galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwóch Graczy
Autor Wiadomość
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016   Dwóch Graczy

Witam, mniej więcej rozumiem zasady gry w pojedynkę. Ale nasuwa się kilka pytań jeśli pomyślę o grze z moim przyjacielem.
- Co w wypadku, jeśli na samym początku gry wybiorę sobie takie postacie jak Thalin, Gimli i Gloin, a mój kompan Glorfindel, Denethor i Aragorn? Przecież powinniśmy wtedy dobrać sfery jako swoje osobiste talię. I ja otrzymuję w tym przypadku sferę taktyki, on wiedzy ale obydwu nam przysługuje sfera przywództwa, ponieważ i Gloin i Aragorn posiadają ten sam symbol. Więc kto dostaje tę sferę. Tym bardziej kiedy jeszcze wybierzemy postacie które zupełnie kontrują się sterami. Co wtedy? Jak złożyć talię gracza?
- jak ma wyglądać stół w rozgrywce dla dwóch graczy? Nadal pozostaje jedna strefa przeciwności? Obydwoje gracze mają takie same ruchy i możliwości? Co w wypadku kiedy obydwoje chcą podróżować na ten sam obszar? I co z kartą fabuły? Najpierw pierwszy gracz sprawdza punkty woli i umieszcza żetony postępu na wyprawie, a potem drugi gracz? To działa na zmianę czy gracz wykonuje wszystkie fazy a dopiero potem jego towarzysz?.
- Ostatni aspekt to zwarcie. Kiedy to ja wchodzę w zwarcie z przeciwnikiem to on i tak atakuje jako pierwszy? I Iloma postaciami mogę się bronić i Iloma atakować?
Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź bo po południu pragniemy po raz pierwszy zagrać razem, a bez odpowiedzi na powyższe pytania jest to niemożliwe. Pozdrawiam
 
     
schen 
Vampire Hunter


Wiek: 29
Dołączył: 14 Maj 2012
Posty: 222
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016   

Ja bym proponował ponowną lekturę instrukcji do południa powinieneś zdążyć ;)

Rozumiem, że posiadasz jedynie zestaw podstawowy. W wypadku opisanym powyżej odnośnie składania talii, po prostu podziel sferę przywództwa według uznania.
Strefa przeciwności jest zawsze jedna, chyba, że scenariusz mówi co innego. Obaj gracze mają te same ruchy, przechodzą przez te same fazy przy czym część decyzji podejmuje jest w kwestii pierwszego gracza np. pierwszy gracz wybiera obszar na który się podróżuje.
Punkty woli obu graczy sumuje się i sprawdza łącznie ze strefą przeciwności. Teoretycznie poszczególne etapy faz wykonywane są po kolei licząc od pierwszego gracza (zmienia się on co rundę). Aczkolwiek wiele jest tak umownych, że ta kolejność istotna jest głównie przy fazie walki, pozostałe można wykonywać w tym samym czasie.

Zawsze najpierw są rozpatrywane ataki przeciwnika. Chyba, ze użyje się jakiś efektów, które mówią inaczej. Przed jednym wrogiem można się bronić tylko jedną postacią. Atakować jednego wroga może tyle postaci ile przydzielimy do ataku.
 
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016   

Dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie czytam instrukcję xD. W razie jakichkolwiek pytań napiszę ponownie.:)
Edit: mam jeszcze dwa pytania, na które odpowiedzi nie otrzymałem, a raczej nie zrozumiałem czytając instrukcje
- faza zwarcia, jeśli wróg ma niższy poziom zagrożenia lub równy mojemu to wchodzi ze mną w zwarcie, a jeśli ja mam wyższy od niego i równy to mogę wejść w zwarcie z nim? Jak to wygląda z mojej strony? (gracza) a jeśli wszyscy wrogowie weszli by w zwarcie ze mną to mimo że drugi gracz również ma np taki sam poziom zagrożenia jak ja, to żaden wróg nie idzie do niego?
- Co się dzieje, kiedy atak jest nieobroniony? Bo nadal nie znalazłem zdania w instrukcji, które mi to wyjaśnia.
 
     
krzysztof1986

Dołączył: 23 Sty 2016
Posty: 55
Wysłany: Pon 14 Mar, 2016   

ad1. jeśli jest kilku wrogów to wchodzą w zwarcie z graczami naprzemian (jeden do 1szego gracza drugi do 2giego gracza... i tak dalej). O ile ich poziom zwarcia jest równy lub niższy niż wasze zagrożenie. No chyba że tylko jeden gracz ma wyższe zagrożenie niż ich koszt zwarcia wtedy wszystkie wejdą w zwarcie z tym graczem, i dlatego najlepiej dobrowolnie wejść w zwarcie z wrogiem (jeden dobrowolny na gracza) żeby jakoś to taktycznie rozplanować, i podzielić się tymi wrogami. Wkoncu to gra drużynowa :)
ad2. jesli atak jest niebroniony wtedy musisz jednemu ze swoich bohaterów (ty wybierasz któremu) zadać tyle obrażeń ile wynosi atak wroga (nie działa tu obrona postaci, obrażenia wchodzą "na czysto")
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Wto 15 Mar, 2016   

Dzięki, rozumiem :) czyli nie muszę spełniac jakiegoś warunku żeby móc dobrowolnie wejść w zwarcie z przeciwnikiem?
 
     
AndO3131 

Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 190
Skąd: Białystok
Wysłany: Sro 16 Mar, 2016   

Każdy gracz może dobrowolnie wejść w zwarcie z jednym przeciwnikiem chyba, że inne karty na to nie pozwalają (na przykład Gobliński Strzelec).
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Na karcie jest napisane, że pierwszy gracz wybiera postać, ta postać otrzymuje dwa punkty obrażeń. I druga karta "pierwszy gracz wybiera sferę, następnie wszystkie postacie które nie należą do tej sfery są usunięte z wyprawy". Czy te karty odnoszą się tylko do postaci pierwszego gracza czy obydwu graczy?
 
     
krzysztof1986

Dołączył: 23 Sty 2016
Posty: 55
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

przydałaby się dokładana nazwa karty. Ale z tego co piszesz wynika że obie karty dotyczą postaci obu graczy.
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Znaczy to, że pierwszy gracz może położyć żetony ran na wybranej postaci drugiego gracza bez jego wyraźnej zgody?
 
     
krzysztof1986

Dołączył: 23 Sty 2016
Posty: 55
Wysłany: Pon 21 Mar, 2016   

dokładnie
 
     
Radziol88

Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 524
Skąd: Tychy
Wysłany: Pon 21 Mar, 2016   

SzakulFirsty napisał/a:
Znaczy to, że pierwszy gracz może położyć żetony ran na wybranej postaci drugiego gracza bez jego wyraźnej zgody?

No jak chcecie grać przeciwko sobie w grze kooperacyjnej, to nie ma problemu :D
 
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Pon 21 Mar, 2016   

Hah xd tak to po prostu zabrzmiało, tym bardziej jeśli druga osoba ma taki charakter, że nie pozwoliłaby zranić żadnej swojej postaci nawet jeśli wszystkie moje są już umierające :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 14