galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania
Autor Wiadomość
Sarna

Dołączył: 03 Wrz 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw 05 Wrz, 2013   

Poczytałem trochę na bgg (nie tylko my mamy ten problem ;) ) i wychodzi, że jest tak jak napisałem wyżej. Przeczytałem jeszcze instrukcję, trochę przetrawiłem i rzeczywiście ma to sens. Podanie to jest umiejętność przypisana do danego zawodnika, więc nie powinno się jej stosować względem innych (to tak jakby trollim atakiem uderzał ork - może mało trafne porównanie, ale ma to sens w przypadku, kiedy Podanie zmieniłoby nazwę na Przejęcie - bo co tu dużo gadać to jest właśnie takie przejęcie). I jeśli tak to interpretować, tekst w instrukcji zaczyna się klarować.

Cytat:
Jeżeli inny zawodnik z drużyny menedżera jest w posiadaniu piłki, menedżer może wybrać, czy zostawić piłkę tam gdzie jest, czy korzystając z umiejętności podania, chce ją przesunąć do innego zawodnika.


Kluczowe tutaj jest stwierdzenie korzystając z umiejętności podania, chce ją przesunąć do innego gracza. Żeby móc skorzystać z tej umiejętności, należy najpierw ją posiadać.
W mojej interpretacji wychodzi na to, że gracz z piłką może przejąć ją od przeciwnika, lub ze środka i dopiero kolejny zagrany zawodnik, może jedyne co zrobić, to przejąć tę piłkę od swojego kolegi z drużyny.
W takim rozrachunku umiejętność Odrzucenie jak najbardziej nabiera sensu i okazuje się na prawdę dobra. Natomiast skaveni, którzy słyną z dużej ilości podań oraz z tego, że masakrują inne drużyny (przynajmniej w moim przypadku ;) ), zostaną trochę osłabieni.
 
     
Kargan 

Dołączył: 28 Sie 2013
Posty: 6
Wysłany: Czw 05 Wrz, 2013   

Zadałem to pytanie również na Forum FFG - w końcu gdzie pytać jak nie u źródeł ?
Sformułowałem to tak:

Now - what exactly mean give it to the player using the passing skill

a) take the ball and give it to player which actualy used skill and performed action ? (for example Wood Elf Catcher)
or
b) take the ball and give to any friendly player in this match using skill of active player (i.e. I'm Wood Elf Catcher and with my action I can take ball from matchup and give it to my another team player)


I dostałem odpowiedź: zdecydowane A) Napisano mi również, że B) wchodziłoby w grę gdyby zawodnik posiadał Passing i Dump-off. W przypadku gdy już posiadamy piłkę możemy po prostu
zdecydować czy zostawiamy ją tam gdzie leży czy dajemy wyłożonemu właśnie gościowi ze skilem Passing. Trochę ta nazwa jest myląca - Przejęcie byłoby faktycznie lepsze.
Owszem osłabia to drużyny oparte na Passing'u (Elfy i Skavenów) ale z drugiej strony możliwość przełożenia piłki większością zawodników z drużyny to było lekkie przegięcie ;)
 
     
Sarna

Dołączył: 03 Wrz 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw 05 Wrz, 2013   

Ano, było to przegięcie. Jednak teraz już wszystko jasne - możemy spokojnie czerpać frajdę z rozgrywki :) .
 
     
Sarna

Dołączył: 03 Wrz 2013
Posty: 13
Wysłany: Sro 18 Wrz, 2013   

FAQ mówi:
Cytat:
P: Czy jeśli będący w posiadaniu piłki zawodnik ze zdolnością PEWNY
CHWYT, zostanie powalony to zatrzymuje piłkę? Czy gdy zawodnik ten
jest powalony, nadal działa na niego efekt zdolności PEWNY CHWYT?
O: Nie. Powaleni zawodnicy tracą wszystkie zdolności, wliczając w to
PEWNY CHWYT


Czy tylko ja widzę w tym wyjaśnieniu totalny bezsens?
 
     
Crane

Dołączył: 16 Wrz 2008
Posty: 147
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Sarna napisał/a:
Czy tylko ja widzę w tym wyjaśnieniu totalny bezsens?

Ja tam tylko widzę że brakuje odpowiedzi na pierwsze pytanie, ale to dlatego że "Pewny Chwyt" raczej nie wymaga klaryfikacji. Myślę że odpowiedź powinna być taka:
Cytat:
Tak, zawodnik posiadający "Pewny Chwyt" zatrzymuje piłkę w momencie powalenia.
Nie, zgodnie z zasadami powaleni zawodnicy tracą wszystkie zdolności, również "Pewny Chwyt".
 
     
Sarna

Dołączył: 03 Wrz 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Czy utrata tej umiejętności nie wiąże się z natychmiastowym upuszczeniem piłki? Skoro nie ma już pewnego chwytu, to leżąc nie powinien jej już trzymać. Czytając odpowiedź w FAQ właśnie to przychodzi mi na myśl. Bo jaka inna może być inna implikacja utraty umiejętności w tym przypadku?
 
     
nightrunner 

Dołączył: 21 Sty 2013
Posty: 42
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Leżący zawodnik nie posiada juz zdolności, ale w momencie przewrócenia Pewny Chwyt zagwarantował mu utrzymanie piłki. Chodzi o rozwianie wątpliwości że leżący nie moźe skorzystać ponownie z Pewnego Chwytu i razem z kontuzją, zabrać piłkę do szatni tudzieź ławki rezerwowych ;-)
 
     
Sarna

Dołączył: 03 Wrz 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Dzięki za wyjaśnienie, o tym nie pomyślałem, chociaż w tym sporcie chęć zabrania piłki z boiska nie powinno dziwić ;) .
 
     
Wiarygodny

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 10
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013   

znajomy zasiał we mnie pewną wątpliwość. czy można atakować powalonych?
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 732
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013   

Można. Pewnie muszę zacytować instrukcję, żeby przekonać ;)
str. 11
Atak
opis kostek
Cytat:
Obrońca powalony: Atak się powiódł. Jeżeli obrońca był GOTOWY,
to zostaje POWALONY. Jeśli obrońca był powalony, doznaje KONTUZJI
(patrz „Pozycje zawodnika” poniżej).


Umiejętność "Pewny chwyt" dawałaby znaczną przewagę:
Cytat:
PEWNY CHWYT: Jeśli ten zawodnik zostanie powalony, kiedy jest w posiadaniu
piłki, nie upuszcza jej.

A tak, to zawsze można kontuzjować zawodnika z Pewnym chwytem i o sprawie :D
 
 
     
Wiarygodny

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 10
Wysłany: Sro 16 Paź, 2013   

właśnie chodzi o to, że mu nie mogłem udowodnić błędu. przeszperałem instrukcje 3 razy i jedynym argumentem był brak zakazu.
 
     
Wiarygodny

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 10
Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   

no i teraz pytania co do dodatku.
regeneracja a odpowiedzi.
wg mnie rzut na regeneracje "w momencie powalenia" działa przed większością kart odpowiedzi... nie licząc 2, 1 blokuje "wydrukowane" umiejętności, a 2...
"Smiaszdż ich, Sgładź ich" mianowicie tu po udanej próbie ataku następuje rzut na kontuzję jako kontynuacja ataku czyli odpowiedz jest przed powaleniem, a dla porównania "wrząca nienawiść" już nastąpi po rzucie na regeneracje, ponieważ po udanym ataku następuje próba kolejnego ataku.
znajomy nie jest przekonany do mojej logiki tych 2 kart (1 z rozwinięć orków, 2 mrocznych elfów), dlatego chciałbym spytać tutaj o obiektywną opinię.

i btw
o ile istnieje limit kart rozgrywki=1/tura to w przypadku kart odpowiedzi nie ma limitu, prawda?
 
     
Oldster 


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 193
Skąd: Pabianice
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013   

Jak już jesteśmy przy pytaniach z dodatku to ja też dorzucę coś od siebie. Żądza krwi (na kartach Wampirów) mówi że "Za każdym razem kiedy ten zawodnik atakuje i kontuzjuje innego zawodnika, umieść na nim znacznik krwi."
Jeśli dobrze rozumiem to pierwszy znacznik kładę na Wampirze kiedy wykonuje on atak (przy czym nie ma znaczenia czy atak jest udany) a drugi znacznik jeśli atakowany zawodnik został kontuzjowany. Czy tak??
Czy może jest tak że kładę tylko jeden żeton dopiero gdy kogoś kontuzjuję?
_________________
"I've... seen things you people wouldn't believe..."
- Blade Runner
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 732
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

Nie, w tym przypadku byłoby "kiedy atakuje LUB kontuzjuje".
Kładziesz znacznik tylko po ataku zakończonym kontuzją. Mowa o ataku jest pewnie po to, żeby uniknąć sytuacji w której zawodnik może kontuzjować bez ataku.
 
 
     
Oldster 


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 193
Skąd: Pabianice
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

Jak zwykle kłania mi się czytanie ze zrozumieniem. W każdym razie dzięki.
_________________
"I've... seen things you people wouldn't believe..."
- Blade Runner
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.2 sekundy. Zapytań do SQL: 13