galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: admin
Sro 08 Wrz, 2010
INSTRUKCJA
Autor Wiadomość
D.W.
Galakta


Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 2231
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010   INSTRUKCJA

Skoro zapowiedziałem to proszę instrukcję:

http://www.galakta.pl/pli...strukcja_a1.pdf

Z tym, że nie jest to ostateczna wersja. Może zawierać jakieś drobne błędy.
 
 
Sxk


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 412
Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010   

Jaki się teraz ważny czuję :D
Tak delikatnie przypominam:
"Postaram się w najbliższych dniach wrzucić trochę kart, pojawi się także w najbliższych dniach instrukcja"
No i mam :D
 
 
Ajgor


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 371
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010   

No rewelacja! :D
_________________
Black Ajgor - Vae Victis
 
 
D.W.
Galakta


Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 2231
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010   

 
 
miguel


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

Karty bardzo fajne, tłumaczenie jest ok.

Oczywiście jeśli macie chwilę to możecie je dopieścić - źle mi brzmi np. "jakąś jednostkę" z Mściciela, nie lepiej "wybraną jednotkę" albo "dowolną jednostkę"? "Jakąś" to jednak plebejskie słowo ;) . Albo "pod koniec tej tury" z Oderżnijta - zdecydowanie lepiej brzmiałoby "pod koniec bieżącej tury". Oczywiście trochę się czepiam, ale chcę tylko wskazać na czym ewentualnie można jeszcze popracować.

Nie zmienia to mojej opinii, że Galakta odwala dobrą robotę!
_________________
Talisman, Gra o Tron, Cytadela, Władca Pierścieni: Konfrontacja, Warhammer: Inwazja
 
 
Nemomon 
Grupa Wsparcia
Talisman~


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1449
Skąd: W-wa
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

"Wybraną jednostkę" na pewno być nie może, jako, że "wybrany" targetuje. "Dowolnej" jest używane zamiennie. "pod koniec bieżącej tury" z kolei mi nie brzmi zbyt dobrze. "pod koniec tej tury" brzmi naturalnie i przede wszystkim prosto.
_________________
GameKeeper - Polskie forum poświęcone Magii i Miecz i Relic.
 
 
8janek8
Grupa Wsparcia


Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 594
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

"jakąś jednostkę" ma konkretne uzasadnienie do oryginalnego tekstu.
 
 
miguel


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

spoko, jak pisałem: dobra robota. wciąż wolałbym "dowolną" ale i tak i tak jest ok.
mam nadzieję, że poziom tłumaczenia zostanie utrzymany czego sobie jako potencjalnemu graczowi oraz Galakcie, jako wydawcy, życzę ;)
_________________
Talisman, Gra o Tron, Cytadela, Władca Pierścieni: Konfrontacja, Warhammer: Inwazja
 
 
Sxk


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 412
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

Je je je muszę teraz ciężko pracować dostać duuuużą premię i kupić wszyyyyyyyyyyystko :D
 
 
Ajgor


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 371
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

To nie jesteś sam! :) Bardzo mi się to podoba!
_________________
Black Ajgor - Vae Victis
 
 
Shadowa

Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 6
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Na karcie "Świątynia Sigmara" określenie "żeton Zasobów" chyba raczej powinno brzmieć "Zasób"?
 
 
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 679
Skąd: Sopot
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Mam pewne niejasności, po przeczytaniu instrukcji.

1. Wykonywanie Misji
W Fazie Stolicy mogę na kartę Misji zagrać kartę Bohatera, który będzie "wypełniał misję", pozwalając zbierać zasoby na karcie Misji. No dobra, ale KIEDY, w Fazie Misji, Królestwa, czy może jeszcze innej? A tych zasobów to ILE będzie zbierał na turę, jakaś stała ilość, czy może co bardziej prawdopodobne, zależy to od siły Bohatera?

Swoją drogą rozumiem, że Bohaterów nie da się "normalnie" przemieszczać między strefami, bo nie ma nic na ten temat w żadnej z Faz (podejrzewam, że dopiero konkretne efekty kart mogą na coś takiego pozwolić)



2. Zadawanie Obrażeń
Warto by wspomnieć, że strefa Stolicy otrzyma obrażenia tylko w przypadku zniszczenia wszystkich obrońców. Chyba że się mylę i nie jest to konieczne. Mamy wyraźnie rozgraniczenie między PRZYDZIELANIEM obrażeń, a ZADAWANIEM obrażeń, jednak o zniszczeniu obrońców wspomniane jest tylko przy przydzielaniu obrażeń, gdzie w zasadzie przecież chodzi o wirtualne i teoretyczne uszkodzenia. Następnie w akapicie odnoszącym się do zadawania obrażeń, niszczenie Stolicy jest wymienione, ot tak po prostu, jako jeden z korków, przez co można odnieść dziwne wrażenie iż wystarczyło jedynie spełnić warunek podczas przydzielania obrażeń, by Stolica oberwała. Dodanie zdania "Jeśli wszystkie jednostki biorące udział w obronie zostały zniszczone, zaatakowana strefa Stolicy OTRZYMUJE obrażenia." nie pozostawiałoby niedomówień.
_________________
Moje planszówki
 
 
Nemomon 
Grupa Wsparcia
Talisman~


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1449
Skąd: W-wa
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Cytat:
Na karcie "Świątynia Sigmara" określenie "żeton Zasobów" chyba raczej powinno brzmieć "Zasób"?


Well, oryginalnie są Resource Tokens, więc trzymamy się Żetonów Zasobów. Zasób brzmi trochę dziwnie, zamiast na przykład "odrzuć 3 zasoby" lepiej jest "odrzuć 3 żetony zasobów".

Cytat:
1. Wykonywanie Misji
W Fazie Stolicy mogę na kartę Misji zagrać kartę Bohatera, który będzie "wypełniał misję", pozwalając zbierać zasoby na karcie Misji. No dobra, ale KIEDY, w Fazie Misji, Królestwa, czy może jeszcze innej? A tych zasobów to ILE będzie zbierał na turę, jakaś stała ilość, czy może co bardziej prawdopodobne, zależy to od siły Bohatera?

Swoją drogą rozumiem, że Bohaterów nie da się "normalnie" przemieszczać między strefami, bo nie ma nic na ten temat w żadnej z Faz (podejrzewam, że dopiero konkretne efekty kart mogą na coś takiego pozwolić)


By być z Tobą szczery, to nie pamiętam, aby coś tam było wspomniane o Bohaterach, chyba jedynie o jednostkach. I tak będę dzisiaj tę instrukcję czytał po raz kolejny, to zwrócę na to uwagę. Aczkolwiek nie, jak już gdzieś zagramy jednostkę, to ona tam pozostaje dotąd, aż nie zginie lub jakiś efekt spowoduje, że zmienia ona swoją strefę. Co do zbierania tych zasobów, to na każdej karcie Misji oddzielnie jest napisane, kiedy je otrzymujesz. Zbiera się po 1 żetonie zasobów na turę, chyba, że karta mówi coś innego. Zwyczajowo, gdy karta ma na sobie 3 żetony, to coś się dzieje z nią.
Cytat:

2. Zadawanie Obrażeń
Warto by wspomnieć, że strefa Stolicy otrzyma obrażenia tylko w przypadku zniszczenia wszystkich obrońców. Chyba że się mylę i nie jest to konieczne. Mamy wyraźnie rozgraniczenie między PRZYDZIELANIEM obrażeń, a ZADAWANIEM obrażeń, jednak o zniszczeniu obrońców wspomniane jest tylko przy przydzielaniu obrażeń, gdzie w zasadzie przecież chodzi o wirtualne i teoretyczne uszkodzenia. Następnie w akapicie odnoszącym się do zadawania obrażeń, niszczenie Stolicy jest wymienione, ot tak po prostu, jako jeden z korków, przez co można odnieść dziwne wrażenie iż wystarczyło jedynie spełnić warunek podczas przydzielania obrażeń, by Stolica oberwała. Dodanie zdania "Jeśli wszystkie jednostki biorące udział w obronie zostały zniszczone, zaatakowana strefa Stolicy OTRZYMUJE obrażenia." nie pozostawiałoby niedomówień.


Też się nad tym zastanawiałem, że to trochę mało logiczne jest. Teoretycznie moglibyśmy wcale nie ranić jednostek przeciwnika, tylko od razu stolicę. Osobiście rozumiem to tak, że trza przydzielić jednostkom przeciwnika tyle obrażeń, ile mają punktów Wytrzymałości, a jak jeszcze zostaną Ci jakieś żetony do rozdzielenia, to możesz przydzielić je stolicy. Oddawałoby to sens kolejnych to najazdów, najpierw zabijasz część jednostek, potem resztę, a z trzecim atakiem puszczasz z dymem całą strefę. Oraz jednostki, które tam były i przeżyły...
_________________
GameKeeper - Polskie forum poświęcone Magii i Miecz i Relic.
 
 
Nemomon 
Grupa Wsparcia
Talisman~


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1449
Skąd: W-wa
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Swoją drogą zastanawiałem się nad pewnym wariantem, który dla mnie jest logiczny i dodaje trochę strategii. Chociaż z drugiej strony powoduje, że słabszy gracz jest jeszcze bardziej słabszy, gdy już coś straci.

Mianowicie nasza stolica ma 3 strefy, każda z nich jest odpowiedzialna za coś. Królestwo daje nam co turę fundusze na karty/efekty, Misja daje nam na początku tury karty, które możemy zagrać, a w końcu Pole Bitwy daje nam możliwość atakowania przeciwnika. Co uważacie na to, że jak Poszukiwacz, znaczy gracz (za dużo MiMa -_-") straci swoją strefę Królestwa, to pomija ten krok swojej tury (a więc nie otrzymuje żetonów zasobów, ale też ich nie traci - ma ich tyle, ile miał na końcu poprzedniej tury), jak straci strefę Misji, to pomija ten krok swojej tury i nie dobiera kart na początku swej tury (a więc dysponuje jedynie tymi kartami, które miał na końcu swej tury), i w końcu, jeżeli straci strefę Pola Bitwy, to nie może atakować swoimi jednostkami przeciwnika. Oczywiście, są karty, które dają nam dodatkowe karty, czy żetony zasobów, pozwalają też zadawać obrażenia, a więc gracz nie jest aż tak bardzo do tyłu, chyba, że ma słabą talię. Uważam, że doda to element strategii, co powinno się u przeciwnika zniszczyć jako pierwsze.
_________________
GameKeeper - Polskie forum poświęcone Magii i Miecz i Relic.
 
 
sirafin 
Because I'm Batman!


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 679
Skąd: Sopot
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Cytat:
By być z Tobą szczery, to nie pamiętam, aby coś tam było wspomniane o Bohaterach, chyba jedynie o jednostkach.
Racja, patrzyłem na karty Imperium i stąd ten Bohater, oczywiście w moim pytaniu powinno być wszędzie ogólne określenie Jednostka.


Cytat:
Też się nad tym zastanawiałem, że to trochę mało logiczne jest. Teoretycznie moglibyśmy wcale nie ranić jednostek przeciwnika, tylko od razu stolicę. Osobiście rozumiem to tak, że trza przydzielić jednostkom przeciwnika tyle obrażeń, ile mają punktów Wytrzymałości, a jak jeszcze zostaną Ci jakieś żetony do rozdzielenia, to możesz przydzielić je stolicy. Oddawałoby to sens kolejnych to najazdów, najpierw zabijasz część jednostek, potem resztę, a z trzecim atakiem puszczasz z dymem całą strefę. Oraz jednostki, które tam były i przeżyły...
Też tak to rozumiem, chodziło mi o to, że w instrukcji to brzmi to mniej więcej tak:

Najpierw musisz przydzielić wrogim obrońcom obrażenia, które TEORETYCZNIE powinny ich zniszczyć, dopiero wtedy możesz przydzielić obrażenia strefie wrogiej Stolicy. Potem zadajecie obrażenia i zniszczone jednostki się odrzuca, a jak strefa wrogiej stolicy otrzyma dostatecznie wiele obrażeń, to ogarnia ją pożar.

Brakuje mi potwierdzenia w postaci warunku o FAKTYCZNYM zniszczeniu obrońców i że jeśli został ktoś żywy, to obrażenia przyznane Stolicy przepadają nie robiąc szkody. Przynajmniej mam wrażenie, że chyba tak miało być :?


PRZYKŁAD:
Atakujący ma do rozdysponowania 5 obrażeń, obrońca ma 1 punkt Wytrzymałości i Odporność 1. Atakujący przyznaje więc 2 obrażenia na obrońcę (teoretycznie wystarczy) i 3 na Stolicę. Gracze jednak przed zadaniem obrażeń zagrywają karty, więc chyba może wyniknąć sytuacja, że obrońca anuluje obrażenie i przeżyje, wtedy prawdopodobnie 3 punkty przydzielone Stolicy przepadają. CHYBA, bo z instrukcji wcale to tak jasno nie wynika.

Cały myk kręci wokół słówek "przydzielić" i "zadać", różnica między nimi jest kluczowa, a w instrukcji mamy tylko wzmiankę o PRZYDZIELENIU obrońcom dostatecznej ilości obrażeń.
_________________
Moje planszówki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13