galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #17 - Nabór
Autor Wiadomość
reszka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   

gamaliel napisał/a:
Ja oczywiście mam prośbę do współgraczy o aktualizacje awatara lub chociaż podpis aby ułatwić sobie dyplomację.

Dla Ciebie wszystko. Poza koroną.

Adam Badura
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   

Pole Gry

Krw4wy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

Nie będe miał dostępu do internetu w sobote i niedziele najprawdopodobniej, z powodu powrotu do ojczyzny na święta.

gamaliel
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

Dziś wtorek, patrząc na intensywność walk może wyginiemy do piątku

toszt
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Gru, 2012   

A'propos walki która obecnie jest między reszką a Sardo:

Jako, że instrukcja mówi jasno, że karty są tajne do momentu odpowiedniej fazy walki, wcześniej co najwyżej można 'deklarować', obiecywać, zapewniać, uprzedzać, dlatego też, przynajmniej dla mnie osobiście, sytuacja w której gracz, co innego mówi nam, a co innego posyła do Adama i ujawnia w walce. Pewnie niektórzy z Was obrazili by się na taki fortel, ja uważam go za zagranie zgodnie z zasadami i duchem GoTa. A Wy?

gamaliel
[Usunięty]

Było by to novum ale w duchu gry.

toszt
[Usunięty]

gamaliel napisał/a:
Było by to novum ale w duchu gry.
Jakie novum? Tak samo można 'zdradzić' kartę dzikich, ale nie pokazać.

Ja tu odróżniam sytuację którą wyżej opisałem, od sytuacji, która często ma miejsce na forum, gdzie ktoś (zwykle atakujący) posyła dowódcę do GM'a, a przeciwnik podaje swojego publicznie. To ma tylko na celu przyśpieszenie gry, bez czekania na GM'a. Ale jeśli agresor z góry podaje dowódcę, to tylko ma moc 'pogłoski' 'plotki' czy obietnicy moim zdaniem.

gamaliel
[Usunięty]

Novum w takim sensie że na tym forum chyba jeszcze nikt nie próbował tej techniki.

Shutt
[Usunięty]

Za dużo ludzi by się rzucało, że to nieuczciwe... :roll:

Adam Badura
[Usunięty]

Zdaje się, że zasady wręcz zabraniają pokazywać jaką kartę się wybrało (nim nie nastąpi faza ujawniania dowódców).

Dotychczas rozumiałem to tak, że istotnie gracz może napisać na forum co mu się podoba, a prywanie w PW napisać mi coś innego i ja to coś innego uwzględnię. Choć zdziwiłbym się, gdyby ktoś tak zrobił i spodziewałbym się protestów (których bym nie uwzględnił).

Co innego jednak, gdy drugi gracz napisze na forum dowódcę bazując na deklaracji gracza pierwszego (lub tego, że napisał, że już posłał na PW). Wtedy decyduje czas, jeśli pierwszy gracz spróbuje wysłać PW z innym dowódcą już po tym, gdy gracz drugi wybrał i ujawnił swojego to nie przyjmę takiego PW.

Można by przypuszczać, że w przypadku, gdy gracz pierwszy podaje dowódcę na forum, a następnie gracz drugi robi tak samo, to de facto mamy sytuację niezgodną z zasadami gry, bo gracz pierwszy ujawnił dowódcę.

Ale ja to widzę inaczej. Gracz pierwszy powiedział, że zagrywa X, ale nie pokazał. Zaś w domniemanym PW ;) do mnie wysłał X (do czego ma prawo).

Nadto wydaje mi się, że praktyka sprawnej gry na forum może wymagać czasem pewnych kompromisów.

reszka
[Usunięty]

adam ma rację, powiedzmy, że przez pw mogę podać innego dowódcę. Jeśli nie wyślę PW, zostaje ten "obiecany" temacie.

Faktycznie wiążące deklarowanie karty atakującego jest sprzeczne z duchem gry.

Sardo
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

Cały dzień mnie nie było i myślałem, że będę w plecy, a tu jeszcze na was czekać trzeba, nieładnie! :D

Adam Badura
[Usunięty]

To przeze mnie. Byłem dość zajęty w pracy. Pewnie wieczorem zaktualizuję.

Sardo
[Usunięty]

Adam Badura napisał/a:
To przeze mnie. Byłem dość zajęty w pracy. Pewnie wieczorem zaktualizuję.

To nie były w każdym bądź razie pretensje. W sumie dobrze, że za dużo nie muszę nadrabiać bo bym się gubił w tym pewnie :roll:

Sardo
[Usunięty]

Wysłany: Sob 29 Gru, 2012   

Kiwi? Już chyba dość długo czekamy...

Odpowiedz do tematu