galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania odnośnie zasad gry :)
Autor Wiadomość
koniev 

Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 2
Skąd: centrum
Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Dzień dobry, witam wszystkich użytkowników forum i od razu przechodzę do rzeczy.
Sytuacja: Łowca wchodzi do miasta, w którym jest Dracula, ale również jest spotkanie Agent.
Pytanie: Czy Hrabia musi ujawnić swoje miejsce pobytu (tj. odkryć kartę miejsca na swoim szlaku) od razu po wejściu Łowcy do takiego miasta czy dopiero, gdy Łowca pokona Agenta i siłą rzeczy dojdzie do walki z Draculą?
_________________
gry planszowe - reaktywacja po 20 latach
 
     
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 684
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Witaj na forum :)
Instrukcja str. 14 napisał/a:
1. Poszukiwania
Najpierw Łowca oznajmia Draculi, gdzie się
obecnie znajduje. Jeśli karta odpowiadająca
temu miejscu znajduje się na Szlaku Draculi
lub w Katakumbach, zostaje natychmiast
odkryta. To, co wydarzy się dalej, zależy od
tego, czy w mieście, w którym przebywa
Łowca, znajdują się jakieś spotkania.
_________________
Moje planszówki
 
     
koniev 

Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 2
Skąd: centrum
Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Dziękuję, rzeczywiście. Tak to jest, jak się prawie 20 lat nie grało w żadne gry i teraz próbuję nadrobić zaległości. Ostatnimi grami planszowymi, w jakie grałem to, jeśli dobrze pamiętam to Bogowie Wikingów, Wampir, Obcy, Gwiezdny Kupiec, Robin Hood, Magia Miecz (pierwsze wydanie) czy gra tekstowa Dreszcz.Postaram się dokładniej czytać ;-)
_________________
gry planszowe - reaktywacja po 20 latach
 
     
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 684
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Jest co nadrabiać, teraz mamy kosmiczny wybór gier bez prądu. W Obcego i Robin Hooda też się zagrywałem i sentyment do klimatycznych gier pozostał ;)
_________________
Moje planszówki
 
     
KrecikOwsik 

Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 4
Wysłany: Sob 13 Lip, 2013   

Czy ktoś wie co zrobić w takiej sytuacji?
Dracula ukrywa się w Cagliari, łowca wchodzi do Cagliari i dochodzi do walki. Dracula wygrał walkę używając kłów (ewentualnie uciekł z walki jako nietoperz). Na karcie jest napisane, że Dracula ma się przemieścić do miasta w odległości do 2 dróg i nie może to być miasto z łowcą. Czy w tym wypadku nie stosuje się tej zasady czy dochodzi do drugiego spotkania czy dzieje się jeszcze coś innego?
Albo co się dzieje kiedy łowca wchodzi do Cagliari a Dracula rzuca "dzikie konie". Karta nie wywołuje efektu?

Dzięki z góry za pomoc ;)
 
     
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 684
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 14 Lip, 2013   

A bym powiedział tak
Instrukcja str. 13 napisał/a:
W rzadkiej sytuacji, kiedy Dracula zapędzi się w
kozi róg i nie będzie mógł wykonać prawidłowego
ruchu, kara się go w taki sam sposób,
jakby został złapany na oszukiwaniu
_________________
Moje planszówki
 
     
Lunka

Dołączył: 04 Sie 2013
Posty: 2
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013   

Mam pytanie odnośnie karty "Trans Hipnotyczny". Mina Harker jest ugryziona więc może zagrywać tę kartę zawsze. Na karcie jest napisane "zagraj tę kartę na początku tury dowolnego Ugryzionego Łowcy (to możesz być ty), za zgodą tego Łowcy." Z tego wynika, że kartę można zagrać zawsze przekazując ją Minie(przecież nie ma znaczenia kto odkryje karty Draculi i tak będą widoczne do wszystkich)? Ilość wycinków z gazet, Transów, (a jeszcze doliczmy do tego karty umożliwiające wybór kart ze stosu odrzuconych) jest tak duża, że grając w tą grę właściwie cały czas na szlaku Draculi karty są odkryte(i to wcale nie dlatego, że Łowca wszedł do miasta, w którym przebywał Hrabia)...
 
     
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 684
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013   

Wielu graczy usuwa na stałe z talii karty "Trans hipnotyczny" i "Wymknął się". Odkrycie aktualnej lokalizacji Draculi, albo "telepotrtowanie się" hrabiego do dowolnego miasta sprawia, że element tropienia traci sens. Dla graczy chcących skupić się na walce to nie problem, ale jeśli to element podchodów lubicie w Draculi, gorąco polecam usunąć z talii te przesadnie mocne karty, my zawsze tak robimy :)

Przy okazji, jeśli to dedukcja i blef kręci was w Draculi, polecam zerknąć na grę Listy z Whitechapel (w tym roku ma się pojawić wersja PL). Znajdziecie tam podobny motyw pościgu i ukrytego ruchu złoczyńcy, ale cała rozgrywka w 100% zależy od decyzji graczy, nie ma żadnej losowości w postaci kart, czy kostek. Wygra ten kto będzie cwańszy i przechytrzy przeciwnika, i szczęście ma tu niewiele do gadania :twisted:
_________________
Moje planszówki
 
     
Lunka

Dołączył: 04 Sie 2013
Posty: 2
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013   

Słyszałam o tej grze! I już się do niej przymierzam ]:-> Z Hrabią trudno jest wygrać walkę jeśli nie atakuje się grupą, ale fajnie się patrzy na te konspiracyjne rozmowy nad stołem, gdy Łowcy rozkminiają gdzie mógł pójść Dracula;-)
 
     
EstEst
Frakkin' EstEst

Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 0
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   

Lunka: A ja mam odwrotne wrażenie - jeśli Hrabiego już dobrze przygotowani łowcy dopadną, to biedny jest. U nas Dracula nieczęsto wygrywa, a chyba nigdy nie stosowaliśmy walki grupowej (bo nie chce mi się tłumaczyć).
 
     
jimmypi 
Dr. Cool

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 6
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   Wycinki z gazet a kryjówka

Mam takie pytanie. Rozpoczynamy grę i Drakula kładzie swoje miejsce startowe. W następnej turze zagrywa kryjówkę. I w tym momencie w turze łowcy wyskakują wycinki z gazet, czyli odkrywamy najstarsze miejsce na mapie, pod warunkiem, że nie jest to miejsce aktualnego pobytu Drakuli.
Tu mamy dylemat, bo zawsze odkrywało się ostatnią kartę i tyle. A w tej sytuacji Drakula komunikuje, że dalej przebywa w tym miejscu i nie można odkryć ostatniej karty. Zgodnie z instrukcją "Dracula pozostaje w jednym miejscu (tym samym pozostaje w mieście, w którym znajdował się w poprzedniej turze).
Z drugiej strony łowcy nie wiedzą, że się ukrywa i odkrywają ostatnią kartę, bo i tak nie znają aktualnego miejsca pobytu Drakuli.

Jak sądzicie, co zrobić w takiej sytuacji? Odkrywać ostatnią kartę (drugą na szlaku), czy nie odkrywać, oto jest pytanie...
_________________
Maybe life is like a ride on a freeway...
 
     
Dziobak 

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 199
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Kiedy miałem taką sytuację jako Dracula - nie zgodziłem się na odkrycie aktualnego miejsca przebywania.
Nie zmienia to faktu, że turę później wyciągnęli drugie wycinki... -.-
 
     
demiurg 

Dołączył: 30 Kwi 2013
Posty: 30
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Tą sytuacje opisuje FAQ. Należy odkryć tylko kartę kryjówki.
 
     
Dziobak 

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 199
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

O, chwała ci dobry człowieku. Zapomniałem w ogóle, że jest FAQu... Wtedy po niego nie sięgnąłem i po prostu tak zostało. Muszę przed kolejną grą go przeczytać...
 
     
jimmypi 
Dr. Cool

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 6
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   

demiurg napisał/a:
Tą sytuacje opisuje FAQ. Należy odkryć tylko kartę kryjówki.


FAQ opisuje sytuację z transem hipnotycznym.
Nigdzie nie jest wspomniane jak postąpić w sytuacji opisanej wyżej.

Przy wycinkach z gazet odkrywamy kartę najbardziej na prawo, czyli w tym wypadku drugą. Drakula aktualnie stoi na kryjówce. Pytanie jest czy możemy w tej sytuacji odkryć miasto w którym wampir się ukrywa, bo jest to "aktualne miejsce pobytu" - kryjówka przypisana jest do miasta, w którym aktualnie przebywa.
_________________
Maybe life is like a ride on a freeway...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12