galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania odnośnie zasad gry :)
Autor Wiadomość
demiurg 

Dołączył: 30 Kwi 2013
Posty: 30
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   

Jest to opisane w FAQ. Zajrzyj na stronę FFG http://www.fantasyflightg...?eidm=40&esem=4
Masz tam FAQ w wersji angielskiej, a w nim
"Q: What if Dracula’s Trail consist of only one location card, then Dracula plays Hide, and then a Hunter plays Newspaper Reports?
A: Newspaper Reports cannot reveal Dracula’s current location. To prove that the oldest card in his Trail is his current location and therefore cannot be revealed, the Dracula player should reveal the Hide card instead."

Tak jak pisałem wcześniej odkrywasz tylko kartę kryjówki. Polska instrukcja nie zawiera przetłumaczonego całego angielskiego FAQ, dlatego dobrze jest się z nim zapoznać.
 
     
Marx


Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 19
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

Jako nowy członek forum... Dobry wieczór.

I pytanie:
Ucieczka łowcy, czy kiedy walka odbywa się za dnia i łowca ucieknie zostanie wyłączony z walki, potem następuje zmrok i teraz pytanie czy przed ruchem Dracula jeszcze raz mierzy się z łowcą?
 
     
jimmypi 
Dr. Cool

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 6
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

Rozumiem, że to łowca zainicjował walkę w swojej turze i z niej uciekł. Następnie jest ruch Drakuli. To Wampir zadecyduje, czy walczyć z łowcą. Musi ją podjąć, jeśli pozostanie w tym samym miejscu (skorzysta ze swoich mocy, które nie przemieszczają go dalej).
_________________
Maybe life is like a ride on a freeway...
 
     
Marx


Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 19
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

W zasadzie tak to by wyglądało.
Jednak pojawiają się kolejne pytania.
1. Łowca wchodzi do miasta gdzie był Dracula, odsłaniamy kartę miasta, nie odsłaniamy karty wydarzenia, chyba, że Dracula zadecyduje, że jest to zasadzka i rozpatrujemy je. Jeśli Dracula nie aktywuje zasadzki gracz nie musi przeszukiwać i odsłaniać karty wydarzenia. Może opuścić to miasto i pozwolić karcie "dojrzewać". TAK?

2. Kiedy gracz wchodzi do miasta gdzie jest Dracula. Ujawnia się miasto i figurka Draculi tam wędruje. W mieście łowca Dracula i karta wydarzenia powiedzmy jakiś wampir. I teraz mamy zmrok (łowca przybył do miasta w dzień). I Teraz pytanie czy łowca walczy z Drakiem, czy najpierw rozpatrujemy kartę wydarzenia. A jeśli tak to czy w jednej nocy można zmierzyć się z wampirem z karty i Draculą?
 
     
jimmypi 
Dr. Cool

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 6
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

1. Jak łowca wchodzi do miasta, które znajduje się na szlaku Drakuli, to odkrywamy kartę miejsca i leżący na nim żeton spotkania, który jest rozpatrywany. Po rozpatrzeniu żetonów tura łowcy się kończy, chyba, że jest to Van Helsing.

2. Jeśli łowca wchodzi do miasta, gdzie jest Drakula, to robimy wszystko analogicznie to punktu powyżej. Jeśli spotkanie nie zakończyło tury łowcy, musi walczyć z Drakulą.
Jeśli łowca przybył do miasta w dzień, to jest nadal dzień, gdyż znacznik czasu przestawiany jest na początku tury Drakuli.

Wszystko dotyczy gry Dracula (nie trzecia edycja)
http://galakta.pl/gry/gry-planszowe/dracula/

Zachęcam do przejrzenia instrukcji ponownie, szczególnie etap ruchu i akcji.
_________________
Maybe life is like a ride on a freeway...
 
     
Marx


Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 19
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

jimmypi napisał/a:
1. Jak łowca wchodzi do miasta, które znajduje się na szlaku Drakuli, to odkrywamy kartę miejsca i leżący na nim żeton spotkania, który jest rozpatrywany. Po rozpatrzeniu żetonów tura łowcy się kończy, chyba, że jest to Van Helsing.


instrukcja napisał/a:
Akcja przeszukiwania
Jeśli Dracula nie zastawi zasadzki na Łowcę, może to oznaczać,
że ma on nadzieję na spokojną przemianę właśnie stworzonych
wampirów. Jeśli Łowca znajduje się w miejscu, w którym
znajduje się karta Spotkania, wówczas może wykonać akcję
przeszukiwania, aby rozpatrzyć efekty Spotkania wszystkich takich
kart, ignorując przy tym efekt przemiany.


To po jakiego grzyba jest akcja przeszukania, skoro karta jest odsłaniana z automatu? I czym w takim razie jest zasadzka?

jimmypi napisał/a:
2. Jeśli łowca wchodzi do miasta, gdzie jest Drakula, to robimy wszystko analogicznie to punktu powyżej. Jeśli spotkanie nie zakończyło tury łowcy, musi walczyć z Drakulą.
Jeśli łowca przybył do miasta w dzień, to jest nadal dzień, gdyż znacznik czasu przestawiany jest na początku tury Drakuli.

Czyli po przewertowaniu instrukcji, umacniam się tylko w przekonaniu, że karta spotkania nie jest z "automatu" nie jest odsłaniana, a jeśli jest proszę wskaż fragment bo ja jakoś znaleźć nie mogę.


jimmypi napisał/a:
Zachęcam do przejrzenia instrukcji ponownie, szczególnie etap ruchu i akcji.

Zanim zadałem to pytanie przejrzałem ją po 3 kroć dlatego nasunęły mi się te pytania.

edit nie nadmieniłem że chodzi o 3 edycję
 
     
jimmypi 
Dr. Cool

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 6
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2016   

Akcja poszukiwanie: Łowca wchodzi do miejsca X i pyta Drakuli czy tam jest albo był, czyli czy karta miejsca X jest na szlaku lub w katakumbach. Jeśli się tam nie znajduje, łowca robi jedną z czynności: odpoczynek, zdobywanie ekwipunku lub handlowanie.
Jeśli karta znajduje się na szlaku/katakumbach, jest odkrywana i rozpatrywane są spotkania (efekt napotkane).

Ten cytat, który dałeś z instrukcji... W mojej tego nie ma. Link do instrukcji:
http://galakta.pl/download/Dracula_instrukcja.pdf

strona 14/15

Twój cytat jest z instrukcji do 3edycji.
_________________
Maybe life is like a ride on a freeway...
 
     
Onishin

Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 13
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

Tak, bo kolega ma 3 edycję i wszystkie jego pytania tej właśnie edycji dotyczą, także proszę niech wypowie się ktoś z wiedzą na temat tej edycji.
 
     
tencogoniema

Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Himalaje
Wysłany: Nie 20 Lis, 2016   

Cytat:
1. Łowca wchodzi do miasta gdzie był Dracula, odsłaniamy kartę miasta, nie odsłaniamy karty wydarzenia, chyba, że Dracula zadecyduje, że jest to zasadzka i rozpatrujemy je. Jeśli Dracula nie aktywuje zasadzki gracz nie musi przeszukiwać i odsłaniać karty wydarzenia. Może opuścić to miasto i pozwolić karcie "dojrzewać". TAK?

dokładnie
 
     
tencogoniema

Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Himalaje
Wysłany: Nie 20 Lis, 2016   

Cytat:
Kiedy gracz wchodzi do miasta gdzie jest Dracula. Ujawnia się miasto i figurka Draculi tam wędruje. W mieście łowca Dracula i karta wydarzenia powiedzmy jakiś wampir. I teraz mamy zmrok (łowca przybył do miasta w dzień). I Teraz pytanie czy łowca walczy z Drakiem, czy najpierw rozpatrujemy kartę wydarzenia. A jeśli tak to czy w jednej nocy można zmierzyć się z wampirem z karty i Draculą?

jesli drakula nie odpalil wampira a łowca nie przeszukał miasta to walka jest miedzy łowca a drakula
 
     
tencogoniema

Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Himalaje
Wysłany: Nie 20 Lis, 2016   

przeszukujesz jak chcesz, nie chcesz to spotkanie dojrzeje mimo ze byles w tym miescie. gorzej dla łowców :mrgreen:
 
     
Tibes 
Lord

Dołączył: 27 Gru 2016
Posty: 3
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016   Trzecia Edycja - zdolność Miny, zatrzymania

1. Jak używam zdolności Miny, to Dracula deklaruje słownie czy się znajduje w regionie, czy również ujawnia kartę z tym miejscem?
2. Czy jak Łowca ma dwa spotkania - jedno z wampirem arystokratą i jedno, przy którym jest przymusowo zatrzymywany i je przeszukuje, to może najpierw wybrać opcjonalne zatrzymanie i odrzucenie karty wampira, a potem "zmarnować" drugą pułapkę i odrzucić obie karty? Czy jednak musi zostać zatrzymany, a potem dopiero opcjonalne zatrzymanie będzie następnego dnia?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016   Re: Trzecia Edycja - zdolność Miny, zatrzymania

Tibes napisał/a:
1. Jak używam zdolności Miny, to Dracula deklaruje słownie czy się znajduje w regionie, czy również ujawnia kartę z tym miejscem?

A jaką Mina ma zdolność?
 
     
Tibes 
Lord

Dołączył: 27 Gru 2016
Posty: 3
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016   Re: Trzecia Edycja - zdolność Miny, zatrzymania

Bludgeon napisał/a:
Tibes napisał/a:
1. Jak używam zdolności Miny, to Dracula deklaruje słownie czy się znajduje w regionie, czy również ujawnia kartę z tym miejscem?

A jaką Mina ma zdolność?


W trzeciej edycji (mojej) Więź psychiczna zmusza Draculę do ujawnienia, czy znajduje się w twoim regionie.

Niby tak, jednak wydaje mi się to dość słabe jeśli ma tylko wierzyć Draculi na słowo i niezbyt przydatne jak na tyle wymagań do spełnienia i jeszcze na słabej Minie z wiecznym ugryzieniem...
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016   

Zdolność jest dobra, raz mi mocno plany pokrzyżowała (grałem hrabią oczywiście).
Dracula deklaruje słownie, nie pokazuje żadnych kart.

Cytat:
jeśli ma tylko wierzyć Draculi na słowo
Jeśli gracz grający Draculą oszukuje, to gra i tak nie ma sensu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.2 sekundy. Zapytań do SQL: 12