|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
|
PBF #57 - Nabór |
| Autor |
Wiadomość |
Dredzilla [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 10 Cze, 2014
|
|
|
W sumie off top i pytanie do Drago
Czy u Was podczas grania nie romawiacie między soba? nikt nigdy nie wyjdzie na fajke z kims, nie wysle smsa, albo nie da innego znaku ? Albo jak przekazujecie sobie info o dzikich? To takie zapytanie co do veta o krukach |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Drago się nie udziela, więc nie oczekuj że Ci odpisze. Wiadomo, na żywo zawsze jest jakaś komunikacja, ja generalnie nie wyobrażam sobie gry bez długich dyskusji, karteczek, spisków na boku + kogoś kto komentuje całą grę |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
Panowie sami jesteście sobie winni - w pierwszym głosowaniu na ten temat nie było wątpliwości czy gracie z krukami czy nie
Przypomnę jak kto głosował:
| Jazmatos napisał/a: | Z krukami gra się zawsze, może zagrajmy raz bez |
| Rold napisał/a: | Co do kruków to się dostosuję |
| Mieciu napisał/a: | | 2)Bez kruków |
| Shutt napisał/a: | | Bez kruków.Tak samo. |
| Rewolta napisał/a: | | 2 bez kruków |
| drago3482 napisał/a: | | bez kruków |
| Beez napisał/a: | z krukami |
| Gog napisał/a: | | bez kruków wybieranie :d |
| Dredzilla napisał/a: | | z krukami |
|
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Guzu tylko krowa nie zmienia zdania... Ja przyznaję się, że wybrałem rody, po za Tully, których wskazałem jako ostatnich, którymi kruków bym nie potrzebował. Zrobiłem to więc celowo. Trudno jest grać, centralnym rodem bez jakiejkolwiek dyplomacji, tak szczerze to bardziej mi chodziło o zakaz kruków pod kątem ''wielkich spisków'' jak w 46. Bo istotnie nie chciało mi się w sumie wysyłać czasem po kilkanaście kruków przed i w trakcie każdej tury. Ale z drugiej strony nie móc wysłać jednego, dwóch to jakoś tak upośledzony się czuję musząc prosić kogoś jawnie, aby mnie nie atakował albo proponować lub obiecując coś
Obstawiam, że wszyscy Ci którzy nagle byli za przywróceniem kruków dostali po prostu rody gdzie bez dyplomacji ani rusz. Czy jest szybciej to nie wiem, za to istotnie na pewno jest więcej spamu. |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
zmienić zdanie ok, ale zmieniać zasady gry w trakcie rozpoczęcia gry to już nie halo i dziwi mnie, że nie zdajecie sobie z tego sprawy
dlatego też pozwoliłem na veto w tej sprawie, bo takich rzeczy się po prostu nie robi
może zagłosujemy teraz i zagracie z kartami rodów albo mobilka tylko w porcie i na morzu przy porcie albo do 6 zamków? |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Nie porównuj takich kwestii. Wysyłanie kruków to nie jest ''zasada gry'' w sensie twardym instrukcyjnym. Nie zmienia i nie ma wpływu na pozostałe zasady w żadnym wymiarze, tak jakbyś np zmienił że do 6 zamków gramy. To jest takie soft law, nie skodyfikowane, które bardziej normuje zwyczaj. Ok zdeklarowaliśmy się, temu nie przeczę, więc przecież nie chcę aby to była moja arbitralna decyzja. Ale z drugiej strony, nie chcę nikomu umniejszać, ale veto powiedziała osoba, która i tak się nie udziela, ani nie wdaje w żadne dyskusje. Argumentem było przyśpieszenie rozgrywki, sam oceń jako GM czy jest szybciej, na pewno musisz przebrnąć przez masę spamu |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
nie jest szybciej, nie jest łatwiej |
|
|
|
 |
Rold [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 11 Cze, 2014
|
|
|
Już mi się odechciewa walczyć o te kruki Możemy odpuścić Jazmatos
Poza tym w sumie troszke spam bluzgi na lini Shutt-Gog-Beez-Jazmatos-Dredzilla opadły :p Więc nie czyta się tego tragicznie i wbrew pierwszym odczuciom można grać
Taka opinia już na spokojnie. Na pewno zniechęca wersja bez kruków do zaangażowania w grę Sam zawsze zostawiam sobie na końcu tę grę do przemyślenia :p pomimo że zamysł pierwotny był do wręcz przeciwny
Poza tym zniechęca mnie też to, że znamy zwycięzcę w trzeciej turze ;/ Na pewno nie dam rady zdobyć 7 zamków zanim Beez to zrobi Tej wersji potrzebny jest jednak Balans na lini Grey-Lanni-Tully. Chociaż na razie nie wiem na czym miałby on polegać |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Nie no bo karty Grey ma faktycznie z podstawki, a one są za silne. Grey jest w stanie łatwo kontrolować całe morze, bo Stark o ile nie wypadnie mobilka w 2 turze nie jest w stanie zmobilizować statku na The Bay of Ice. Można gadać, że wsparłem Greya, atakując Lanniego. Ale tak naprawdę Tully nie może wiele zrobić, gdyby chociaż wypadła mobilka to jeszcze choć ten statek w porcie i palenie, ale to też na 1 turę bo to sprowokuje Greyja do zajęcia Seagradu .
Może zamiast piechura w WH dać mu go w Deepwood bo tam ważniejsza mobilka jak najszybsza, a na wschodzie jakoś dotrzyma do normalnej mobilki, zwłaszcza, że w tej wersji Arryn może tylko 1 statek robić. Albo zmienić karty, lub dołożyć jeden statek Lannisterowi. |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
| Albo przerzucic statek Starkowi na bay of ice, tylko wtedy gorzej z Arrynem |
|