galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Talisman: The Cataclysm
Autor Wiadomość
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 14 Kwi, 2016   

Cataclysm Blade jest naprawdę ciekawą kartą, przez to jak wpłynie na zachowania graczy podczas gry. Będzie interesujące patrzeć jak ludzie biegają w tej samej okolicy licząc na to że właściciel ostrza go użyje a im uda się je podnieść.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Czw 14 Kwi, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Cataclysm Blade jest naprawdę ciekawą kartą, przez to jak wpłynie na zachowania graczy podczas gry. Będzie interesujące patrzeć jak ludzie biegają w tej samej okolicy licząc na to że właściciel ostrza go użyje a im uda się je podnieść.

To by było trochę dziwne tak biegać cały czas za jednym graczem w nadziei na to, że porzuci tę kartę :???:
Jeżeli napotykasz i zaatakujesz gracza z Blade i on użyje go w walce, to po walce możesz go podnieść czy nie?
BTW Wydaje się idealną bronią na ubicie bossa.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 14 Kwi, 2016   

Mati98 napisał/a:

Jeżeli napotykasz i zaatakujesz gracza z Blade i on użyje go w walce, to po walce możesz go podnieść czy nie?
Oczywiście że nie, jako nagrody też go nie weźmiesz.

Mati98 napisał/a:
To by było trochę dziwne tak biegać cały czas za jednym graczem w nadziei na to, że porzuci tę kartę :???:
Ale jak tego nie zrobisz to ciągle będzie miał przegiętą broń.
 
     
Krzysiek


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 157
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016   

Ale dobrze rozumiem że jak użyję Cataclysm Blade w walce z wrogiem to będę mógł je normalnie podnieść (o ile wygram)?
W końcu najpierw jest walka z wrogami a potem podnoszenie przedmiotów. Choć nie mam teraz jak sprawdzić czy nie miał nietypowego numerku spotkania.
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek Sob 16 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016   

Krzysiek napisał/a:
Ale dobrze rozumiem że jak użyję Cataclysm Blade w walce z wrogiem to będę mógł je normalnie podnieść (o ile wygram)?
W końcu najpierw jest walka z wrogami a potem podnoszenie przedmiotów. Choć nie mam teraz jak sprawdzić czy nie miaół nietypowego numerku spotkania.
Nie, ponieważ w instrukcji masz napisane że nie można podnieść przedmiotu/przyjaciela którego się zostawiło na planszy w tej samej turze.
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Mati98 napisał/a:
To by było trochę dziwne tak biegać cały czas za jednym graczem w nadziei na to, że porzuci tę kartę :???:
Ale jak tego nie zrobisz to ciągle będzie miał przegiętą broń.

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób bieganie za takim graczem miało by sprawić, że porzuci/straci tę kartę :???: Chyba, że będziesz go atakował, aby wykorzystał i porzucił tę Broń.
Moim zdaniem, jak gracz będzie chciał go użyć to i tak to zrobi, bez względu na pozostałych graczy.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016   

Mati98 napisał/a:
Moim zdaniem, jak gracz będzie chciał go użyć to i tak to zrobi, bez względu na pozostałych graczy.
Jeśli będziesz w pobliżu to 2x się zastanowi przed użyciem, a więc spowolnisz jego rozwój. No chyba że jest nieogarnięty.
 
     
Krzysiek


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 157
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
Ale dobrze rozumiem że jak użyję Cataclysm Blade w walce z wrogiem to będę mógł je normalnie podnieść (o ile wygram)?
W końcu najpierw jest walka z wrogami a potem podnoszenie przedmiotów. Choć nie mam teraz jak sprawdzić czy nie miaół nietypowego numerku spotkania.
Nie, ponieważ w instrukcji masz napisane że nie można podnieść przedmiotu/przyjaciela którego się zostawiło na planszy w tej samej turze.
Dzięki. TMiM znam głównie z widzenia i nie pamiętałem tej zasady.

Bludgeon napisał/a:
Mati98 napisał/a:
Moim zdaniem, jak gracz będzie chciał go użyć to i tak to zrobi, bez względu na pozostałych graczy.
Jeśli będziesz w pobliżu to 2x się zastanowi przed użyciem, a więc spowolnisz jego rozwój. No chyba że jest nieogarnięty.
Przy tym jak wygląda ruch w Talismanie to jeśli jest w pobliżu to ma na ogół szansę 1/6 żeby je podnieść w następnej turze.
Jeśli premia z Blade'a jest mi faktycznie potrzebna, to raczej nie będę się taką szansą przejmował.
A jeśli nie jest mi naprawdę potrzebna, to nie ma tematu: Czy ktoś jest w pobliżu czy nie, i tak będę Blade'a kitrał.

Swoją drogą ciekawe jak to działa w warstwie fabularnej - dlaczego Ostrze zostaje na danym obszarze?

Ja bym tę kartę widział tak: Kiedy użyjesz Cataclysm Blade to tracisz 1 punkt życia, a na swoim obszarze kartę kładziesz kartę Terenu "Pustynia".
Skoro już dają kataklizmiczne karty Terenu to może tam być kilka "Pustyń".
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016   

Kilka ,,unboxingowych" grafik z Cataclysmu :smile:
http://boardgamegeek.com/...clysm-expansion :arrow:
Ostatnio zmieniony przez Mati98 Wto 19 Kwi, 2016, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Krzysiek


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 157
Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016   

Mati98 napisał/a:
Kilka ,,unboxingowych" grafik z Cataclysmu :smile:

To chyba nieładnie tak hotlinkować grafiki z BGG?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016   

Bez przesady, co im to przeszkadza?
Talizmany mają fajne efekty, szkoda że ich grafiki to ta sama przerabiana w photoshopie :(
 
     
Krzysiek


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 157
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Bez przesady, co im to przeszkadza?
BGG jako wielki serwis pewnie nie poczuje takiej drobnej kradzieży transferu.
Jednak łatwiej jest po prostu nigdy tego nie robić, niż rozważać każdorazowo czy w danej sytuacji to jeszcze ujdzie czy już nie.

Dla tych co nie wiedzą o co chodzi:
Hotlink to bezpośredni link do jakiegoś zasobu, na ogół w innym serwisie.
Na przykład zdjęcia w poście wyżej są podlinkowane bezpośrednio z serwerów BGG.

Dlaczego hotlinkowanie jest kiepskim pomysłem?
1) Jeśli zasób zniknie, to twój link będzie prowadził donikąd.
2) Osoba która zadała sobie trud zrobienia tych zdjęć i wrzucenia ich na BGG nie dostaje żadnego creditu: Żadnej "łapki w górę", komentarza z podziękowaniem, czy napiwku w geekgoldzie. A jest dość miłą nagrodą wiedzieć że inni doceniają twój wkład.
3) BGG zużywa transfer na przesłanie tych zdjęć, jednak nie dostaje nic w zamian. Znowu: Użytkownik oglądający hotlinkowane zdjęcia nie wkłada do serwisu żadnego feedbacku, ponieważ nawet nie widzi że zdjęcia pochodzą z innego serwisu.
Poza tym nie widzi reklam, które pomagają opłacić pracę serwerów przesyłających te zdjęcia.

Tutaj mamy do czynienia z dwoma serwisami, dużym i małym. Gdyby jednak były porównywalnej wielkości to użytkownicy na BGG otrzymywaliby zdjęcia trochę wolniej, bo transfer musiałby być dzielony na dwa serwisy. Wtedy byłaby to już kradzież na która ktoś zwróciłby po jakimś czasie uwagę.

Co robić zamiast hotlinkowania?
Są dwie możliwości:
I) Nie linkuj bezpośrednio do zdjęcia, linkuj do strony ze zdjęciem. Ta opcja zawsze jest w porządku.
II) Ściągnij zdjęcie i zrób mirror, np. dodając jako załącznik do swojego posta. Tutaj jest już kilka kwestii do rozważenia. W tym konkretnym przypadku autor oznaczył zdjęcia jako "All rights reserved" więc nalezałoby go spytać czy pozwala na ich wrzucenie gdzie indziej.

A w ramach anegdoty ku przestrodze: Niektórzy hotlinkują na aukcjach internetowych. Zobaczą że ktoś inny sprzedaje ten sam przedmiot i wstawiają link do cudzego zdjecia na swojej aukcji.
Widziałem kilka razy jak autor zmieniał zdjęcie znajdujące sie pod podlinkowanym adresem na jakieś ośmieszające leniwego złodzieja.

Edit: Literówki.
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek Wto 19 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016   

Dzięki za wyjaśnienie Krzysiek, podoba mi się Twoje podejście do tematu :)
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016   

Na karcie ,,Ageless Talisman" jest napisane ,,While a character is on the Crown of Command, add 5 to both your Strenght and Craft".
Czy ,,character" odnosi się tutaj do innych Poszukiwaczy, naszego Poszukiwacza, czy w obu przypadkach?
Podoba mi się mechanika karty ,,Junk Golem" oraz ,,Deadlands Survivor".
Pojawiła się również kolejna karta Stronnictwa - ,,Blightwood Terror" - bardzo fajna karta, Siła=0 ale aż 3 kości za rzut ataku i 2pkt Siły w nagrodę.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016   

Karty w ogóle są fajne. Mam wrażenie że Samuel Baily to najlepsza rzecz która przydarzyła się Talizmanowi w ciągu ostatnich kilku lat.

Mati98 napisał/a:
Na karcie ,,Ageless Talisman" jest napisane ,,While a character is on the Crown of Command, add 5 to both your Strenght and Craft".
Czy ,,character" odnosi się tutaj do innych Poszukiwaczy, naszego Poszukiwacza, czy w obu przypadkach?
Do dowolnego poszukiwacza.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12