galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze wrażenia
Autor Wiadomość
Gacek07
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   Pierwsze wrażenia

Zapraszam wszystkich do dzielienia się wrażeniami i spostrzeżeniami po odpakowaniu gry i rozegraniu kilku dziewiczych:) partii. Mój egzemplarz dopiero przyjdzie z Rebel, już nie umiem się doczekać. Jestem bardzo ciekaw opinii tych, którzy już są w posiadaniu gry.

DarkReaper
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   

Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. GRATULUJE WYDANIA.

Coprawda rozegrałem dopiero jedną partię ale weekend przede mną.

Jedyne co inaczej bym zorganizował to to żeby osady i drogi były zapakowane w cztery woreczki posortowane kolorystycznie a nie jak jest teraz w dwa woreczki (zmieszane kolory - w jednym drogi a w drugim osady i miasta). Zdecydownie szybciej przebiegałoby przygotowanie do gry - ale to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań (woreczki wykonam we własnym zakresie).

Dani
[Usunięty]

Witam

Pierwsze wrażenie oszałamiające. Listonosz był u mnie niecałe półgodziny temu. Piękne, duże pudło, grube elementy planszy, drewniane żetony, po prostu ślicznie. Już nie mogę się doczekać aby zagrać. Pochwały dla całej ekipy Galakty, za wspaniale wydane gry. Oby więcej takich tytułów trafiało na nasz rynek. Teraz pozostaje tylko czekać na Citadels, no a potem na Runebound. Oby wyszły jak najszybciej. Pozdrawiam.

PS. Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich na forum.

Gość

Odebrałam Osadników.Gra pięknie wydana: duże pudło,solidnie wykonana plansza, karty w pudełeczkach,kolorowa i czytelna instrukcja.Nic tylko pogratulować. :D

Olo
Gość
Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   gratulacje

właśnie skończyłem oglądać swoich osadników...
jest extra....
nie moge sie doczekac pierwszej partyjki
szkoda ze sesja ze pasem, trzeba będzie dzielić czas....
teraz tylko czekać na dodatki!!!
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i ekipę galakty
Olek

Olo
Gość
Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   gratulacje

właśnie skończyłem oglądać swoich osadników...
jest extra....
nie moge sie doczekac pierwszej partyjki
szkoda ze sesja ze pasem, trzeba będzie dzielić czas....
teraz tylko czekać na dodatki!!!
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i ekipę galakty
Olek

Groszek
Gość

Gdy przyszedłem do domu po pracy to gra już leżała - zaległy prezent imieninowo urodzinowy. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Gra wygląda super. Dzięki Galakcie, że ją wydała w Polsce. :D

W moim egzemplarzu jednak nie wszystko jest OK ponieważ na odwrocie kilku żetonów z liczbami źle zostały nadrukowane litery i trzeba się po ich fragmentach domyślać jaka to litera. Poza tym żetony lądu nie są nadrukowane centralnie w stosunku do wycięć. :?

Poza tym gra się wspaniale - jestem już po jednej poobiedniej partii. Super! :D

D.W.
Galakta

Cieszymy się, że gra się podoba. Cóż więcej można dodać. Co najwyżej Miłej zabawy :) .

Groszek:
O który kwadrat z żetonami i liczbami chodzi ?
Taka sytuacja absolutnie nie powinna mieć miejsca. Pewne różnice w wielkości obrzeża pola mogą być bo to jest normalne i nie do uniknięcia ale „ciecie” nie może przechodzić przez nadrukowane pole czy też literę.

Jeśli coś takiego zostało umieszczone w grze to oczywiście wymienimy ten wadliwy kwadrat z polami. W czwartek mieliśmy bardzo duży „młyn” ze złożeniem gier i wysyłką dlatego mogliśmy coś takiego przeoczyć przy składaniu.
Proszę napisz napisz mail na adres darekw@galatka.pl i opisz o które chodzi litery to będę wiedział, który to kwadrat.

xshadow
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   Jedna tylko sprawa

Wydaje mi sie ze w instrukcji jest jeden maly feler. Otoz w almanachu pod haslem "osada" jest chyba blad w rysunku gdzie jedna z okacji B takze nie jest prawidlowa ze wzgledu na zasade odstepu.

D.W.
Galakta

ups...................

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Maj, 2005   5/5

Witam forumowiczów
Trzy partyjki za mną. Mam już własne woreczki na elementy poszczególnych kolorów. Wykonanie bardzo dobre, nie ma się do czego przyczepić (no dobra, pudełko się ciężko otwiera). Bardzo dobrze wydane (zainwestowane?) pieniążki.
Pozdrawiam

uiek
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Maj, 2005   

ja piszę dopiero teraz, chociaż grę odebrałem jako pierwszy (sieć mi w domu padła)
Gra moim zdaniem wykonana solidnie, wszystko grube, ładne kolorowe (piękne grafiki, nie tak jak w wersji amerykańskiej), a woreczki są bardzo fajnym dodatkiem i wcale nie uważam, ze powinno być ich więcej. Jedyne czego mi troche brakowało na początku (juz załatwiłem to we własnym zakresie) to woreczek na żetony z cyframi.

Partia kontrolna oczywiscie rozegrana i ja wiedziałem co to za cudo, ale moi współgracze dowiedzieli się dopiero niedawno :) szkoda tylko, że się sesja zaczyna i grę będzie trezba na jakis czas odłożyć ... :(

xshadow
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Maj, 2005   Moje wrazenia

Gra wykonana bardzo porzadnie. Te dwa woreczki plus pudeleczka na karty chwycily mnie za serce. Chociaz fakt, ze byloby lepiej gdyby w pudelku znalazly sie cztery woreczki na miasta i drogi plus jeszcze jeden na zetony. Ale to juz wlasciwie wybrzydzanie (daj komus palec to chwyci cala reke ;)

Dla mnie najwazniejsze jest, ze wszystkie zetony doskonale pasuja. Obawialem sie troche, ze bedzie klopot z tymi skaladanymi ramkami. A tutaj wszystko gra. No i grafiki na kartach prezentuja se duzo lepiej niz na monitorze.

Tylko niech mi ktos powie dlaczego te pudelka sa takie duze? No juz nie czepiam sie Galakty. Ale daczego na zachodzie daja takie wielkie pudla?
Plus jest taki ze w moim pudelku po Carcassone zaczyna brakowac miejsca wiec teraz przerowadze swoje planszowki do pudelka z Osadnikow

uiek
[Usunięty]

Sprawa woreczków:
Ludzie, co wy się tak tego czepiacie? Ja wiedziałem jużdawno ze ma być woreczek materiałowy na drewniane elementy, a jak sie okazało, ze są dwa to byłem wniebowzięty!

Pudełko:
To jest jeden ze standardowych rozmiarów pudełek na zachodzie. Z tego co wiem, Osadnicy mogli być wydani w innym pudełku, ale powiem wszystkim tak, ponieważ mam w swoim zbiorze kilkadziesiat gier, to właśnie ten rodzaj pudełek jest najłatwiej ustawiać na półce, bo są wytrzymałe i mieszczą dużo elementów.

Szept
[Usunięty]

Poza tym zapewne wyygodniej tak było zrobić wykrojniki żeby sztancowane plansze zmieściły sie w pudle. Poza tym duże pudełko łatweij zauważyć w sklepei na półce.

A ja mam inną uwage. Nie tylko do osadników ale tez do innych gier.
W pudłach jest taka kartonowa wkładka. Czy nie można jej w przyszłych produjcach robić odwrotnie? To znaczy śtodek wypukły a brzegi wklesłe. Wtedy spełnia dobrze rolę plastikowej wytłoczki. Ja na przykład tą wkłakę z Jaskini Trola odwróciłem i mam teraz dwie przegrody na żetony. W Osadnikach ze względu na woreczki nie ma takiej potrzeby, ale w innych grach było by to przydatne.

Odpowiedz do tematu