galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
Autor Wiadomość
Nokturn


Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 145
Wysłany: Wto 09 Sty, 2018   Re: zwiastun + smoki

bargaw napisał/a:
Hej, mam pytanko. Jeżeli w krainie, w której przebywamy jest prorok i wchodzimy na obszar gdzie należy ciągnąć kartę znajduje się tam też łuska. W tym momencie należy dać pierwszeństwo prorokowi czy wybieramy sobie: losować kartę proroka lub rozpatrywać łuskę? Zdaje się, że nigdzie w instrukcji nie jest to wyjaśnione.


To zaley chyba od tego, kto jest aktualnie królem smoków. Jeśli łuska jest np zielona, a królem jest Grilipus to wówczas ma pierwszeństwo nad innymi mozliwymi akcjami na danym polu (dociąg kart, spotkania z innymi poszukiwaczami etc) i należy zabrać łuskę. Jeśli łuska nie należy do króla wówczas mamy wybór. Jesli jednak zdecydujemy wziąć kartę, wówczas naturalnie z talii Harbingera
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 09 Sty, 2018   Re: zwiastun + smoki

Kolejność jest taka:

1. postać wchodzi na obszar z łuską (załóżmy że nie ma na nim innych graczy)
2. postać decyduje czy spotyka łuskę czy obszar (jeśli łuska = smoczy władca, gracz musi wybrać łuskę)
3a. jeśli postać spotyka łuskę, ciągnie kartę z talii smoków
3b. jeśli postać spotyka obszar, ciągnie kartę z talii proroka

i tyle :)
 
     
bargaw

Dołączył: 04 Lis 2017
Posty: 10
Wysłany: Wto 09 Sty, 2018   

Tak się zastanawiam czy mając wybór ciągnięcia karty proroka lub smoków, ktokolwiek będzie wybierał kartę proroka, to trochę masochizm ;) ogólnie tak sobie rozważam jak będą współgrać oba dodatki, bo planuję dokupić Smoki. Dzięki za pomoc :)
 
     
Berni77 


Wiek: 41
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 164
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 12 Sty, 2018   

Nie masz wyboru - jak masz Smoki i Proroka, to i tak karty musisz ciągnąć z talii Proroka jeżeli jest na planszy.
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 14 Sty, 2018   

Berni77 napisał/a:
Nie masz wyboru - jak masz Smoki i Proroka, to i tak karty musisz ciągnąć z talii Proroka jeżeli jest na planszy.
Nie, może wybrać łuskę zamiast badać obszar.
 
     
bargaw

Dołączył: 04 Lis 2017
Posty: 10
Wysłany: Sro 04 Lip, 2018   

Co to jest runda? Kilka tur? Jak rozumieć "raz na rundę "?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sro 04 Lip, 2018   

bargaw napisał/a:
Co to jest runda? Kilka tur? Jak rozumieć "raz na rundę "?
od początku/końca/tej tury do początku/końca następnej tury tego samego gracza.
 
     
bargaw

Dołączył: 04 Lis 2017
Posty: 10
Wysłany: Pią 06 Lip, 2018   

To jeszcze mam dwa małe pytanka:
1. Kiedy na 3 tury zamieniam się w ropuche to chodzi tu o 3 moje tury czy po prostu 3 tury następujące po sobie włączając tury innych poszukiwaczy?
2. Postać Szpieg może podglądać wierzchnie karty z dowolnej talii. Czy w domyśle chodzi tylko o talie Przygód czy o wszystkie talie w tym proroka,zaklęć , eliksirow , sciezek, zwierzaczkow itd.?
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 08 Lip, 2018   

bargaw napisał/a:
To jeszcze mam dwa małe pytanka:
1. Kiedy na 3 tury zamieniam się w ropuche to chodzi tu o 3 moje tury czy po prostu 3 tury następujące po sobie włączając tury innych poszukiwaczy?
2. Postać Szpieg może podglądać wierzchnie karty z dowolnej talii. Czy w domyśle chodzi tylko o talie Przygód czy o wszystkie talie w tym proroka,zaklęć , eliksirow , sciezek, zwierzaczkow itd.?


1. Chodzi o twoje 3 tury.

2. Wszystkie to wszystkie.
 
     
michaldominik

Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 1
Wysłany: Pon 13 Sie, 2018   Miasto - Sklep Czarnoksiężnik -sprzedaż zaklęć

Witam
Czy w mieście w sklepie Czernoksiężnika - bohater grający Czarnoksiężnikiem może w nieskończoność sprzedawać zaklęcia ??
Postać czarnoksiężnika po sprzedaniu zaklęcia może wyciągnąć nastepnę zaklęcie i od razu może je sprzedać ??
 
     
Bludgeon 


Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 16 Sie, 2018   Re: Miasto - Sklep Czarnoksiężnik -sprzedaż zaklęć

michaldominik napisał/a:
Witam
Czy w mieście w sklepie Czernoksiężnika - bohater grający Czarnoksiężnikiem może w nieskończoność sprzedawać zaklęcia ??
Zależy co rozumiesz przez nieskończoność.

michaldominik napisał/a:
Postać czarnoksiężnika po sprzedaniu zaklęcia może wyciągnąć nastepnę zaklęcie i od razu może je sprzedać ??
Nie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 13