galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Błędy w instrukcji i na kartach
Autor Wiadomość
p.kulczynski

Dołączył: 04 Paź 2014
Posty: 14
Wysłany: Wto 29 Lis, 2016   

Wydanie poprawionych kart w kolejnym dodatku nie rozwiązuje problemu osób, które zakupiły 2 x zestaw podstawowy a błąd wystąpił np: na karcie badacza Automatyczna 45? Czy to oznacza, że mam zakupić 2 x dodatek, żeby dostać 2 x poprawioną kartę?

Później okaże się, że w dodatku też są błędy i będzie trzeba kupić kolejny dodatek x 2, żeby dostać poprawione karty z poprzedniego dodatku ?! I tak w kółko :)
 
     
klarki

Dołączył: 25 Lut 2018
Posty: 1
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 25 Lut, 2018   

Witam,

Mam pytanie o kartę fioletową "Zakazana Wiedza"

Jest na niej napisane: Zużywalny (4 sekrety) - czy choodzi o wskazówki, a jeśli nie to o co? Bo nie kojarzę czegoś takiego jak sekret w terminologii. :-)
 
     
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 682
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 25 Lut, 2018   

To samo co naboje, ładunki, zapasy itp.
Kompletna Księga Zasad str. 21 napisał/a:
Zużywalny (X rodzaj)
Zużywalny to słowo kluczowe.
Kiedy karta posiadająca to słowo kluczowe wchodzi do gry, należy
z puli żetonów pobrać żetony zasobów w liczbie równej wartości (X)
i umieścić je na danej karcie. Słowo występujące po wartości wskazuje
oraz identyfikuje rodzaj zużywalnych żetonów, które znajdują się na
danej karcie. Żetony zasobów na niej umieszczone są uznawane za
możliwe do zużycia żetony określonego rodzaju i nie są dłużej uznawane
za żetony zasobów.

= Każda karta posiadająca to słowo kluczowe posiada także
zdolność, która, w ramach kosztu, odnosi się do użycia żetonów
w prowadzonych przez dane słowo kluczowe. Kiedy taka
zdolność jest używana, żeton danego rodzaju musi zostać
usunięty z obecnej w grze karty z daną zdolnością.

= Inne karty mogą odnosić się i wchodzić w interakcję ze
zużywalnymi żetonami określonego rodzaju, na ogół dodając
je na kartę lub zużywając je w innym celu.

= Karta nie może posiadać innych zużywalnych żetonów niż
te wskazane przez jej własne słowo kluczowe „Zużywalny (X rodzaj)”.
(Na przykład karta ze słowem kluczowym „Zużywalny
(4 naboje)” nie może otrzymywać ładunków).

= Niektóre karty z tym słowem kluczowym posiadają tekst, który
sprawia, że karta musi zostać odrzucona, kiedy nie posiada już
zużywalnych żetonów. Jeśli na karcie nie ma takiego tekstu,
pozostaje w grze nawet wtedy, gdy nie ma na niej zużywalnych
żetonów.
_________________
Moje planszówki
 
     
pleechu 


Wiek: 43
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 65
Wysłany: Pon 05 Mar, 2018   

Ciekawym co GALAKTO zrobicie ze skopaną kartą tajemnicy w Nocy Czarnych Gwiazd? Bowiem żaden FAQ temu nie poradzi, ani żaden PDF nie załata...!!! Rozdzaił staje się w tym momencie jednorazowa:/
 
     
Skid

Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 9
Wysłany: Pią 23 Mar, 2018   

"Oszukać śmierć" z "Mgieł Carcosy" leczy punkty przeznaczenia. Oby nigdy nie dodano takich do gry, bo zrobi się niezręcznie!
 
     
xitzee

Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 6
Wysłany: Czw 29 Mar, 2018   

pleechu napisał/a:
Ciekawym co GALAKTO zrobicie ze skopaną kartą tajemnicy w Nocy Czarnych Gwiazd? Bowiem żaden FAQ temu nie poradzi, ani żaden PDF nie załata...!!! Rozdzaił staje się w tym momencie jednorazowa:/


Możesz rozwinąć o co dokładniej chodzi?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 12