galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rycerze na statkach vs przerywanie drogi
Autor Wiadomość
piegat 

Dołączył: 18 Sty 2016
Posty: 6
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Pon 25 Sty, 2016   Rycerze na statkach vs przerywanie drogi

Wzmianka z instrukcji do MiR przy łączeniu z Żeglarzami:

"Jeśli rycerz znajduje się na skrzyżowaniu, z którym graniczy ostatni statek linii morskiej, taka
linia uznawana jest za zamkniętą. Innymi słowy, połączenie rycerza z osadą/miastem tego
samego koloru nigdy nie może zostać przerwane"

Zatem, przykładowo:

1OSADA->statek->statek->statek->Rycerz->statek->2OSADA->statek->statek->statek

Pomiędzy pierwszą a drugą osadą przeciwnik nie może postawić rycerza lub osady w żadnym ze skrzyżowań ponieważ stoi tam rycerz, zgadza się?
Pytanie: jeżeli przeciwnik postawi swojego rycerza albo osadę na odcinku za drugą osadą to czy będzie to dozwolone? Jeżeli gracz tego szlaku jest właścicielem najdłuższej drogi handlowej to czy zostanie przerwana?

Rozumiem że na lądzie to nie ma znaczenia czy stoją rycerze czy nie. Można przerywać drogę przeciwnikom rycerzami i osadami zgodnie z zasadą odstępu, prawda?
 
     
Radziol88

Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 538
Skąd: Tychy
Wysłany: Wto 26 Sty, 2016   

Źle to rozumiesz.

1OSADA->statek->statek->statek->Rycerz

W takiej sytuacji nie można usunąć ostatniego statku. W przeciwieństwie do takiej sytuacji:

1OSADA->statek->statek->statek


W twoim przykładzie na każdym wolnym skrzyżowaniu może pojawić się teoretycznie rycerz. Taki rycerz przerwie najdłuższą drogę.
 
 
     
Ndl 

Dołączył: 23 Maj 2014
Posty: 125
Wysłany: Sro 27 Sty, 2016   

Dokładnie.
Zdanie:
Cytat:
Innymi słowy, połączenie rycerza z osadą/miastem tego
samego koloru nigdy nie może zostać przerwane


Oznacza po prostu, że rycerz nie może nagle stracić kontaktu z drogą. Albo inaczej:
Że rycerz jest jak osada. W tym sensie, że jak masz drogę od osady do osady, to nie możesz przestawić sobie łódki z tej drogi i to samo tyczy się rycerza
 
     
Borg 
Metamind


Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 204
Skąd: Kwadrant Delta
Wysłany: Sro 27 Sty, 2016   Re: Rycerze na statkach vs przerywanie drogi

piegat napisał/a:
Wzmianka z instrukcji do MiR przy łączeniu z Żeglarzami:

"Jeśli rycerz znajduje się na skrzyżowaniu, z którym graniczy ostatni statek linii morskiej, taka
linia uznawana jest za zamkniętą. Innymi słowy, połączenie rycerza z osadą/miastem tego
samego koloru nigdy nie może zostać przerwane"

To się tyczy przerwania drogi poprzez przestawienie statku. Przeciwnik nadal może między Twoje statki wstawiać swoich rycerzy, lub (jeśli przy linii brzegowej) osady, z zachowaniem zasady odstępu.
W skrócie chodzi o to, że nie możesz przestawić statku pozostawiając rycerza w wodzie.
_________________
I am the beginning... the end.
The one who is many.
I am the borg. I am the collective.
I bring order to chaos.
 
     
piegat 

Dołączył: 18 Sty 2016
Posty: 6
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016   

Przekombinowałem ;)
Dziękuję za rozjaśnienie :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 14