galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niejasne zasady
Autor Wiadomość
Draconis46

Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 5
Wysłany: Sro 25 Lis, 2015   Niejasne zasady

Witam, mam 2 pytania dot. zasad:

1. Czy Wojownik/Derwisz, który może używać dwóch broni podczas walki może nosić 2 Kiścienie? (dodatek miasto, talia zbrojowni). Jeśli tak, to na jakiej zasadzie? Rzuca trzema kośćmi za walke?

2. Czy Derwisz może korzystać ze zdolności (tej, która pozwala mu wykonać ruch po wygranej walce) kilka razy na ture?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sro 25 Lis, 2015   Re: Niejasne zasady

1 - Każdy może nosić 2 kiścienie, ale tylko wojownik/derwisz mogą użyć 2 w walce (to tak gwoli uściślenia).
Akurat ta broń działa tak że użycie dwóch nic nie daje. Każda pozwala rzucić 2 kostkami (a nie jedną dodatkową kostką), więc po prostu rzucasz 2 kostkami. Drugi efekt też nie jest kumulatywny w żaden sposób.

2 - Tak.
 
     
Draconis46

Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 5
Wysłany: Sro 25 Lis, 2015   

Dzięki :)
 
     
Stardustmoon 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 9
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Cześć,
Dopiero rozpoczynam przygodę z a Talismanem i nie wszystko jest dla mnie jasne.
Mam pytanie odnośnie Kart Ekwipunku. Jak z nich korzystać.
Mają być odsłonięte, czyli jest sterta kart z której biorę pierwsza odsłoniętą kartę która jest na samej górze? Czy gdy wylosuje że mam zabrać jedną kartę ekwipunku to wybieram sobie z tych kart ekwipunki którą chcę, którą potrzebuje akurat czy pierwsza z góry?
I czy kupując ekwipunek np na targowisku kupuje pierwsza kartę która jest akurat na wierzchu czy mogę sobie wybrać np jak pisze hełm to czy mogę go wyszukać z dostępnych na starcie kart ekwipunku?
Dziękuję z góry za pomoc :)
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Stardustmoon napisał/a:

Mają być odsłonięte, czyli jest sterta kart z której biorę pierwsza odsłoniętą kartę która jest na samej górze? Czy gdy wylosuje że mam zabrać jedną kartę ekwipunku to wybieram sobie z tych kart ekwipunki którą chcę, którą potrzebuje akurat czy pierwsza z góry?
A o jakim konkretnie efekcie/karcie mówisz?


Stardustmoon napisał/a:
I czy kupując ekwipunek np na targowisku kupuje pierwsza kartę która jest akurat na wierzchu czy mogę sobie wybrać np jak pisze hełm to czy mogę go wyszukać z dostępnych na starcie kart ekwipunku?
Dziękuję z góry za pomoc :)
Jeśli piszesz że możesz kupić hełm to jak sobie wyobrażasz kupienie czegoś innego niż hełm? :D
 
     
Stardustmoon 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 9
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

A o jakim konkretnie efekcie/karcie mówisz?

No właśnie zwatpilam teraz czy jest wogole taka karta przygód która kazała by mi losować kartę ekwipunku :) bo o taką sytuację mi chodziło.

Jeśli piszesz że możesz kupić hełm to jak sobie wyobrażasz kupienie czegoś innego niż hełm? :D

To skomplikowane, wiesz kobieca logika ;) Przedstawię na przykładzie:) Jestem na targowisku i mogę kupić kilka rzeczy po podanych cenach i np interesuje mnie hełm:) ale patrzę na stos kart ekwipunku i na górze jest butelka z wodą i moje pytanie co teraz w tej sytuacji czy muszę sobie darować zakupy bo nie ma tego co chce na wierzchu i czekać aż tak karta się kiedyś pojawi czy mogę przewertowac karty ekwipunku i wybrać sobie ten hełm? :)
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 157
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Generalnie karty ekwipunku powinny być potasowane i zakryte.

Jak możesz coś KUPIĆ (konkretny przedmiot za konkretną kwotę) to go wyszukujesz w talii i kupujesz.

Jak masz coś WYLOSOWAĆ z kart ekwipunku to ciągniesz pierwszą kartę z góry. Karty nawiązujące do losowania z talii ekwipunku są ale chyba tylko w dodatkach nieoficjalnych (przynajmniej ja takie mam w talii). W oficjalnych kartach raczej nie ma efektu nakazującego coś losować z talii ekwipunku - zawsze się bierze konkretny przedmiot :)
 
     
Stardustmoon 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 9
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Aha :) To już wszystko wiem :)
Dzięki serdeczne za pomoc.
Pozdrawiam :)
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Berni77 napisał/a:
Generalnie karty ekwipunku powinny być potasowane i zakryte.
Tak jest w instrukcji?

Berni77 napisał/a:
Jak masz coś WYLOSOWAĆ z kart ekwipunku to ciągniesz pierwszą kartę z góry. Karty nawiązujące do losowania z talii ekwipunku są ale chyba tylko w dodatkach nieoficjalnych (przynajmniej ja takie mam w talii). W oficjalnych kartach raczej nie ma efektu nakazującego coś losować z talii ekwipunku - zawsze się bierze konkretny przedmiot :)
Też nie kojarzę takiego efektu.
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 157
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Bludgeon napisał/a:
Berni77 napisał/a:
Generalnie karty ekwipunku powinny być potasowane i zakryte.
Tak jest w instrukcji?


Nie. Tak jest u mnie, bo mam karty, które powodują losowanie ekwipunku. Pisałem, że w oryginalnych kartach nie ma takich efektów (to odpowiedź do twojego drugiego stwierdzenia) :)
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

Berni77 napisał/a:
Bludgeon napisał/a:
Berni77 napisał/a:
Generalnie karty ekwipunku powinny być potasowane i zakryte.
Tak jest w instrukcji?


Nie. Tak jest u mnie, bo mam karty, które powodują losowanie ekwipunku. Pisałem, że w oryginalnych kartach nie ma takich efektów (to odpowiedź do twojego drugiego stwierdzenia) :)
Uważam że w takim razie niepotrzebnie o tym piszesz, kolega pytał o oficjalne zasady a nie domowe ;) po co wprowadzać zamęt.
 
     
Stardustmoon 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 9
Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

Przetestowałam Talismanka i moje podsumowanie odnośnie zasad które były dla mnie nie do końca jasne.

1. Karty Przygód nie pozwalają na wylosowanie Kart Ekwipunku.
2. Karty Ekwipunku są odsłonięte i pozwalają na zakupy dzięki np. Karcie Targowisko lub Dzień Targowy.
3. Karty Ekwipunku w trakcie zakupów mogę dowolnie przeglądać by wybrać to co mnie interesuje i jeśli jest to aktualnie dostępne i oczywiście o ile mnie na to stać.

Jeśli się w czymś mylę proszę o skorygowanie mnie :) Nie mam zbyt dużego doświadczenia bo to moja pierwsza gra tego typu :) A chciałabym w nią grać zgodnie z zasadami i mam nadzieje że teraz je dobrze zrozumiałam :D
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 356
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

Stardustmoon napisał/a:
A chciałabym w nią grać zgodnie z zasadami i mam nadzieje że teraz je dobrze zrozumiałam :D
Hehe, powodzenia :D
 
     
Stardustmoon 


Dołączyła: 12 Sie 2016
Posty: 9
Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

Dzięki :wink:
 
     
Mati98 

Dołączył: 15 Gru 2015
Posty: 239
Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

Stardustmoon napisał/a:
Jeśli się w czymś mylę proszę o skorygowanie mnie :) Nie mam zbyt dużego doświadczenia bo to moja pierwsza gra tego typu :) A chciałabym w nią grać zgodnie z zasadami i mam nadzieje że teraz je dobrze zrozumiałam :D

Instrukcja do Talismana:
(str. 4) - Przygotowania do gry ,,4. Karty Talizmanów i Ekwipunku należy umieścić na odkrytych stosach obok planszy."
(str. 17) - Talizmany i karty Ekwipunku
,,Za każdym razem, kiedy Poszukiwacz otrzyma lub kupi Talizman albo sztukę Ekwipunku, powinien wziąć odpowiednią kartę Talizmanu lub Ekwipunku.
Karty Talizmanów i Ekwipunku traktuje się tak samo jak karty Przygód, jednak nie odkłada się ich na stos kart odrzuconych, a zamiast tego zwraca do odpowiednich talii
(w tym momencie ponownie stają się dostępne dla innych Poszukiwaczy). Jeśli aktualnie wszystkie karty Talizmanów lub określonego Ekwipunku znajdują
się w posiadaniu Poszukiwaczy, przedmioty danego rodzaju są w danej chwili niedostępne.
Karty Talizmanów i Ekwipunku można porzucić w ten sam sposób, co karty Przyjaciół lub Przedmiotów. "
Wystarczy tylko raz przeczytać ze zrozumieniem instrukcję :razz:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12