galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Staszek
Pią 30 Sty, 2015
Zasady gry...
Autor Wiadomość
gaktal 

Wiek: 31
Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 2
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

IM SZPAB
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 668
Skąd: Sopot
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

leo987 napisał/a:
W opisanym przeze mnie przypadku warunek ten nie zachodzi
Dlaczego? Co decyduje o tym, gdzie rozgrywana jest bitwa? Z tego co sugerujesz, decyduje o tym obecność jednostek, a to nieprawda.

Bitwa odbywa się na:
- Pierwszej planecie
- Planecie z Liderem/Liderami

W twoim przykładzie rozpatrujemy bitwę na pierwszej planecie. Sprawdzamy jednostki. Brak jednostek po obu stronach. Bitwa kończy się impasem. Planeta jest odrzucana.

Ty chcesz robić to odwrotnie. Sprawdzamy czy są jednostki. Nie ma jednostek, nie ma bitwy. To błąd.
_________________
Moje planszówki
 
     
leo987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

...
Ostatnio zmieniony przez leo987 Wto 07 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
mathias999 


Wiek: 41
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 86
Skąd: Mielec/Podkarpackie
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

Zgadzam się za Sirafinem. W myśl tej logiki bitwa nie powinna zajść także wtedy kiedy tylko jedna strona ma wojsko? Bo do tanga trzeba dwojga?
Przepis z impasem jest też po to, by odcedzać "śmieci" których nikt nie chce - bo ile można się tłuc jeśli górna granica talii nie jest określona?

leo - odwróćmy sytuację. udowodnij niezbicie, że na pierwszej nie dochodzi do bitwy tylko dlatego, że nikt nie wystawił tam jednostek. Bo jak dla mnie to nie wystawianie jako takie decyduje o tym gdzie będzie bitwa tylko:
Pierwsza Planeta i Liderzy.
_________________
Born to be... Cylon
 
     
leo987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

...
Ostatnio zmieniony przez leo987 Wto 07 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
mathias999 


Wiek: 41
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 86
Skąd: Mielec/Podkarpackie
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

i znów Kompletna Księga Zasad strona 10 Pierwsza Planeta. Czacha Druga:

"Podczas każdej fazy walki, na pierwszej planecie odbywa się bitwa..."

i to samo: strona 21 Faza Walki 3.2.

jeśli to Cię nie przekonuje to nie wiem co jeszcze. Może zbyt mocno zaczepiłeś się o fazę wystawiania. I samych liderów. A ich obecność jeśli chodzi o pierwszą nie jest wymagana - tak naprawdę nic nie jest wymagane na pierwszej by doszło do starcia w którym nikt nie strzela.

Walka na pierwszej jest obowiązkowa - nie ważne czy tam coś jest czy nie. jeśli nie to impas i po sprawie.
_________________
Born to be... Cylon
Ostatnio zmieniony przez mathias999 Pią 07 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
leo987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

...
Ostatnio zmieniony przez leo987 Wto 07 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
morphine

Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 49
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

leo987 napisał/a:
Sirafin, wybacz że ujmę to na wesoło:

Pani do dzieci: Jak zjecie obiad dostaniecie czekoladę (instrukcja, warunek)
Obiadu nie ma (warunek nie występuje)
Dzieci nie dostają czekolady (bo nie zjadły obiadu).
IMPAS
Pani wyjaśnia: czekolada ląduje na śmietniku, bo dzieci nie zjadły obiadu.
Wszytko się zgadza.

Ale co zrobić z głodnymi (bo nie dostały obiadu) i płaczącymi (bo nie dostały czekolady) dziećmi? :) :):)


To ja może dorzucę prolog do tej opowieści:
Pani mówi do dzieci: teraz jest obiad (instrukcja - na pierwszej planecie zawsze odbywa się bitwa)....
....
_________________
wh40kconquest.pl
 
     
leo987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

...
Ostatnio zmieniony przez leo987 Wto 07 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
mathias999 


Wiek: 41
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 86
Skąd: Mielec/Podkarpackie
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

Zasady wprowadzające: str 9 faza walki 1 czacha... i dalej ta sama strona ostatni akapit:
Jeśli żaden z graczy nie ma na planecie swoich jednostek, bitwa kończy się impasem. - ani słowa o wystawianiu.
Bitwa na pierwszej obowiązkowa: przepisy o tym wręcz wrzeszczą.

analogia do historii nietrafiona. Można wygrać/ zremisować bitwę/wojnę nie doprowadzając do niej
polecam lekturę Sun Tsu, Tokarzewskiego Wojny Napoleońskie Klausewitza.... i prostsze wyjaśnienie: czy zwiesisz się z armią na nieważnym puncie dla ciebie i przeciwnika - czy szukasz rozwiązań gdzie indziej - przykład błota/teren podmokły - po prostu omijasz i już tam nie wracasz bo i po co - źle atakować , bronić się też nie ma po co.
_________________
Born to be... Cylon
Ostatnio zmieniony przez mathias999 Pią 07 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 668
Skąd: Sopot
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

@leo987
Cały problem w tym, że ty sam dopisałeś sobie jakieś "jeśli" :) Tam nie ma "jeśli". Na pierwszej planecie rozgrywana jest bitwa. Nie wiem dlaczego usilnie starasz się udowodnić, że w zasadach jest "Jeśli na pierwej planecie są jednostki, to rozgrywana jest bitwa". Warunkiem rozegrania bitwy nie jest obecność jednostek, warunkiem jest to by planeta była pierwsza albo aby był na niej Lider.

Odpowiedz na proste pytanie. Dlaczego uważasz obecność jednostek za warunek bitwy? Gdzie znalazłeś taką zasadę?

Nie ma żadnego zamętu, po to mamy forum, by omawiać wątpliwości :)
leo987 napisał/a:
ps. logicznym wydaje się, że do bitwy dochodzi wtedy, gdy stają naprzeciw siebie dwie armie.
Logicznym, jeśli usiłujesz swoje wyobrażenie przełożyć na mechanikę, a nie odwrotnie. To jest gra, tu mechanikę MOŻESZ sobie jakoś sfabularyzować (choć nie zawsze w każdej grze jest to możliwe, niektóre rzeczy są po prostu umowne). W przypadku omawianego problemu, wystarczy że uświadomisz sobie, że jednostki które masz na kartach to nie jedyne wojska walczące o planetę, tylko wojska kluczowe. Na pierwszej planecie odbyła się bitwa, ale była to pomniejsza potyczka, w której nikt nic nie zyskał.
_________________
Moje planszówki
Ostatnio zmieniony przez sirafin Pią 07 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rodzyn 

Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 33
Skąd: Libertów
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

@mathias999 - dokładnie. (love ten fragment "przepisy o tym wręcz wrzeszczą":))

@leo987 - nie ma sobie co dopowiadać i zakładać, że coś w karciance jest logiczne. Bo może nie być. W tym przypadku akuratnie wszystko jest w instrukcji. pzdr
 
     
leo987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

...
Ostatnio zmieniony przez leo987 Wto 07 Lip, 2015, w całości zmieniany 9 razy  
 
     
MsbS 

Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 22
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

leo987 napisał/a:


I teraz najważniejsze !
WARUNKIEM BITWY JEST OBECNOŚĆ LIDERA NA PLANECIE I PIERWSZA PLANETA



To nie jest 'i' tylko 'lub'. Tutaj cytat z reguł ('mała' instrukcja, strona 9):

Cytat:
Podczas fazy walki bitwę rozgrywa się:
- na pierwszej planecie,
- na każdej planecie (poza pierwszą), na której obecny jest co najmniej jeden lider.

Bitwa na pierwszej planecie jest rozgrywana jako pierwsza, a po niej następują dodatkowe bitwy, w kolejności planet. Na planetach, które nie spełniają żadnego z powyższych kryteriów, nie rozgrywa się żadnej bitwy.



EDIT:

leo, zobacz sobie jeszcze diagramy kolejności fazy (Kompletna Księga Zasad, strona 21). Na pierwszej planecie ZAWSZE rozgrywana jest bitwa. Dopiero przy kolejnych planetach jest rozpatrywanie, czy bitwa będzie, czy nie. To, że na pierwszej planecie zawsze dochodzi do bitwy ma dwie konsekwencje:
- Pierwsza planeta przepada
- Rozpoczęta bitwa = okno akcji = możliwość zagrania Akcji Walki przed kolejnymi bitwami.
 
     
MsbS 

Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 22
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

Post pod postem, bo edycja by zaciemniła.

Kompletna Księga Zasad ('duża' instrukcja) jasno precyzuje inicjatywę w bitwie kiedy nie ma tam lidera. Więc twórca instrukcji przewidział, że bitwy rozgrywane będą także bez liderów. Czyli na pierwszej planecie - innej możliwości 'bitwy bez liderów' nie ma.

Strona 25, punkt 3.2.1 'Ustalanie inicjatywy': jeśli na początku bitwy nie ma tam żadnych liderów, gracz, który w danej rundzie ma żeton inicjatywy, ma inicjatywę podczas danej bitwy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 14