galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania odnosnie zasad
Autor Wiadomość
Kojiko
[Usunięty]

Wysłany: Sob 22 Lut, 2014   Pytania odnosnie zasad

Witam jestem nowym graczem i mam pare pytan
1. Akcje jednostek, czy akcje jednostek sa jednorazowe ? Tzn :
a) karta nr 30. Lokhir Okrutne Serce czy jego akcji moge uzyc tylko raz podczas calej gry ( oczywiscie na poczatku tury) czy co moja ture moge uzywac tej akcji tak dlugo jak ta jednostka znajduje sie na Polu bitwy. jeszcze pytanie odnosnie tej karty -1 wytrzymalosci za kazde rozwiniecie w tej strefie chodzi o strefe w ktora atakuje czy moja strefe?
b)karta nr 24. Harpie tak samo jak wyzej akcja jest jednorazowa czy co ture jak przeciwnik ma 7 kart to jedna mu wywalam
c)karta nr 106 Adept Khaina ta akcja jest wielokrotna czy tylko raz na gre moge zaplacic zetony i uzyc akcji?
d)karta nr 107 Podła czarownica ma wymuszenie i to dziala co ture na poczatku mojej tury? czy raz podczas gry moge tego uzyc?
e) karta nr 5 Kowal run pytanie analogiczne co do podpunktu c jak mam zetony to co moja ture moge to robic czy obojetnie w ktorej turze mojej/przeciwnika? albo tylko raz podczas calej gry?
f) karta nr 116 Wykopalisko spaczenia jaka jest korzysc z tej karty skoro moje jednostki maja sie pojawic spaczone?
g)karta nr 31 nocne najazdy jezeli wykona ta misje mam juz 3 zetony uzywam jej odkladam zetony i dalej moge zbierac i jak nazbieram 3 to znowu moge uzyc?
h)czy po uzyciu karta nr 33 zabojca umyslu moge pozniej zagrac jeszcze na jednostek do ktorej dalem zabojce umyslu wicher mrozu (karta nr 39)?
i)karta nr 35 har ganeth czy co ture to mozna uzywac czy tylko raz podczas calej gry?
j) karta nr 66 zaloga glazocisku czy ja wybieram jednostke ktora poswieca przeciwnik czy przeciwnik wybiera sam jednostke?
k) karta nr 65 Zguboskoczkowie tutaj efekt wykuszony czyli co kazda moja ture to dziala ? czy tylko raz w grze
l) karta nr 62 Urguk jak wydam obrazenie jako zasob to te obrazenie sie niweluje czy obrazenie zostaje a rownowartosci obrazen dostaje jako zasob?
prosze o pomoc, szukalem na forum i nie zrozumialem niektorych opisow
 
     
syd3r
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Lut, 2014   Re: Pytania odnosnie zasad

Kojiko napisał/a:
1. Akcje jednostek, czy akcje jednostek sa jednorazowe ?

Akcje można aktywować wielokrotnie w jednej turze (za każdym razem należy zapłacić ewentualny koszt). Jeśli akcja ma warunek aktywacji (np. na początku tury, kiedy ta jednostka atakuje itp.) to akcję można aktywować wielokrotnie, ale tylko raz na każde wystąpienie warunku (w pierwszym możliwym momencie).

Kojiko napisał/a:
a) karta nr 30. Lokhir Okrutne Serce czy jego akcji moge uzyc tylko raz podczas calej gry ( oczywiscie na poczatku tury) czy co moja ture moge uzywac tej akcji tak dlugo jak ta jednostka znajduje sie na Polu bitwy. jeszcze pytanie odnosnie tej karty -1 wytrzymalosci za kazde rozwiniecie w tej strefie chodzi o strefe w ktora atakuje czy moja strefe?

Akcję możesz aktywować na początku każdej twojej tury. Tekst czyta osoba kontrolująca kartę, wiec chodzi o rozwinięcia w strefie, w której znajduje się Lokhir.

Kojiko napisał/a:
b)karta nr 24. Harpie tak samo jak wyzej akcja jest jednorazowa czy co ture jak przeciwnik ma 7 kart to jedna mu wywalam

Akcja dostępna w każdej fazie misji przeciwnika.

Kojiko napisał/a:
c)karta nr 106 Adept Khaina ta akcja jest wielokrotna czy tylko raz na gre moge zaplacic zetony i uzyc akcji?

Jest wielokrotna.

Kojiko napisał/a:
d)karta nr 107 Podła czarownica ma wymuszenie i to dziala co ture na poczatku mojej tury? czy raz podczas gry moge tego uzyc?

Działa zawsze na początku twojej tury. Różnica między efektem Wymuszonym a Akcją jest taka, że efekt wymuszony musisz zastosować, natomiast akcje są dobrowolne (gracz kontrolujący kartę decyduje czy chce ja aktywować).

Kojiko napisał/a:
e) karta nr 5 Kowal run pytanie analogiczne co do podpunktu c jak mam zetony to co moja ture moge to robic czy obojetnie w ktorej turze mojej/przeciwnika? albo tylko raz podczas calej gry?

Możesz co turę (swoją albo przeciwnika).

Kojiko napisał/a:
f) karta nr 116 Wykopalisko spaczenia jaka jest korzysc z tej karty skoro moje jednostki maja sie pojawic spaczone?

Za zero zasobów daje młotek w dowolnej strefie. To naprawdę opłacalny interes (do tego stopnia, że karta na turniejach jest mocno ograniczana - restrykcja i dostępna tylko dla skavenów).

Kojiko napisał/a:
g)karta nr 31 nocne najazdy jezeli wykona ta misje mam juz 3 zetony uzywam jej odkladam zetony i dalej moge zbierac i jak nazbieram 3 to znowu moge uzyc?

Żetonów się nie odrzuca i możesz dokładać kolejne (ale to już nie ma większego znaczenia). Efekt karty działa cały czas, dopóki na karcie są co najmniej 3 żetony.

Zawsze wykonuj precyzyjnie instrukcję z karty. Jeśli nie ma tam nic o odrzucaniu żetonów to nic nie odrzucasz.

Kojiko napisał/a:
h)czy po uzyciu karta nr 33 zabojca umyslu moge pozniej zagrac jeszcze na jednostek do ktorej dalem zabojce umyslu wicher mrozu (karta nr 39)?

Oczywiście możesz.

Kojiko napisał/a:
i)karta nr 35 har ganeth czy co ture to mozna uzywac czy tylko raz podczas calej gry?

Co turę.

Kojiko napisał/a:
j) karta nr 66 zaloga glazocisku czy ja wybieram jednostke ktora poswieca przeciwnik czy przeciwnik wybiera sam jednostke?

Wybiera przeciwnik.

Kojiko napisał/a:
k) karta nr 65 Zguboskoczkowie tutaj efekt wykuszony czyli co kazda moja ture to dziala ? czy tylko raz w grze

W każdej twojej turze musi zadziałać.

Kojiko napisał/a:
l) karta nr 62 Urguk jak wydam obrazenie jako zasob to te obrazenie sie niweluje czy obrazenie zostaje a rownowartosci obrazen dostaje jako zasob?

W fazie Stolicy możesz odrzucić z tej jednostki dowolną ilość obrażeń. Każde odrzucone w ten sposób obrażenie jest traktowane jako wydany żeton zasobów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 12