galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrażenia niebezpośrednie a fazy i zadawanie obrażeń
Autor Wiadomość
Apoptyzm
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Lut, 2014   Obrażenia niebezpośrednie a fazy i zadawanie obrażeń

Witam,
czytałem zasady i FAQ, z którego wynika jak sądze, że obrażenia niebezpośrednie/indirect nie kumulują się ze sobą w danej fazie i nie łączą się z obrażeniami bazowymi w walce.

Przykład 1:
mam dwie jednostki zadające na początku tury 3 obrażenia indirect każda. Przeciwnik ma jedną jednostke z odpornością 3. Pierwsza jednostka zadaje 3 obrażenia które przeciwnik przydzielana do odporności i rozpatruje - wychodzi 0dmg. Druga jednostka zadaje 3 obrażenia indirect i dzieje się to samo, ponieważ obrażenia poza walką rozpatrywane są natychmiast.

Według FAQ 1.8 obrażenia niebezpośrednie to obrażenia zadawane poza walką(kropka).
Przykład 2:
mam dwie jednostki zadające w akcji 3 obrażenia niebezpośrednie, a przeciwnik jedną jednostke z odpornością 3. Wystawiam do ataku swoje dwie jednostki, a przeciwnik swoją z odpornością. Używam akcji na dwóch kartach zadając obrażenia niebezpośrednie i dzieje się to samo co w przykładzie 1 - obrażenia są poza walką i rozpatrywane osobno, więc nie sumują się z młotkami postaci i jedna jednostka przeciwnika je wyparuje. Odporność działa zawsze przy przydzielaniu obrążeń więc nie ma obawy że przestanie działać.

Więc zadając w turze 12 obrażeń niebezpośrednich zadałem 0dmg, bo jedna jednostka przeciwnika wszystko paruje.

Czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Jeśli nie to proszę o wytłumaczenie z jakimiś referencjami z instrukcji.
Jeśli jest prawidłowe to HE są do kitu.
 
     
syd3r
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Lut, 2014   

Obrażenia niebezpośrednie z różnych źródeł nie łączą się w jedną pulę. Są przydzielane osobno i za każdym razem mogą być anulowane Odpornością. A więc jest tak jak piszesz.

Jeśli grasz na niebezpośrednich obrażeniach przeciwko Krasnoludom to warto mieć w talii Aspiranta Białej Wieży:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 13