|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
6 czy 7 rodów? |
Autor |
Wiadomość |
Sebiszcze [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014 6 czy 7 rodów?
|
|
|
Witam. Jestem co prawda nowy na forum (i kompletnie świeży w grach przez fora), ale rozegrałem całkiem sporo sesji GoT-a w realu. Niestety, moja grupa się rozpadła i od dawna nie udało mi się skompletowac nowej, dlatego natrafienie (przypadkowe) na forum Galakty sprawiło mi niemałą przyjemnośc i po przeczytaniu znacznej części tematów w celu rozeznania się w sytuacji postanowiłem się zarejestrowac. A przechodząc do meritum: od czasu wyjścia "Feast for Crows" zastanawiałem się nad popełnieniem rozgrywki na 7 graczy (Arrynowie jako 7 ród). Wiem, że gdzieś tu jest już poświęcony temu temat, w którym wspominano o kłopotach z balansem w takiej rozgrywce. Niestety nie znalazłem go, dlatego pytam w swoim: Na czym dokładnie polegały problemy w grze na 7 graczy? I z czego one dokładnie wynikały? |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014
|
|
|
ze zrobiono nakladke na mapke do gry na 6, niestety arryn skazany na walkę ze starkiem który zostaje całkowicie zablokowany niestety zeby grac na 7 osob trzeba nową mapke |
|
|
|
 |
Sebiszcze [Usunięty]
|
|
|
|
Tworzyłem oczywiście nową mapkę na 7 graczy. Teraz, skoro dzięki temu forum mam z kim grac, zapewne ją dokończę, lecz wpierw oczywiście rozegram troche sesji by się oswoic z grą via forum.
Co do "skazania" Starka i Arryna na śmiertelny klincz, może uda mi się tego uniknąc, biorąc pod uwagę, że zamierzałem wprowadzic elementy gry z dodatku "SoS" do pierwszej edycji (z kilkoma autorskimi modyfikacjami). Tym elementem który miał "ratowac" Starka i Arryna przed koniecznością walki od początku byłyby rody neutralne (które można przeciągac na swoją stronę), z których aż 2 (Freyowie i Tully) mieliby swoje siedziby w Dorzeczu. W Bliźniakach i Riwerrun byłyby rodowe garnizony o sile 8 (ponieważ w rozgrywce pojawiliby się też generałowie osobiście dowodzący wojskami na mapie, zgodnie z zasadami z "SoS" siła wszelkich neutralnych wojsk zostaje zwiększona o 2, moim pomysłem jest żeby frakcje neutralne posiadały własne stolice z garnizonami, których zdobycie oznacza upadek danego rodu i niemożnośc zawierania z nim sojuszy i korzystania z jego Kart) Przy czym to znowu może zablokowac Starka na północ od Fosy Cailin...
W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
Spójrz na mapkę w grze 69. Jest zupełnie inna niż oryginalna, została stworzona przez figola i jest właśnie na 7 graczy. |
|
|
|
 |
Sebiszcze [Usunięty]
|
|
|
|
Wielkie dzięki, już zaglądam do odpowiedniego tematu. |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2014
|
|
|
Sebiszcze napisał/a: | Tworzyłem oczywiście nową mapkę na 7 graczy. Teraz, skoro dzięki temu forum mam z kim grac, zapewne ją dokończę, lecz wpierw oczywiście rozegram troche sesji by się oswoic z grą via forum. |
powodzenia w tworzeniu mapy, jak będzie gotowa to wrzucaj, na pewno będą chętni do przetestowania |
|
|
|
 |
Czarny Jaszczur [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2014
|
|
|
Gorąco witamy na forum |
|
|
|
 |
Sebiszcze [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014
|
|
|
Dzięki za miłe powitanie.
guzu napisał/a: | Sebiszcze napisał/a: | Tworzyłem oczywiście nową mapkę na 7 graczy. Teraz, skoro dzięki temu forum mam z kim grac, zapewne ją dokończę, lecz wpierw oczywiście rozegram troche sesji by się oswoic z grą via forum. |
powodzenia w tworzeniu mapy, jak będzie gotowa to wrzucaj, na pewno będą chętni do przetestowania |
Z pewnością wrzucę, będę ciekawy reakcji graczy na m.in. Tor Targaryenów. |
|
|
|
 |
|
|