galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kalkulator prawdopodobieństwa dla polskiej wersji
Autor Wiadomość
gwizdzius
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   Kalkulator prawdopodobieństwa dla polskiej wersji

Witam,

dzisiaj (po wczorajczej grze) wpadłem na pomysł stworzenia kalkulatora, dzięki któremu można byłoby sprawdzić prawdopodobieństwo otwarcia się bramy w konkretnym miejscu (chodziło mi głównie o to jak często będę miał spotęgowanie potworów jeżeli pewnej bramy nie zamknę). Wziąłem więc Excel'a i stworzyłem prosty kalkulator.

Kalkulator oblicza prawdopodobieństwo w % pojawienia się bramy i wskazówki na konkretnym obszarze. Można go zastosować nawet w trakcie rozgrywki (oblicza na bieżąco jeśli będziemy wprowadzać dane w polach "Użyte"). Obsługuje Podstawkę oczywiście, Klątwę Faraona i Koszmar z Dunwich. Wystarczy w pierwszych dostępnych polach (komórki D1 i E1) wpisać 1 jeżeli korzystamy z któregoś z tych dodatków.

Następnie w trakcie rozgrywki wpisujemy ilość wylosowanych kart (za każdym razem po wylosowaniu zwiększamy ilość o 1).
Można sprawdzać także jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania Nagłówka, Warunków jak i Pogłosek.
Gdy rozpatrzymy kartę mitów, wpisujemy kolejną wartość w odpowiedniej komórce dla Bramy i Wskazówek, co powoduje przeliczenie prawdopodobieństwa pojawienia się kolejnych bram czy wskazówek.

Arkusz można wykorzystywać to obliczania prawdopodobieństwa pojawienia się tylko bramy, tylko wskazówki, tylko rodzaju karty mitu, a także wszystkich 3 elementów kart mitów. Oczywiście po wylosowaniu karty "Historia toczy się dalej..." należy usunąć wprowadzone dane i zacząć zliczanie od nowa).

Mam nadzieję że narzędzie się przyda.

Link do arkusza:

Arkham prawdop.xlsx

Gdyby nie był dostępny to proszę pisać.

Sargodar
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

O rany, a czemu sobie i innym chcesz zepsuć zabawę ?!

MOD:
proszę pilnować języka - w naszym słowniku jest wystarczająco słów, aby nie było potrzeba używać wulgaryzmów

Oczywiście masz rację ! Sorrki za język, chciałem dobitnie podkreślić, że nie jestem tego zwolennikiem - jest to swojego rodzaju oszukiwanie wg mnie.
Ostatnio zmieniony przez Wto 09 Sie, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Sigismond
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

No nie musisz stosować tego jak nie chcesz :wink: .

Na Arkham Wiki są ciekawe tabele prawdopodobieństw dotyczących rzucania kostkami z podziałem na przekleństwo, zwyczajne i z błogosławieństwem, itp. http://www.arkhamhorrorwiki.com/Base_Probabilities

Osobiście traktuję to jako ciekawostkę, bo przydatność takich statystyk jest taka sobie. I tak wiem, że Las opłaca się zapięczetować najpierw, a bramę na towarzystwie historycznym, to wystarczy zamknąć :wink:

Odpowiedz do tematu