|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Rozmiary hexów |
Autor |
Wiadomość |
Alex [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008 Rozmiary hexów
|
|
|
Witam. Czy ktoś bardziej rozeznany w temacie mógł by się wypowiedzieć na temat różnic w rozmiarach hexów poszczególnych edycji ?
Szczególnie interesują mnie różnicę między 3 a 4 edycją angielską, a 3 i czwartą niemiecką/europejską. No i jak mają się do tego hexy z `Das Buch` o których czytałem na boardgamegeek że są odrobinę mniejsze od 4 edycji, i z zestawu `Atlantis` który był dołączany do złotej edycji podstawowej gry w niemczech. |
|
|
|
 |
Grzegorz [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008
|
|
|
O ile wiem, wszystkie heksy maja dlugosc skraju 45.4mm, niezaleznie od edycji. Jedyna róznica, to grubosc heksów (miedzy 0.9 a 1.3mm).
(I) Najciensze heksy to te ze starej niemieckiej edycji (1995, 1997, 2000 - "Das Buch") oraz w pierwszym wydaniu "Händler und Barbaren" (maj 2007).
(II) Pozostale heksy sa sredniej grubosci (w tym drugie wydanie "Händler und Barbaren" we wrzesniu 2007).
(III) Najgrubsze sa polskie i te z "Atlantis". Amerykanskie heksy 4-tej edycji sa tej samej grubosci co stare niemieckie.
Róznice w grubosci poznaje sie najlatwiej miedzy (I)/(II) i (III), troche trudniej zauwazyc je miedzy (I) a (II). Te z (III) nie przeginaja sie (no, chyba ze na sile ktos spróbuje), te z (I) i (II) niestety tak. |
|
|
|
 |
|
|