|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Kalkulator prawdopodobieństwa dla polskiej wersji |
Autor |
Wiadomość |
gwizdzius [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011 Kalkulator prawdopodobieństwa dla polskiej wersji
|
|
|
Witam,
dzisiaj (po wczorajczej grze) wpadłem na pomysł stworzenia kalkulatora, dzięki któremu można byłoby sprawdzić prawdopodobieństwo otwarcia się bramy w konkretnym miejscu (chodziło mi głównie o to jak często będę miał spotęgowanie potworów jeżeli pewnej bramy nie zamknę). Wziąłem więc Excel'a i stworzyłem prosty kalkulator.
Kalkulator oblicza prawdopodobieństwo w % pojawienia się bramy i wskazówki na konkretnym obszarze. Można go zastosować nawet w trakcie rozgrywki (oblicza na bieżąco jeśli będziemy wprowadzać dane w polach "Użyte"). Obsługuje Podstawkę oczywiście, Klątwę Faraona i Koszmar z Dunwich. Wystarczy w pierwszych dostępnych polach (komórki D1 i E1) wpisać 1 jeżeli korzystamy z któregoś z tych dodatków.
Następnie w trakcie rozgrywki wpisujemy ilość wylosowanych kart (za każdym razem po wylosowaniu zwiększamy ilość o 1).
Można sprawdzać także jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania Nagłówka, Warunków jak i Pogłosek.
Gdy rozpatrzymy kartę mitów, wpisujemy kolejną wartość w odpowiedniej komórce dla Bramy i Wskazówek, co powoduje przeliczenie prawdopodobieństwa pojawienia się kolejnych bram czy wskazówek.
Arkusz można wykorzystywać to obliczania prawdopodobieństwa pojawienia się tylko bramy, tylko wskazówki, tylko rodzaju karty mitu, a także wszystkich 3 elementów kart mitów. Oczywiście po wylosowaniu karty "Historia toczy się dalej..." należy usunąć wprowadzone dane i zacząć zliczanie od nowa).
Mam nadzieję że narzędzie się przyda.
Link do arkusza:
Arkham prawdop.xlsx
Gdyby nie był dostępny to proszę pisać. |
|
|
|
 |
Sargodar [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011
|
|
|
O rany, a czemu sobie i innym chcesz zepsuć zabawę ?!
MOD:
proszę pilnować języka - w naszym słowniku jest wystarczająco słów, aby nie było potrzeba używać wulgaryzmów
Oczywiście masz rację ! Sorrki za język, chciałem dobitnie podkreślić, że nie jestem tego zwolennikiem - jest to swojego rodzaju oszukiwanie wg mnie. |
Ostatnio zmieniony przez Wto 09 Sie, 2011, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Sigismond [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011
|
|
|
No nie musisz stosować tego jak nie chcesz .
Na Arkham Wiki są ciekawe tabele prawdopodobieństw dotyczących rzucania kostkami z podziałem na przekleństwo, zwyczajne i z błogosławieństwem, itp. http://www.arkhamhorrorwiki.com/Base_Probabilities
Osobiście traktuję to jako ciekawostkę, bo przydatność takich statystyk jest taka sobie. I tak wiem, że Las opłaca się zapięczetować najpierw, a bramę na towarzystwie historycznym, to wystarczy zamknąć |
|
|
|
 |
|
|