galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasady
Autor Wiadomość
Patsy 

Dołączył: 23 Maj 2014
Posty: 132
Skąd: Kraków/Kielce
Wysłany: Pon 16 Mar, 2015   Zasady

No i pojawiły się zasady do Armady, a więc w końcu mamy solidny konkret nad którym można podyskutować:

https://www.fantasyflight...ady-for-battle/
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

Size Class
Each ship belongs to a size class as described
below:
• CR90 Corvette: Small
• Nebulon-B: Small
• Victory-class Star Destroyer: Medium


Hmm, hmm :wink:
 
     
aryss 

Wiek: 31
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 181
Skąd: Krakau
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

No nasze portfele mogą się zacząć już obawiać o cene Executora ( bo ten stateczek na dużej podstawce imo wyląduje :D )
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

Myślę, że na dużej podstawce wypuszczą Imperiala. Executora bym się nie spodziewał.
 
     
Patsy 

Dołączył: 23 Maj 2014
Posty: 132
Skąd: Kraków/Kielce
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

Zgadzam się z tym że na dużej podstawce wyląduje ISD i pewnie krążowniki Mon Calamari. Co do egzekutora to jego pojawienia bym nie przekreślał, ale wtedy będzie on klasą statku samą dla siebie (tak jak w x wingu pojawiła się Koreliańska Korweta), ostatecznie to:

"The ship models in Star Wars: Armada are produced at a relative scale, not at a true
scale. This decision allows the beloved, iconic ships of the Star Wars universe to appear
as feasible game components while still representing the relative size of all ships in
relation to each other."

a wiec skala w Armadzie jest pojęciem względnym i jak FFG uzna że wprowadzenie egzekutora będzie dla nich opłacalne to tak zrobią.
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

Ha, o wilku mowa. FFG ogłosiło na festiwalu GAMA 2015 plany wydawnicze dotyczące Armady. W fali drugiej: Imperial Star Destroyer, Home One, Imperial Raider. Oprócz tego w grze pojawi się Sokół Millenium.
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

https://community.fantasyflightgames.com/index.php?/topic/138153-wave-2-announced/ na pierwszej stronie wątku zdjęcia wszystkich dodatków.
 
     
Mitril 

Wiek: 48
Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 63
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

Witam,

Mam prośbę o wyjaśnienie kwestii kiedy używa się żetonów rozkazów. Mam wiedzę, jak używać wskaźnika rozkazów, ale nie mam pewności, co do samych żetonów. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Kalins
_________________
Zapraszam na portal www.Mitril.pl w całości poświęcony grze bitewnej "Lord of the Rings"

www.Mitril.pl
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

Strona 12. w instrukcji.
 
     
Mitril 

Wiek: 48
Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 63
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

Barbus,

To wiem, że strona 12, jednak nadal nie rozumiem istoty tych rozkazów:
- czy to jest tak, że jeśli używasz wskaźnik rozkazu Nawigowanie, to po jego zużyciu kładziesz przy statku żeton z tym rozkazem, który pozostaje na dalsze tury gry. Czy pozostaje bez końca aż do końca gry?
- czy jeśli w kolejnej turze wybierzesz wskaźnik Koncentracja Ognia, to po jego zużyciu kładziesz żeton Koncentracja Ognia, który możesz używać w kolejnych turach?
- czy tez jest tak, że zużywasz wskaźnik rozkazu, aby umieścić żeton rozkazu?

Będę wdzięczny za proste wyjaśnienie, bo nie łapię opisu ze strony 12.

Pozdrawiam,
Kalins
_________________
Zapraszam na portal www.Mitril.pl w całości poświęcony grze bitewnej "Lord of the Rings"

www.Mitril.pl
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

Jeśli chcesz zachować rozkaz na kolejne tury, to odrzucasz wskaźnik od razu po jego odsłonięciu bez rozpatrywania jego efektu. Przypisujesz do statku żeton, który będzie leżał przy nim do momentu, kiedy postanowisz go zużyć.
 
     
Mitril 

Wiek: 48
Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 63
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

Barbus,

Dziękuje za wyjaśnienie.

Pozdrawiam,
Kalins
_________________
Zapraszam na portal www.Mitril.pl w całości poświęcony grze bitewnej "Lord of the Rings"

www.Mitril.pl
 
     
Mitril 

Wiek: 48
Dołączył: 21 Kwi 2011
Posty: 63
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2015   

Witam,

kolejne pytanie w zakresie zasad:

- z jaką początkową szybkością zaczynamy grę?
- rozumiem, że punkty "Inżynier" można wykorzystywać wielokrotnie w trakcie gry, używając do tego "Wskaźnika" lub "Żetonu rozkazu"?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.

Pozdrawiam,
Kalins
_________________
Zapraszam na portal www.Mitril.pl w całości poświęcony grze bitewnej "Lord of the Rings"

www.Mitril.pl
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 625
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2015   

Prędkość początkowa dla wszystkich statków wynosi 2. Punkty inżynierii są nie wyczerpują.
 
     
efendi 

Wiek: 44
Dołączył: 07 Gru 2013
Posty: 123
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2015   

Witam,
Jestem po dwóch grach i mam takie pytanka.
1 . Czy koncentracja ognia działa tez na atak STATEK -> ESKADARA ??
2 . Co sie dzieje jak STATEK częściowo wyleci poza obszar walki?
3. Czy w core set czarnymi kośćmi to ktoś rzuca/używa?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 12