galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #22 - You Know Nothing - Pole gry
Autor Wiadomość
Beez
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013   

Ta ostatnia tura była dla mnie tak dziwna, jak dawno żadna inna.

Pare uwag : Nie wiem, czemu Tyrell nie zdobył w swoim pierwszym ruchu highgarden - oczywistym było, że Martell nie rzuci Quentyna bo zachowa go dla Lannistera.
Martell nie powinien zabijać statku starka - w ten sposób wygrałby na spokojnie 5 zamkami bo zakładam, że Stark podbiłby CP (ja się ze Starkiem dogadałęm co było widać w układzie mapy)

Podsumowując całą grę - bawi mnie trochę, bo ta gra powinna się skończyć w jakiejś 6/7 rundzie moim zwycięstwem, ale 2 licytacje tuż po użyciu Aerona i prawie brak jakiejkolwiek mobilki przez większość gry pokrzyżowały mi plany. Z potęgi do najgorszego - zabawne :D

W przekroju całej gry cieszę się, że wygrał Martell bo zagrał oprócz mnie najlepiej (tak żartuje) Aczkolwiek powinieneś w ostatniej turze rzucić ten 1 żeton na dzikich - wtedy ta wygrana była jeszcze bardziej pewna. Niecodziennie widzi sie Martella w 4 stolichach jednocześnie - samo pojedyncze podbicie Lannisterow to już wielki szok, a kontrolowanie jednoczesnie dragonstone i highgarden to już w ogóle.
Dla Gamaliela również graty, ale w moim odczuciu nie zasłużyłeś aż tak bardzo na zwyciestwo - dużo bardziej pomogły ci wydarzenia - szczególnie te ostatnie.
Stark zbyt ciekawej gry nie miał - i tu się dziwię bo gdy gramy na tym wariancie to właśnie Stark wygrywa najczęsciej na zmiane z Barą
Tyrellowi też gry troche współczuję - od momentu straty morza za wiele nie mógł zdziałać:)

Shutt
[Usunięty]

Stark był ugadany z Lannisterem i Grey miał przestać istnieć, ale Lanni zrezygnował i pojawił się gamaliel.

Sardo
[Usunięty]

Bitwa o Storm's End

Atakujący Martell [4]
      Marsz -1 [-1]
      Rycerz [2]
      Dowódca: Areo Hotah [3] [wieża][wieża]
      Przewaga na torze lenników

Obrońca Baratheon [4]
      Piechur [1]
      Dowódca: Jon Snow [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć żeton Dzikich o jedno pole w dowolną stronę (do minimum 0 lub maksimum 10).

Wsparcia innych graczy: brak

Martell wygywa.
Baratheon przegrywa i wycofuje piechura na Kingswood, a statek w porcie zostaje zniszczony.

Sardo
[Usunięty]

Tura 10

Faza akcji:
    Mapa:

Kruk:
      Lannister - zamiana rozkazu Seagrd (obrona +1) » (marsz 0)

Najazdy:
      Lannister - Lannisport (najazd): brak efektu
      Martell - Prince's Pass (najazd): brak efektu
      Greyjoy - Bay of Ice (najazd): brak efektu
      Baratheon - Storm's End (najazd): brak efektu

Lannister - Riverrun (najazd): brak efektu
      Martell - West Summer Sea (najazd): brak efektu
      Greyjoy - Greywater Watch (najazd): brak efektu
      Baratheon- The Reach (najazd): brak efektu

Lannister - Stoney Sept (najazd*): brak efektu

Marsze:
      Lannister - Pyke (marsz -1): piechur zostaje; wieża oblężnicza » Seagard
      Stark - Widow's Watch (marsz 0): piechur » The Eyrie (bitwa)
      Tyrell - Redwyne Straits (marsz 0): statek, statek » West Summer Sea (bitwa)
      Martell - Sunspear (marsz +1*): wieża oblężnicza, piechur » Dragonstone (bitwa)
      Greyjoy - Sunset Sea (marsz -1): statek zostaje; statek, statek » The Golden Sound (bitwa)
      Baratheon - King's Landing (marsz 0): wieża oblężnicza zostaje; piechur » The Reach

Lannister - Seagard (marsz 0): wieża oblężnicza, rycerz » Flint's Finger (bitwa)
      Stark - The Narrow Sea (marsz -1): statek » Shipbreaker Bay (bitwa)
      Tyrell - The Arbor (marsz -1): rycerz, rycerz » Starfall (bitwa)
      Martell - Searoad Marches (marsz 0): rycerz » Lannisport (bitwa)
      Greyjoy - Winterfell (marsz 0): brak efektu
      Baratheon - Dragonstone Port (marsz -1): zdjęty

Lannister - Harrenhal (marsz +1*): wieża oblężnicza, rycerz » Crackclaw Point (bitwa)
      Stark - White Harbor (marsz +1*): rycerz, rycerz » Winterfell (bitwa)
      Tyrell - The Reach (marsz +1*): rycerz » The Reach (bitwa)
      Martell - Yronwood (marsz -1): rycerz » Storm's End (bitwa)

Umocnienia władzy:
      Martell - Starfall (umocnienie władzy): +1 żeton
      Martell - Sea of Dorne (umocnienie władzy): +0 żetonów
      Baratheon - The Eyrie (umocnienie władzy): +2 żetony
      Baratheon - Kingswood (umocnienie władzy): +2 żetony

Sardo
[Usunięty]

Tura 10 - Koniec Gry

Mapa:

Tor zwycięstwa:
    ---6---
    Martell - 4 twierdze + 3 zamki
    Lannister - 3 twierdze + 4 zamki
    ---3---
    Baratheon
    ---2---
    Stark - 1 twierdza + 2 zamki - 2 zaopatrzenia - 0 żetonów władzy - 2 pozycja na torze Żelaznego Tronu
    Tyrell - 1 twierdza + 2 zamki - 2 zaopatrzenia - 0 żetonów władzy - 3 pozycja na torze Żelaznego Tronu
    ---1---
    Greyjoy

Zwycięzca - Martell - Dredzilla

Sardo
[Usunięty]

Dzięki wszystkim graczom za grę. Bardzo ciekawa rozgrywka, 5 stolic zostało podbitych. Wygrał ten, który swoją utrzymał. W pewnym momencie byłem pewien, że Greyjoy musi tylko sięgnąć po wygraną, a skończył jak skończył. Ta ostatnia tura była dla mnie niezwykle dziwna i tak naprawdę w dużej mierze kto wygra, zależało od graczy z mniejszą ilością zamków.
Jak oceniacie wariant z kartami z dodatku? Utrudnia/ułatwia on któremuś z rodów rozgrywkę? Jak wam się grało?
Jeszcze raz dzięki i wybaczcie za moje drobne, ale niestety częste pomyłki przy aktualizacjach ;)

Shutt
[Usunięty]

Wg mnie karty z dodatku przy standardowym rozłożeniu się nie sprawdzają.
Greyjoy dostaje jeszcze większego boosta niż miał. Bara też niczego sobie.

Moja odczucia są takie, że te karty nie sprawdzają się w podstawce.

Gog
[Usunięty]

Shutt napisał/a:
Wg mnie karty z dodatku przy standardowym rozłożeniu się nie sprawdzają.
Greyjoy dostaje jeszcze większego boosta niż miał. Bara też niczego sobie.

Moja odczucia są takie, że te karty nie sprawdzają się w podstawce.

to nie wina kart a moja, ze ucieklem i nie przemielilismy Greya :D

Beez
[Usunięty]

Ojoj nie zgodze się z Shuttem - dla mnie sytuacja greyjoya jest tragiczna, bo karty ma dużo słabsze - nie same w sobie - tylko w porównaniu do innych - w tej wersji Lanni dostaje ogromnego Boosta - Stark też jest mocny.
Co ciekawe w naszych rozgrywkach domowych Martell w tym wariancie ma przekichane - niżej na mieczu od Tyrella i na poczatku gry tylko z 3 w ręce. Przy pechowych kartach szybko znika z pola.

Rozgrywka zbalansowana na pewno nie jest - w mojej opini łatwo gra się :
Barą, Starkiem, Lannym, a pozostałą trójką bardzo ciężko

Szczerze mówiąc nie wiem jak chcieliście mnei w tamtym momencie przemielić - Lanni miał 1 statek i większość armi na wschodzi - gdyby coś próbował to po prostu uciekłbym z północy i nim się zajął (ja statków miałem 5)
Normalnie bym bez ogródek tak zrobił, ale jako że chciałem sie pogodzić z gogiem po poprzednich grach to tego nie robiłem

Germanus
[Usunięty]

Beez napisał/a:

Pare uwag : Nie wiem, czemu Tyrell nie zdobył w swoim pierwszym ruchu highgarden - oczywistym było, że Martell nie rzuci Quentyna bo zachowa go dla Lannistera.
Martell nie powinien zabijać statku starka - w ten sposób wygrałby na spokojnie 5 zamkami bo zakładam, że Stark podbiłby CP (ja się ze Starkiem dogadałęm co było widać w układzie mapy)

Na atak Tyrella na Wysogród był przygotowany plan B:) czyli zamiast atakować smoczą skałę odbijamy Wysogród piechotą z +1 i dowódcą za 3 (jemu zostaje admirał), a wieża pod Lannisport. Wówczas można było trzymać Quentyna na inna okazję ;)

Beez
[Usunięty]

Germanus napisał/a:
Beez napisał/a:

Na atak Tyrella na Wysogród był przygotowany plan B:) czyli zamiast atakować smoczą skałę odbijamy Wysogród piechotą z +1 i dowódcą za 3 (jemu zostaje admirał), a wieża pod Lannisport. Wówczas można było trzymać Quentyna na inna okazję ;)

Ajaj - przepraszam chodziło mi o jego 2 ruch. Gdyby ruszył z Dornish Marches na highgarden nie uzylibyscie quentyna bo inaczej lanni by z miejsca wygral 7 zamkami.
Tyrell mógł więc spokojnie odbic Highgarden i dostac Starfall w 3 ruchu.
Wtedy to zniszczenie Starka statków (co było wielkim błędem) bardziej by bolało. :)

Germanus
[Usunięty]

Tak, to był ten jeden ruch, który mógł spowodować przegraną Martella. Z perspektywy czasu, myślę, że gdyby Lannister dał Martella niżej na Dworze albo Lennikach to spokojnie by wygrał, bo tylko Martell mógł z nim konkurować w ostatniej turze (zakładając, że Baratheon też będzie nisko) ;)

Dredzilla
[Usunięty]

Dzieki wszystkim za gre, moim planem od razu jak spojrzlaem tylko na karty Martella ( mojego ulubionego rodu) bylo czajenie sie i zbieranie kasy ;) brak 4 od poczatku przy podstawowym rozlozeniu jest tragiczny i tak naprawde przy sojuszu bara tyrell moglem nieistniec.Do tego karty tyrella są tez nastawione po czesci na baratheona, z ktorym w dodatku ma juz bitwe w 1 turze) dragonstone)
Ogolnie zawalilem w licytacji o dzikich- ogromny blad, nastepnie zagapienie sie z mieczykami dorana, wiec i tak ogromne szczescie ze tak to sie skonczylo.
Fajnie GJ sie rozkokosił i juz wkladalismy mu korone- ale wtedy przyszedl Gamaliel i tu szacunek bo przy odrobinie szczescia z wydarzeniami szybko wybił z głowy Gj korone
Baratheon- tak bardzo nie poszedl mu start, wiec nasz sojusz sie opłacił- co widac po ustawieniu na mapie w 8 i 9 turze, ciekawe karty, przy tym ustawieniu chyba jszcze wiekszy boost niz w podstawce.
Podsumowujac jestem zaskoczony ze udalo mi sie zdobyc i utrzymac morza dwoch rodów, do tego ich stolice no i na koniec stolice Lannistera, takiej sytuacji jeszcze nie widzialem:D

Dredzilla
[Usunięty]

Tyrell mogl tez w ostatnim ruchu odbijac highgarden, wtedy musialbym uzyc 3 a baratheon mial manca na reku, tak jak ktos napisal wyzej, zwyciestwo zalezalo od graczy z mniejsza iloscia zamkow

Georgie
[Usunięty]

no wybrałem martela na zwycięzce bo jednak ladny sojusz byl pol gry pozatym 4 stolice w posiadaniu jednego rodu to rzadkosc :) pozatym zgodze sie z Shuttem, moim zdaniem karty z dodatku sie nie nadają do podstawowego ułożenia, ale to tylko moje odczucia

Odpowiedz do tematu