galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabici vs karty w grze
Autor Wiadomość
Corran 


Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 234
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016   Zabici vs karty w grze

W wątku budowania tali został poruszony temat stosu kart zabitych i wykorzystania dodatkowych kopii kart, które się w nim znajdują. W związku z tym tematem przyszły mi do głowy dwa pytania, które dotyczą zasad, więc postanowiłem utworzyć nowy temat w tym dziale.

1. Aeron Mokra Czupryna może wyciągać Żelaznych ludzi ze stosu zabitych. Gdyby się zdarzyło, że na tym stosie mam dwie kopie tej samej postaci z cechą Żelazny człowiek (nie jestem pewien czy to się może zdarzyć, ale zdolności kart prowadzą i będą prowadzić do różnych sytuacji, więc przyjmijmy teoretycznie, że tak się stało), czy Aeron może jedną z nich umieścić w grze po wygranej dominacji? Z jednej strony nie można grać postacią, która jest na stosie zabitych, ale z drugiej, zasady z kart mają pierwszeństwo przed zasadami ogólnymi. Tylko, że tutaj efekt mówi po prostu, że można wybrać kartę, ale jestem skłonny przyjąć, że należy to rozumieć "wybierz dozwoloną postać żelaznych ludzi", czyli taką, która nie ma kopii wśród zabitych. Mam rację?

2. Drugie pytanie przyszło mi do głowy, gdy szukałem możliwości pojawienia się dwóch kopii tej samej postaci na stosie zabitych.
Yoren może wystawić do gry postać z cudzego stosu kart odrzuconych. Czy może wystawić kopię karty, która wciąż jest w grze pod kontrolą przeciwnika? Jeśli tak, to obie trafią na ten sam stos zabitych (jeśli zginą), ale podstawowym pytaniem jest: czy można wybrać taka postać? Ja nie znalazłem zasady, która tego zabrania, ale dopiero zaczynam swoją grę o Tron, więc chciałbym poznać opinię graczy lepiej obeznanych w regulaminowych kruczkach.
 
     
barney72 

Dołączył: 19 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016   

Nadrzędna zasada, przed zasadami zapisanymi na kartach, mówi, że pierwszeństwo zawsze mają zapisy ograniczające, czyli "nie może".
1. Jeżeli w stosie zabitych są co najmniej dwie kopie unikalnej postaci z cechą żelazny człowiek, to Aeron nie może go wyciągnąć. Postacie nie-unikalne nie podlegają temu ograniczeniu.
2. Yoren może wystawić postać unikalną, której kopia jest wciąż na stole u przeciwnika, o ile w stosie zabitych gracza kontrolującego Yorena jej nie ma, analogicznie jak wyżej. Jeżeli obie zginą to idą na stos zabitych właściciela karty.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12