galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF #132 - Będzie tylko jeden król
Autor Wiadomość
gamaliel 
Harding


Wiek: 37
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 3635
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Kamcyk napisał/a:
1 smok: Smocza Skala- Staw Dziewic


Domyślam że są jakieś ustalenia bo w sumie i Durrandon i Arryn mają wpływ na ten ruch
_________________
Greyjoy#137

Lannister#139

Tyrell#144

MG#138
 
     
Ril 

Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 1487
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

gamaliel napisał/a:
Domyślam że są jakieś ustalenia bo w sumie i Durrandon i Arryn mają wpływ na ten ruch

Piechur Arryna nie dotrze do Stawu Dziewic, a Durrandon może maszerować na Smoczą Skałę dopiero w drugiej kolejce. Nie ma kolizji.
_________________
PBF#137 - Baratheon
PBF#138 - Martell
PBF#139 - Bolton
PBF#144 - MG
 
     
Richtus 


Wiek: 25
Dołączył: 22 Sie 2013
Posty: 994
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Statek z portu na Zatokę Rozbitków.
_________________
Korony: 32 - Tyrell, 37 - Bolton, 47 - Martell, 74 - Targ
#132 - Durrandon
#144 - Stark
 
 
     
Ril 

Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 1487
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Marsz Gardenera: statek z ciesnieny na zachodnie morze
Marsz Arryna: M+0 Ft na Dolina Arrynow. Żeton zostaje na Krwawej bramie.
_________________
PBF#137 - Baratheon
PBF#138 - Martell
PBF#139 - Bolton
PBF#144 - MG
 
     
gamaliel 
Harding


Wiek: 37
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 3635
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Ril napisał/a:
gamaliel napisał/a:
Domyślam że są jakieś ustalenia bo w sumie i Durrandon i Arryn mają wpływ na ten ruch

Piechur Arryna nie dotrze do Stawu Dziewic, a Durrandon może maszerować na Smoczą Skałę dopiero w drugiej kolejce. Nie ma kolizji.


Bardziej chodziło mi o atak na morzu. Ale ok.

Marsz-1:

Fm na Biały port
Kn na Przesmyk
_________________
Greyjoy#137

Lannister#139

Tyrell#144

MG#138
 
     
Richtus 


Wiek: 25
Dołączył: 22 Sie 2013
Posty: 994
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Piechur na Mglisty Las, zostawiam żeton.
_________________
Korony: 32 - Tyrell, 37 - Bolton, 47 - Martell, 74 - Targ
#132 - Durrandon
#144 - Stark
 
 
     
Baldur 

Wiek: 31
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 880
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

gamaliel napisał/a:

Bardziej chodziło mi o atak na morzu. Ale ok.


Ale przecież wpłynięcie na wąskie morze nie zmieniłoby możliwości ruchu Targa ze Smoczej Skały
_________________
PBF#137 - Tyrell
PBF#138 - Bolton
PBF#139 - MG
PBF#144 - Greyjoy


Korony: #132 Arryn #133 Greyjoy #145 Baratheon
 
     
Richtus 


Wiek: 25
Dołączył: 22 Sie 2013
Posty: 994
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Z jednej strony tak, z drugiej mogłoby jakoś wpłynąć na zmianę planów.
_________________
Korony: 32 - Tyrell, 37 - Bolton, 47 - Martell, 74 - Targ
#132 - Durrandon
#144 - Stark
 
 
     
gamaliel 
Harding


Wiek: 37
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 3635
Skąd: Katowice
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Baldur napisał/a:
gamaliel napisał/a:

Bardziej chodziło mi o atak na morzu. Ale ok.


Ale przecież wpłynięcie na wąskie morze nie zmieniłoby możliwości ruchu Targa ze Smoczej Skały


Mam trochę problem z powiększaniem tej mapy. dopiero teraz zauważyłem Przełyk.
Myślałem że smocza skała jest na wąskim morzu.
_________________
Greyjoy#137

Lannister#139

Tyrell#144

MG#138
 
     
Baldur 

Wiek: 31
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 880
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Richtus napisał/a:
Z jednej strony tak, z drugiej mogłoby jakoś wpłynąć na zmianę planów.


Zakładamy racjonalność w podejmowaniu ruchów i wcześniejsze rozeznanie sytuacji na mapie przez graczy. Targ przy zachowaniu należytej staranności, widząc zarówno rozkazy Arryna i Durrandona z +1 wycelowane w Wąskie Morze, mógł spokojnie zakładać, że do końca pierwszej rundy morze to będzie zajęte przez któryś z ww. rodów.

gamaliel napisał/a:
Myślałem że smocza skała jest na wąskim morzu.


Z ustaleń przed grą MG wskazywał w oddzielnym wątku, że Smocza Skała, a w zasadzie jej port, znajduje się równocześnie na 2 morzach - Przełyku i Wąskim Morzu.

Rodzi to ciekawe pytanie na przyszłość związane z przydzieleniem rozkazu CP w porcie w przypadku, gdy jedno z mórz jest we władaniu gracza zajmującego Smoczą Skałę, a drugie morze jest zajęte przez wrogi ród. Czy wtedy można pobrać żeton władzy za rozkaz CP w porcie?
_________________
PBF#137 - Tyrell
PBF#138 - Bolton
PBF#139 - MG
PBF#144 - Greyjoy


Korony: #132 Arryn #133 Greyjoy #145 Baratheon
 
     
Ril 

Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 1487
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Baldur napisał/a:
Rodzi to ciekawe pytanie na przyszłość związane z przydzieleniem rozkazu CP w porcie w przypadku, gdy jedno z mórz jest we władaniu gracza zajmującego Smoczą Skałę, a drugie morze jest zajęte przez wrogi ród. Czy wtedy można pobrać żeton władzy za rozkaz CP w porcie?

Gracz nie może pobrać żetonu, bo ogólna zasada brzmi, że:
Cytat:
Jeśli podczas etapu Rozpatrywania rozkazów Umocnienia Władzy
fazy Akcji na obszarze morskim połączonym z portem znajdują się
wrogie jednostki Statków, rozkaz Umocnienia Władzy przydzielony
do obszaru portu należy usunąć (nie wywołuje on żadnego efektu).

Wg instrukcji nie ma znaczenia, czy na przylegającym morzu są przyjazne Statki, czy nie.
_________________
PBF#137 - Baratheon
PBF#138 - Martell
PBF#139 - Bolton
PBF#144 - MG
 
     
Diablord 

Wiek: 30
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 79
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Nie wiedziałem, że rozkazy umieszczamy tutaj i napisałem PW. Wyszarzony żeton na tronie pokazuje, kto już zrobił ruch?
_________________
#132 Gardener
 
     
Richtus 


Wiek: 25
Dołączył: 22 Sie 2013
Posty: 994
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Dokładnie. Pomalowany na czerwono żeton oznacza, że wykonano już drugi ruch w danej turze.
_________________
Korony: 32 - Tyrell, 37 - Bolton, 47 - Martell, 74 - Targ
#132 - Durrandon
#144 - Stark
 
 
     
Ril 

Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 1487
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

Teraz: Hoare → Martell → Lanni → Gardener → ...
_________________
PBF#137 - Baratheon
PBF#138 - Martell
PBF#139 - Bolton
PBF#144 - MG
 
     
lukipeki 

Dołączył: 11 Sty 2016
Posty: 2914
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 13 Gru, 2017   

M+1 na przełęcz Księcia, zostawiam żeton
_________________
132,137
Korony:#112,129,#118,119,111,
#97,#120,134
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.21 sekundy. Zapytań do SQL: 13