galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Talisman: Krainy Odmętów
Autor Wiadomość
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Nie 21 Lut, 2016   Talisman: Krainy Odmętów

Talisman: Krainy Odmętów :!:
http://galakta.pl/gry/gry...krainy-odmetow/ :arrow:



W końcu doczekaliśmy się ,,zapowiedzi" tego dodatku DnŻ.
Jak na razie nie ma jeszcze informacji na temat daty premiery.
 
     
mrsin


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 43
Skąd: 3miasto
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Zawsze gram z wszystkimi dodatkowymi planszami, więc dla mnie dodatek idealny, kolejne miejsce gdzie można sobie połazić. Jedynie co denerwuje to cena ale cóż, planszówki to nie jest zasadniczo najtańsze hobby na świecie.
 
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Posiadam to w wersji EN.
Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu :)
Plansza całkiem ciekawa. Na początku wydawało się, że są tam praktycznie darmowe Artefakty i Relikty ale wbrew pozorom zdobycie ich nie jest takie proste - trzeba być już koksem by tam wejść i przeżyć.
Talia to zbiór dość mocnych przeciwników, których znamy już z obecnych dodatków + kilka nieprzyjemnych pułapek (no i bossowie broniący nagród).
Generalnie jak ktoś gra z miastem i podziemiami to jest to bardzo fajny łącznik pomiędzy nimi - dwa pola i jesteśmy p Podziemiach lub Mieście (w zależności z której planszy ruszamy).
Do nagród mamy 3 pola + czwarte z bossem.
Brzmi prosto, a w praktyce jest trochę trudniej ;)
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Berni77 napisał/a:
Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu :)

Gdzie można się zapisać?
Berni77 napisał/a:
Talia to zbiór dość mocnych przeciwników, których znamy już z obecnych dodatków + kilka nieprzyjemnych pułapek.

Powtórzenie prawie połowy kart (18/40) w tak małym dodatku to dla mnie lekka przesada.
W Zwiastunie nie powtórzyli ani jednej, choć znalazło by się wiele ,,nieprzyjemnych" kart z innych dodatków :smile:
Najbardziej cieszyłem się na wprowadzenie nowego rodzaju kart Przygód – Pułapki. W tym dodatku jest ich ,,tylko” 7, ale zawsze coś.
Poza tym jedna to tak naprawdę karta Podziemi z dopiskiem ,,Pułapka", a kolejna występuje dwa razy, więc tak naprawdę jest ich ,,tylko tylko" 5 :cry:
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Berni, czy te obszary na kartach to jest osobna kraina?
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Dodatek zawiera 2 karty Królestw.
O ile dobrze pamiętam, to główna plansza ma 3 KRAINY i jest otoczona przez 4 KRÓLESTWA (narożniki).
Te 2 karty Królestw to będą dwa osobne królestwa. Cytaty z angielskiej instrukcji:
,,The Deep Realms expansion (...) features TWO new Realms to explore: the Wraith Lord's Domain and the Rat Queen's Lair."
,,Hidden between the City and the Dungeon are TWO small, but dangerous Realms: the Rat Queen's Lair and the Wraith Lord's Domain".
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

realms to nie regions
a narożniki to nie królestwa tylko krainy tak samo jak kraina zewnętrzna, środkowa i wewnętrzna.

pytam o krainy a nie królestwa bo chodzi mi o interakcję z zasadami, np teleportem albo harbingerem.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Bludgeon napisał/a:
realms to nie regions a narożniki to nie królestwa tylko krainy tak samo jak kraina zewnętrzna, środkowa i wewnętrzna.

Cytat z polskiej instrukcji Lasu: :razz:
,,Opis rozszerzenia
Świat Magii i Miecza otaczają cztery wielkie królestwa znane jako Krainy. Każda z nich stanowi nowe wyzwanie dla dzielnych awanturników.
To rozszerzenie pozwala graczom wkroczyć w jedno z takich miejsc – Krainę Lasu, dom nieśmiertelnych fae."
Nie wiem jak to wygląda w angielskiej wersji, ale w polskiej królestwo jest jednocześnie krainą, chociaż nie każda kraina jest królestwem :wink:
Znowu skopali tłumaczenie tak jak z Harbinger'em - dodatek nazywa się Zwiastun, ale figurka - Prorok.
Tak samo jest z dodatkiem Deep Realms - dodatek to KRAINY Odmętów, ale mamy 2 karty KRÓLESTW. :grin:
Ogólnie królestwo to kraina, a więc dostaniemy w tym dodatku dwie nowe krainy :wink:
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Nie mam polskiej wersji.
Sprawdziłem sobie w instrukcji, 2 krainy to są. (i jest to w instrukcji wyraźnie napisane).
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Sprawdziłem sobie w instrukcji, 2 krainy to są. (i jest to w instrukcji wyraźnie napisane).

A co wcześniej pisałem? :wink:
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Coś o królestwach jakiś.
Jeśli faktycznie realm = region czyli królestwo = kraina to wszystko ma teraz sens.
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Mati98 napisał/a:
Berni77 napisał/a:
Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu :)

Gdzie można się zapisać?


Ja się zapisałem na planszoweczka.pl

Bludgeon napisał/a:
Berni, czy te obszary na kartach to jest osobna kraina?


To jedna kraina ale ma jakby trzy niezależne obszary.
Pierwszy to most łączący Miasto z Podziemiami.
Dwa pola. Osobna talia - właściwie nic co mogło by być wyzwaniem.
Potem są dwie "podziemne" krainy - osobna dla Królowej Szczurów (nagrodami są Relikty) - wchodzi się do niej z Miasta i osobna dla Króla Widm (nagrodami są Skarby) - wchodzi się do niej z Podziemi. Te "królestwa" mają drugą talię i tam już jest trudniej :)
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Berni77 napisał/a:
To jedna kraina ale ma jakby trzy niezależne obszary.
Pierwszy to most łączący Miasto z Podziemiami.
Dwa pola. Osobna talia - właściwie nic co mogło by być wyzwaniem.
Potem są dwie "podziemne" krainy - osobna dla Królowej Szczurów (nagrodami są Relikty) - wchodzi się do niej z Miasta i osobna dla Króla Widm (nagrodami są Skarby) - wchodzi się do niej z Podziemi. Te "królestwa" mają drugą talię i tam już jest trudniej :)
Używasz potocznej terminologii i gdybym już nie znam odpowiedzi to tylko byś mnie wprowadził w błąd :)
- krainy są dwie (sprawdziłem w instrukcji), każda karta to osobna kraina
- pola to nazwa jednego z obszarów na planszy głównej (ang. fields)
- krainy odmętów nie mają 3 obszarów tylko 6. obszar to każdy fragment planszy z własną instrukcją postępowania jak tam trafisz. Obszar to nie pole.
To tak tylko gwoli uściślenia, wiem że się znasz ;)
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Jak zwykle masz rację :)
Jak chcesz to ci mogę wrzucić skany tej "planszy" bo kiedyś sam chciałem to przetłumaczyć na PL.
Wtedy dokładnie będziesz widział co i jak :)
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

Dzięki nie trzeba, jest na BGG.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.24 sekundy. Zapytań do SQL: 12