galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś na początek
Autor Wiadomość
true_asbestos
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Lis, 2010   Coś na początek

A może ktoś zajmie się przedstawieniem ogólnego sensu budowania talii. W podstawce to na początek gram rasa przeciwko rasie, ale z czasem to pewnie sie zmieni przy dodatkach. Jest to uwzględnione w instrukcjach dodatków? A co z cyklami? To wielka niewiadoma dla początkujących, tak jak i draft.

DaRKeR
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Lis, 2010   

nie wiem jak z draftem dla mnie jest bez sensu.

Ale jeśli chodzi o budowanie talii, to jeśli chcesz mieszać rasy to najlepiej z neutralnymi, jeśli nie to musisz pamiętać o loyalkach.

np. karta krasnoludzka jesli grasz imperium z bazy kosztuje Cie conajmniej o 1 więcej przez loyalkę. Zatem albo musisz zadbać by deck miał dodatkowa kasę na to. Albo musisz zadbać by mieć krasnoludzkie loyalki, poprzez Bannery czy supporty krasnoludzkie jak Mining tunnels.

polecam stronę deckbox.org by podejrzeć sobie różne decki różnych graczy :)

true_asbestos
[Usunięty]

No ale nie lepiej wprowadzić losowości więcej w budowaniu decka, stosując właśnie draft? przy podstawce jest to w miare rozpisane, ale z dodatkowymi kartami zastanawiam się czy są przedstawione zasady czarno na białym, czy trzeba samemu logikę uruchomić

DaRKeR
[Usunięty]

Nie wiem, ja składam decka tak by nim wygrać, a nie by losowo dostawać karty x_X

Nemomon
[Usunięty]

DaRKeR napisał/a:
Nie wiem, ja składam decka tak by nim wygrać, a nie by losowo dostawać karty x_X

Trochę off topem, ale czasami granie deckiem-zupą może być śmieszne. Zależy, czy grasz ze swoim przeciwnikiem, by wygrać, czy też na wesoło ;)

Aczkolwiek generalnie talii nie powinno się tworzyć na zasadzie "może w tej rozgrywce dojdzie, a może nie...". Jeżeli chcesz jednak losować karty neutralne, to po prostu wkładasz je do pozostałych kart neutralnych i losujecie. Jeżeli graczowi przyjdzie grać talią Porządku, a wylosuje kartę neutralną "Tylko zniszczenie", to nie może z niej skorzystać. Opcjonalnie losujecie tylko te karty, które mogą być dołożone do każdej talii bez względu na to czy to talia Porządku, czy Zniszczenia.

true_asbestos
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

Losuje jeżeli zostanie jeszcze miejsce w mojej talii. A nawet jak do tego dojdzie to mogę ją wcisnąć gdzie mi będzie lepiej pasowała. Bez tasowania przed rozgrywką i innej losowości?

Nemomon
[Usunięty]

Losujesz przed zbudowaniem talii. Nie możesz robić talii nie mając wszystkich dostępnych dla niej kart. Gdy już otrzymasz karty neutralne, wtedy możesz się zastanowić jak Twoja talia będzie wyglądała oraz ile i jakie karty neutralne się w niej znajdą.

Przy okazji, chciałbym wspomnieć, żeby to gdzieś nie umknęło, w tej chwili rozmawiamy o jakimś wariancie gry w Inwazję. To nie są zasady turniejowe, również w większości przypadków nawet pomiędzy kolegami w ten sposób się nie gra, tylko każdy przychodzi z własną talią. Wariant, o którym teraz rozmawiamy, dotyczy sytuacji, gdy 2 graczy ma 1 zestaw gry i muszą się w jakiś sposób swymi kartami podzielić.

true_asbestos
[Usunięty]

Tak jest, aktualnie gram z żoną, zakupiłem podstawke no i rozmyślam tak sobie co i jak.

Dainus
[Usunięty]

Cytat:
Tak jest, aktualnie gram z żoną

ja też gram z żoną, gra nas pochłonęła całkowicie. Nie wiem tylko czy możliwe jest rozwalenie krasnali kartami z podstawki :roll:

Ravandil
[Usunięty]

:mrgreen: Też gram z żoną, i jak dorwała talię krasnali to niczym innym nie gra :evil: . A ja właśnie stworzyłem Coresetową talię chaosowo-orkową :) jak się sprawdzi przeciw krasnalom, to zapodam karty dla wszystkich stłamszonych krasnalami mężów. ;)

Dainus
[Usunięty]

Koniecznie zapodaj, ja musiałem po przegranej partii szorować kabinę prysznicową :evil:

Dainus
[Usunięty]

Wczoraj wygrałbym orkami ale ...... skończyły mi się karty - za późno wysłałem jednostkę na misję co to można sobie przywrócić odrzucone karty. Podstawa to: odciąć krasnalom dostęp do kasy, załoga głazocisku na herosów i misja o której pisałem powyżej.

true_asbestos
[Usunięty]

U mnie narazie dwie rozgrywki (żona) imperium vs. (ja) chaos, wynik 1:1. Dzisiaj zobaczymy jak to będzie. Już nie mogę się doczekać.

Chaosem to mi dobrze robiło jak wystawiałem dwa koziołki matołki z dwoma rozwinięciami na polu bitwy i atak (razem 6 młotków). A takto walka o przetrwanie :wink: Tym bardziej, że pierwsze rozgrywki.

Dainus
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Lis, 2010   

Ravandil napisał/a:
:mrgreen: Też gram z żoną, i jak dorwała talię krasnali to niczym innym nie gra :evil: . A ja właśnie stworzyłem Coresetową talię chaosowo-orkową :) jak się sprawdzi przeciw krasnalom, to zapodam karty dla wszystkich stłamszonych krasnalami mężów. ;)

Jakieś pomyslne wici z pola bitwy? :mrgreen:

Ravandil
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Lis, 2010   

Okrutna porażka :evil: decki wielorasowe z samej podstawki chyba nie są dobrym pomysłem, ciężko wtedy stworzyć jakąś konkretną taktykę. Generalnie problem z krasnalami mam taki, że szybko obudowują się rozwinięciami, potem kilka jednostek na pole bitwy które mają bonusy od rozwinięć i pozamiatane. Szukam jakiegoś sposobu na rozwinięcia krasnoludzkich stref. Może macie jakieś skuteczne sprawdzone metody na krasnali ? Kilka razy wygrałem orkami, ale to mały procent gier (jak żonce karty nie podeszły) :) Mądrą rzecz moja żona powiedziała: "Naucz się grać porządnie jedną rasą a nie tak ciągle zmieniasz" :D

Odpowiedz do tematu