galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gandalf - bohater
Autor Wiadomość
ravic83

Dołączył: 30 Kwi 2016
Posty: 5
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2016   Gandalf - bohater

Przepraszam, ale nie mogę znaleźć takiego wątku na forum. Czy grając Gandalfem (Droga Mrocznieje), skoro jest bohaterem neutralnym, mogę płacić w fazie planowania jego zasobami za tylko karty neutralne czy również może przyłączac się do płacenia za karty swoich towarzyszy z innych sfer?
 
     
AndO3131 

Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 190
Skąd: Białystok
Wysłany: Nie 01 Maj, 2016   

Możesz płacić tylko za karty neutralne chyba, że zagrasz wierzchnią kartę ze swojej talii.
 
     
ravic83

Dołączył: 30 Kwi 2016
Posty: 5
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

Dzięki.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie Gandalfa. Jak rozpatrywać konflikt zasad:

Karta Gandalfa: "Graj z odkrytą kartą ze swojej talii. Raz na fazę możesz zagrać wierzchnią kartę ze swojej talii, tak jakbyś miał ją na ręce"

Czy to znaczy, że w fazie Wyprawy, Podróży, Spotkań lub Walki mogę zagrywać w ten sposób Dodatki lub Sprzymierzeńców?

Nie wiem czy mamy tutaj do czynienia ze Złotą Zasadą w kontekście zapisu z instrukcji:
"Faza 2: Planowanie - To jedyna faza, podczas której gracz może ZAGRAĆ z ręki kartę sprzymierzeńca lub dodatku (...)"
 
     
AndO3131 

Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 190
Skąd: Białystok
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

Kluczowy jest zapis "tak jakbyś miał ją na ręce". Sprzymierzeńca lub dodatek z ręki możesz zagrać tylko w fazie planowania.
 
     
tengu76 

Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 24
Skąd: Chojnice
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

Hmmm.
Mnie się wydaję , że w każdej fazie możesz kupić i zagrać taką kartę jak z ręki. Wszystkie odpowiedzi czy akcje się odpalają.Ja tak grałem i wydawało mi się to za sensowne.Bo tak by się okazało, że na rundę wpada ci do ręki 7 kart - po 6 rundach masz cały swój deck na ręce - dziwne raczej to by było.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.34 sekundy. Zapytań do SQL: 13