galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
#25 North remembers, but there is no stark POLE GRY
Autor Wiadomość
rekceb
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

Dodam jeszcze od siebie że Frey może i ma 3 sąsiadów podobnie jak Grey. I co z tego że Grey ma niby dość klarowną pozycję jak przy zmowie Glover Frey (via PBF 35) nawet rush na Freya docelowo nic nie da. Dla mnie poza tym że są dwie karty [4] to jeszcze mamy kartę ściągająca wsparcie.
Mój rush na Freya w PBF 35 był możliwy tylko przez jego błąd brak mobiliki i to że zużył już Malwysa. Ta karta tak naprawdę odstrasza od ataku bo zysk jest tak naprawdę pozorny.
Problem Freya to karty ale również fakt że przy sojuszach na wręcz wygraną podaną na talerzu a przynajmniej spokojną grę do 5-6 zamku.
To tak jak w podstawce Stark wspiera Greya. Oczywiście tak można ale twórcom chodzi chyba aby grę dokończyć w 6 osób a nie w 4 lub 5. Wydaje mi się że to że Frey jest w środku to nie jest problem ze względu na bliskość zamków.
Moja ocena jest dość skąpa ze względu na czas rozgrywki ale zawsze warto dodać coś od siebie.

czarnylord23
[Usunięty]

Odnośnie 35 to polecam zachowanie spokoju, Glovera i Greyjoya dzieli całkiem sporo mórz i na razie jeszcze porządnie Ci nie zagrożę (Flints Fingers to prawie że nic ;) ). Ja pomimo w miarę możliwości pilnego obserwowania tej rozgrywki spostrzeżenia podam po 35, która będzie wyglądała chyba zupełnie inaczej niż 25. :D I chyba dobrze, sprawdzimy 2 skrajne sytuacje.

PS Glover wcale nie wydaje mi się za słaby. ;)

rekceb
[Usunięty]

Mi nie chodzi o Flints Finger a o wspieranie Freya który i tak sam w sobie jest przepakowany. Moim zdaniem Freya trzeba atakować/ruschować inaczej w późniejszej fazie nie będzie do zatrzymania.

Beez
[Usunięty]

Czarny - rushujesz greyjoya jak tylko możesz i dopiero na jego morze jesteś w stanie wejść w 4 turze... (aby mieć stabilne połączenie) więc to potwierdza, że glover ma wszedzie daleko.

Gog
[Usunięty]

mozna usunac jakies morze;p przeciez:d zebyscie nie marudzili :D

rekceb
[Usunięty]

Ale akurat rush na Greya powoduje ze on nie spowolni ani na chwilę Freya a to on na początku ma najlepsza sytuację. Glover ma blisko Wilda ale skoro w 35 ma z nim sojusz to nie znaczy że ma mieć szybszy dostęp do Greya. W taki układzie Grey miałyby 3 gracz których od jego stolicy dzieli maksymalnie dwa morza w tym Freya z przegiętymi kartami i jest jeszcze bez mobilki. Życzę powodzenia graczowi grającemu wtedy tym rodem.
Gram Greyem w 35 i co z tego że zająłem Wybrzeże i Segard jak przy obecnych sojuszach Po następnej turze mogę zostać z 1-2 zamkami. Rush na Greya jest kosztem Glovera (nie zajmujesz Zatoki Błyszczącej Wody) a jeśli chcemy mu tam skrócić drogę to tak naprawdę otwieramy ją Freyowi w swobodnym marszu na północ. Nie wiem czy oto właśnie chodzi?

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

usunąć Trident i po problemie :D

rekceb
[Usunięty]

Germanus napisał/a:
usunąć Trident i po problemie :D
Nie bardzo wiem jakim problemie. Trident się przydaje zwiększa dystans do Greya dla Arryna. Trzeba osłabić karty Freya i coś zrobić z kartami Greya bo karta typu masz mniej statków to chyba sobie ciężko to wyobrazić dla Rodu który naturalnie w te statki powinien iść. Pytanie czy po zmianach kart nie zmienić trochę zasięgu Wybrzeża i nie podzielić Grzęzawisk. Miedzy tymi 2 rodami jest dość cienka granica. W innych miejscach sytuacja jest bardziej stabilna.

Germanus
[Usunięty]

nie dzielmy jeszcze grzęzawisk ;) Starczy korekta kart freya, koronka dla Dzikiego i próbujemy dalej :)

reszka
[Usunięty]

szczerze, to ja bym jak germanus zrobił drobne zmiany. Zmienić tylko to co kłuje w oczy, co dyskusyjne zostawić i przeanalizować po kolejnej rozgrywce.

Germanus
[Usunięty]

a ja popieram reszkę :)

Odpowiedz do tematu