzy krainą Zewnętrzną a Środkową pozostają takie same?
Bez zmian jeśli chodzi o sentinela (przy czym można walczyć na moc). Nie ma już możliwości przepłynięcia z gospody do świątyni przy wyrzuceniu 6, zamiast tego trzeba trafić na odpowiedniego mieszkańca.

3) Czy zasady przejścia pomiędzy krainą Środkową a Wewnętrzną pozostają takie same? Czy zmienili coś przy Tajemnych Wrotach?
Tak, po pierwsze jeśli masz nieukończone zadanie to teraz możesz próbować przejść ale masz -2 do testu.
Po drugie jeśli próbujesz przejść i oblejesz to tracisz punkt siły lub mocy.


4) Czy zmieniono coś przy Kopalni i Krypcie?
Nie

5) Ile jest kart następujących stronnictw? A może pojawiły się jeszcze inne?
Order of Josephine ? Blightwood ? Havenville ? Brakwater ?
Nie liczyłem ale nie dużo, po kilka kart.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Sob 09 Lip, 2016   

Bludgeon napisał/a:
3) Czy zasady przejścia pomiędzy krainą Środkową a Wewnętrzną pozostają takie same? Czy zmienili coś przy Tajemnych Wrotach?
Tak, po pierwsze jeśli masz nieukończone zadanie to teraz możesz próbować przejść ale masz -2 do testu.
Po drugie jeśli próbujesz przejść i oblejesz to tracisz punkt siły lub mocy.

Utrata punktu Siły/Mocy (tego z czego korzystałeś) była już w podstawce (jeżeli nie zdołasz przejść). :razz:
To teraz tracisz tylko przy nieudanym przejściu z karą czy też zawsze jak nie uda Ci się przejść?

A Jaskinia Czarownika? Losujesz kartę z Zadań Czarownika? Reszta bez zmian?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 09 Lip, 2016   

Mati98 napisał/a:
Utrata punktu Siły/Mocy (tego z czego korzystałeś) była już w podstawce (jeżeli nie zdołasz przejść). :razz:
Ale jaja, nigdy tego nie zauważyłem :O

Mati98 napisał/a:

To teraz tracisz tylko przy nieudanym przejściu z karą czy też zawsze jak nie uda Ci się przejść?
Zawsze.

Mati98 napisał/a:
A Jaskinia Czarownika? Losujesz kartę z Zadań Czarownika? Reszta bez zmian?
Teraz wchodząc na JC z zadaniem możesz je odrzucić i wylosować nowe.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Sob 09 Lip, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Mati98 napisał/a:
Utrata punktu Siły/Mocy (tego z czego korzystałeś) była już w podstawce (jeżeli nie zdołasz przejść). :razz:

Ale jaja, nigdy tego nie zauważyłem :O

Zdarza się :smile:
Rozumiem, że grasz z wykorzystaniem kart Przygód, Zaklęć i Ekwipunku z podstawki? Grasz również ze ,,starymi" kartami Zadań Czarownika i Talizmanów?
Czy w pojedynczej grze wykorzystuje się tylko 12 (chyba tyle się rozkłada na planszy) z 25 kart Pozostałości?
Czy w późniejszej fazie rozgrywki losuje/wykorzystuje się jeszcze w jakiś sposób te karty?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Lip, 2016   

Mati98 napisał/a:

Rozumiem, że grasz z wykorzystaniem kart Przygód, Zaklęć i Ekwipunku z podstawki? Grasz również ze ,,starymi" kartami Zadań Czarownika i Talizmanów?
Tak, gram prawie z wszystkim. Nawet mam kilka własnoręcznie zrobionych kart ekwipunku, kilkanaście zadań i kilkadziesiąt kart przygód.

Mati98 napisał/a:
Czy w pojedynczej grze wykorzystuje się tylko 12 (chyba tyle się rozkłada na planszy) z 25 kart Pozostałości?
Tak, reszta idzie do pudełka.
Mati98 napisał/a:
Czy w późniejszej fazie rozgrywki losuje/wykorzystuje się jeszcze w jakiś sposób te karty?
nie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12