galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukiwacze sporne sytuacje
Autor Wiadomość
KGratkiewicz

Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 2
Wysłany: Sob 25 Mar, 2017   Poszukiwacze sporne sytuacje

Witam ! Mam problem z poszukiwaczem z dodatku Smoki - Czarodziejem Ognia a konkretnie z rażeniem strumieniem ognia . Czy po trafionym efekcie odbywa się walka czy zostaje ona uznana za zakończoną gdyż nie jest napisane że się takowa nie odbywa.

Pełny opis tej umiejętności :
Za każdym razem, kiedy wdajesz się w walkę z poszukiwaczem lub istotą tuż przed rozpoczęciem walki możesz razić strumieniem ognia. Rzuć jedną kością i dodaj swoją Moc. Jeżeli wynik jest wyższy od Siły poszukiwacza, traci on jeden punkt życia. Jeżeli wynik jest wyższy od Siły istoty, zostaje ona zabita (nie możesz zachować zabitych w ten sposób Wrogów jako trofeum). Jeżeli wynik jest równy lub niższy od Siły Poszukiwacza lub istoty, strumień ognia nie wywołuje żadnego efektu, a walka przebiega normalnie (z tym wyjątkiem, że nie możesz rzucać kością za swój rzut ataku).[/b]
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 25 Mar, 2017   

Jeżeli wynik jest wyższy - Poszukiwacz traci punkt życia i walka trwa dalej na standardowych zasadach (istota zostaje zabita i walka się kończy).
Jeżeli wynik jest równy lub niższy, walka się odbywa ale masz przerąbane, bo nie rzucasz za swój atak :)
 
     
Xan 


Wiek: 25
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 148
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob 25 Mar, 2017   Re: Poszukiwacze sporne sytuacje

KGratkiewicz napisał/a:
Witam ! Mam problem z poszukiwaczem z dodatku Smoki - Czarodziejem Ognia a konkretnie z rażeniem strumieniem ognia . Czy po trafionym efekcie odbywa się walka czy zostaje ona uznana za zakończoną gdyż nie jest napisane że się takowa nie odbywa.


Cześć!

Jeżeli walczysz z Poszukiwaczem, to po trafionym efekcie przebiega normalna walka. Pamiętaj, że ta specjalna zdolność dotyczy "PRZED rozpoczęciem walki", a po wszelkiego rodzaju takich efektach jak np. Zaklęcie Dotyku Śmierci czy chociażby Zaklęcie, które ma identyczny efekt rażenia strumieniem ognia (nie pamiętam nazwy), to po nich następuje przecież walka.

Pozdrawiam,
Kamil
_________________
Talisman: Digital Edition!
 
 
     
KGratkiewicz

Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 2
Wysłany: Nie 26 Mar, 2017   

Dziękuje bardzo za odpowiedź ! :D
 
     
kingbrucelee

Dołączył: 26 Lut 2017
Posty: 6
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2017   

A ja jeszcze dopytam.

Czyli jeżeli wyrzuciłem na kości np.4 , to później to 4 jest od razu moim rzutem ataku w normalnej walce czy ja już w ogóle nie dodaje rzutu kością do normalnej walki?
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 02 Kwi, 2017   

Nie do końca rozumiem pytanie... Powinieneś napisać KIEDY rzucałeś kością.
Np. za ruch rzucasz kością, to wynik na kości jest twoim ruchem ruchem.
Jak w wyniku ruchu i badania obszaru wylosujesz Wroga i z nim walczysz to wykonujesz kolejny rzut kością i dodajesz jego wynik do współczynnika, który wykorzystujesz podczas walki (Siła lub Moc). Jak dodatkowo masz przyjaciół/przedmioty lub zaklęcia, które mogą ci pomóc podczas walki to dodajesz te bonusy i całkowity wynik jest twoją skutecznością ataku.
 
     
kingbrucelee

Dołączył: 26 Lut 2017
Posty: 6
Wysłany: Nie 02 Kwi, 2017   

Wiesz, miałem na myśli rzut na rażenie ogniem. Rzucam, nie trafiam i pytam jak odbywa się normalna walka? Rzut na rażenie ogniem jest od razu moim rzutem ataku normalnej walki która następuje po nieudanym rażeniu czy w ogóle żadnego rzutu kostką w normalnej walce nie dodaje i swoją siłe obliczam tylko na podstawie swoich parametrów plus przedmiotów których ewentualnie używam?
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 156
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 02 Kwi, 2017   

Rażenie ogniem odbywa się PRZED walką.
Jeżeli wynik jest wyższy od Siły przeciwnika to w walce normalnie rzucasz kością za atak.
Jeżeli wynik jest równy lub niższy od Siły przeciwnika to w walce nie rzucasz kością i nic nie dodajesz do Siły (bo nie ma rzutu). Przyjaciele i przedmioty nadal działają.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.4 sekundy. Zapytań do SQL: 13