| 

|  | galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

|  

| Gra o Tron PBF #53 - Who Is The True King? - Pole gry |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | Sardo [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sob 31 Maj, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | bitwa zaktualizowana, możecie marszować dalej |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | czarnylord23 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sob 31 Maj, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dobra, mógłbym kminić nad tym ruchem miesiącami i nie wiedziałbym że robię dobrze, więc zaryzykuję: Piechur z Seroad Marches -> Blackwater. Zostawiam ŻW. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Beez [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Nie 01 Cze, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | ruch GJ. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Germanus [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | ja kontynuuję pokojową politykę: marsz statkiem anulowany
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Beez [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               |  	  | Shutt napisał/a: |  	  | Moge juz gratulowac zwyciestwa Beez? | 

W sumie to możesz...
 Gra się strasznie rozwlekła, a ja w tym tygodniu mam całą masę pracy do zrobienia i jeden pbf do kontrolowania mniej mi się przyda...

Moje ruchy:
 White Harbor: zdjety.

A po 2 marszu Greyjoya - Marsz z Winterfell :
 Rycerz na Eyrie,
 piechur na Karhold
 piechur na jedno z 3 pól (które Gj nie obstawił z puli Castle Black, Moat Cailin, Twins)
 Jeśli Gj zaatakuje WInterfell - Bronie Robbem

Wykonuje cel: Rodowy oraz kontrolować Eyrie co daje mi 7 pkt i 8 terenów lądowych

Lannister może w najlepszym przypadku również dobić do 8 terenów ale wygram z nim na tronie
 Greyjoy może w najlepszym przypadku mieć 6 terenów lądowych
 Martell może w najlepszym przypadku miec 7 terenów lądowych
 Tyrell może mieć  6 terenów lądowych
 Baratheon nie może zdobyć 6 pkt w 1 turze

Jak coś pomyliłem i się odkryłem to będę się śmiał z siebie
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  
               | 
 |  
               | Jeśli bezpośrednio po obszarach lądowych jest tron to na moje oko masz racje. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Sardo [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | No w sumie można na tym skończyć ... Szczerze, to niespecjalnie lubię takie sytuacje, wolę gdy gra jest dograna do końca jak trzeba. Nie mam do Ciebie Beez pretensji, bo zmniejszasz mi pracę przy aktualizacjach, ale to tak troszkę psuje zabawę z gry. To teraz w zasadzie czekam na Wasze opinie jak się podobało, co jest przede wszystkim nie tak i jakie macie sugestie zmian?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Beez [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               |  	  | Sardo napisał/a: |  	  | No w sumie można na tym skończyć ... Szczerze, to niespecjalnie lubię takie sytuacje, wolę gdy gra jest dograna do końca jak trzeba. Nie mam do Ciebie Beez pretensji, bo zmniejszasz mi pracę przy aktualizacjach, ale to tak troszkę psuje zabawę z gry. To teraz w zasadzie czekam na Wasze opinie jak się podobało, co jest przede wszystkim nie tak i jakie macie sugestie zmian?
 | 

Przepraszam. Ja zawsze byłem zwolennikiem kończenia szybkiego, heh widać jestem zbyt praktyczny i nie patrze tak na zabawę tylko na ułatwienie i przyspieszenie
  Choć zgodzę się, że czekanie Lannistera do ostatniego momentu czy odkryje ten cel czy nie musiało by być ciekawe - także faktycznie mogłem poczekać z tym   Reasumując - gdyby nie sesja to bym tego nie zrobił i obiecuję że więcej w ten sposób gry nie skończe.

Co do samej gry:
 -Grę wygrała mi decyzja Baratheona w 1 turze który postanowił wycofać się na Mountains of the Moon i moje decyzje o nie zabijaniu tego piechura - mimo iż mi troche przeszkadzał -tylko ciułanie na nim punktów (W sumie fajnie skończyć grę 5-turową z 5 walkami wygranymi po 1 na turę
  ) -Osobiście szyki pokrzyżowały mi nieco wydarzenia - zwłaszcza odjęcie punktu, ale jednak wykonując rodowy cel 5x z rzędu jakoś się to nadrobiło...

Moja ocena rodów:

Stark wydaje mi się zbalansowany/niedopakowany bo gdyby nie ta decyzja Baratheona to wygrywanie wszyystkich walk na turę jest bardzo trudne - zwłaszcza po licytacji (dopóki nie wpadnie mobilka to właściwie nie ma jak farmić - a mobilek jak na lekarstwo - tą grę skończyłem bodajże z tyloma jednostkami z iloma startowałem bo dopiero od tej tury dorwałem gwiazdki)

Tyrell & Martell - jak dla mnie zbalansowane, ale niech ktoś z południa się wypowie

Lannister  - wciąż wydaje mi się lekko overpowered - po nerfie Tyrella nikt inny nie ma takiej łatwości w nabijaniu rodowych - w dodatku w tym scenariuszu konflikt z Greyjoyem jest mniej realny ze względu na to że Stark okazuje się wspólnym wrogiem. Będę cały czas apelował o nerf tego rodu

Greyjoy - Bardzo mnie denerwował, bo cały czas musiałem uważać na niego, żeby się nie wystawić. Skończył z dużą ilością pkt. Również po ostatnim upie wydaje mi się ok

Baratheon - na podstawie tej gry ciężko wyciągnąć jakieś wnioski, bo gra Barathona skończyła się gdy Tyrell wsparł Martella.

Podsumowując -
 cieszę się, że mam 100% wygranych w twojej wersji
   Znerfować Lannistera!
   Mam nadzieję że dalej będziesz testował tą wersję i już zgłaszam moją chęć do grania bo to dla mnie ulubiona wersja Gota z wszystkich jakie były testowane na forum (obok mojej 9-os ale to z sentymentu) - w miare zbalansowana i wnosi dużo świeżości
 Znerfować Lannistera x2

Pozdrawiam i dziękuje za prowadzenie
 Beez król Westeros Stark
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Shutt [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Stark powinien zaczynać z jedną gwiazdką i bez statku albo znaleźć inną lokalizację dla piechura. 
 Gratuluje stąd wspaniałemu Tyrellowi, który zamiast związać walką dwa rody prawie dał wygrać Martellowi - świetna robota.

Meliska powinna mieć siłę [1], proponowałbym 2 statki na SoD i brak gwiazdek dla Martella.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  
               | 
 |  
               | Pomysł fajny, ale jak dla mnie trzeba zmienić drastycznie rodowe. Wszystkie.   
  	  | Cytat: |  	  | Greyjoy - Musisz kontrolować Pyke oraz 3 lub więcej obszarów morskich. | 
 Greyjoy kontroluje sobie Pyke, IMB, Sunset Sea i Bay of Ice i nie robi nic więcej

| Cytat: |  	  | Lannister - Musisz kontrolować Lannisport oraz posiadać więcej dostępnych żetonów Władzy niż każdy z pozostałych Rodów. | 
 Lannister kontroluje Lannisport, Riverrun, Stoney Sept i Harrenhall, daje same UW i nie robi nic więcej.

A Tyrell kontroluje Seroad Marches, Blackwater, Highgarden i Three Towers i nie robi nic więcej. 	  | Cytat: |  	  | Tyrell - Musisz kontrolować Wysogród oraz zajmować pozycję 6 na torze Zaopatrzenia. | 

| Cytat: |  	  | Stark - Musisz kontrolować Winterfell oraz wygrać wszystkie bitwy podczas tury. | 
 No w reszcie, Stark kontroluje Winterfell i poza tym jest zmuszony coś zrobić. Ale w praktyce kończy się tym, że i tak wszędzie się broni i ucieka od bitew z innymi graczami. Tak jak robił to Beez "1 tura - 1 bitwa"

| Cytat: |  	  | Baratheon - Musisz kontrolować Smoczą Skałę oraz Królewską Przystań i Koniec Burzy. Martell - Musisz kontrolować Słoneczną Włócznię oraz 3 lub więcej obszarów z Zamkiem.
 | 
 No i tutaj w końcu mamy prawdziwy konflikt. Tyle Że Martell jest w lepszej sytuacji i praktycznie rzecz biorąc Baratheon ma nieporównywalnie mniejsze szanse na wykonanie swojego rodowego.

Uważam, że Cele Rodowe powinny o wiele bardziej wymuszać na graczach interakcje między sobą. W poprzedniej turze uznałem, że zamiast nabijać ŻW zaatakuję Tyrella i prawdopodobnie przez to nie wygrałem gry (tak, Beez ma rację że powinno się Lannsitera znerfić). Albo przez to Tyrell tej gry nie wygrał.

Jeśli chodzi o cele to miałem wcześniej jakiś pomysł, ale go nie zapisałem. Chyba było coś takiego: Tyrell - kontroluj 5 obszarów z przynajmniej jedną beczkę (Highgarden i Blackwater nie liczy się za 2). Lannister - kontroluj 4 obszary z Koronką. Reszty nie pamiętam. Ale te są dla obu rodów trudniejsze i tamte też takie były.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Germanus [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Pon 02 Cze, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | Greyjoy na początku nic nie robi bo Stark ma mieczyk:/ W tej turze miałem zająć Riverrun i coś jeszcze z koronką (CB) i miałbym też 7 punktów
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Sardo [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Dzięki za grę dla wszystkich. Sam widzę, że trzeba tu jeszcze coś zmienić, tylko muszę troszkę pomyśleć nad tym, a zbliżająca się sesja temu nie sprzyja. Z pewnością chciałbym cele rodowe nastawić na większą konfrontację między rodami (przede wszystkim zmiana Greyjoyowi). Poza tym stworzyć dla każdego rodu po 3 rodowe cele, które by się wybierało/losowało na początku gry, co zwiększałoby jeszcze bardziej zróżnicowanie kolejnych rozgrywek. Ale przysiądę do tego za jakiś miesiąc.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | guzu [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Ja także dziękuję za grę i sardo za prowadzenie. 
 Drugi raz w tym teście, drugi raz Martellem. Bardzo ciężki rodowy mamy z Barą, bo się skupiamy wyłącznie na sobie, a cele poboczne już wykonać nie sposób, bo inne rody pędzą do przodu na samych rodowych. Martell jest zdany przy obecnym ustawieniu i kartach na łaskę Tyrella i tylko od tego zależy czy nie wypadnie od początku z gry.

Więc tu jak poprzednicy albo antagonizujemy rody na stałe celami rodowymi Tyrell-Lanni, Greyjoy-Stark, Bara-Martell w taki sposób, że tylko jeden ród z tych par może wykonać rodowy albo ustanawiamy je zupełnie niezależnie.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Gog [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sro 04 Cze, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | ze względu na rodzaj rodu mozna npo greyjowi dac, że musi wykonac udany najazd ?:) |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |