galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #49 - Nabór
Autor Wiadomość
Sardo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Mar, 2014   

Gog napisał/a:
moze w talii nr II zamiast ostatnich dni lata dac ze nie mozna rodowego?

Średnio mi się podoba takie rozwiązanie, ta karta nie pasuje do reszty kart z II talii. Na razie pomysły mam takie:
-11 kart westeros w talii III (wolałbym tego uniknąć)
-karta blokująca rodowy zamiast ataku dzikich + zmiana karty Brzemię Władzy (bez cofania dzikich, jest dużo ikon to ataki będą częstsze)
-blokada rodowych w talii I

Ogólnie co jest do zmiany:
-dodatkowe ikony na kartach rodu
-zwiększenie szans mobilki w I talii
-dodatkowa jednostka dla Greyjoya? - rekompeensatą za brak mobiliki, ewentualnie też dla Starka (tutaj może lepiej rycerz zamiast jednego z piechurów)
-oba powyższe można rozwiązać gmerając w I talii westeros
-4 cele do wymyślenia

Gog
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Mar, 2014   

co do greya wydaje mi sie ze 3 statki na start to dosc duzy boost ;x a stark ma miecz wiec tez nie potrzeba mu jednostek wiecej;p o ile zwiekszy sie szansa na mobilke ;p

tamten
[Usunięty]

Greyjoy nie ma mobiliki ani miecza, więc musi mieć jakiś atut, ale może być rycerz zamiast jedego piechura.

Z kolei Lannister, ma dwa obszary z koronką na wstępie, więc rodowy cel bardzo łatwy do wykonania już w pierwszej rundzie.

Baratheon i Stark mają najtrudniej

Shutt
[Usunięty]

Dla mnie bez sensu jest, że Stark ma miecz.
Greyjoy znajduje się na każdym torze za Starkiem i praktycznie automatycznie jest nastawiony na walkę z Lannisterem.

Ponadto cele rodowe Tyrella i Lannistera są okropnie łatwe do uzyskania już w 1szej turze.
Mało gier widziałem, w których Blackwater bylo miejscem konfliktu, z reguły odbijano je gdy leżał tam tylko token, a możliwość, ze wypadnie "Zaopatrzenie" było całkiem duże.

Wracając do Greyjoya - nie dość, że odebrano mu Miecz to jeszcze Balon zamienił się w kartę pułapkę.
To co Gog zrobił jest chyba ruchem-otwarciem, którym każdy Lannister powinien zaczynać.
Lanni nic nie traci, a Grey nie może sobie pozwolić na utratę tego morza, bo jeśli na Lannisporcie jest UW* to może się pożegnać z grą (o ile przegra bitwę).

Sardo
[Usunięty]

Shutt napisał/a:
Dla mnie bez sensu jest, że Stark ma miecz.
Greyjoy znajduje się na każdym torze za Starkiem i praktycznie automatycznie jest nastawiony na walkę z Lannisterem.

A dla mnie to ma sens, Stark musi być nastawiony na wygrywanie.
Zerknij sobie na tory wpływów podstawki Tyrell-Greyjoy, Tyrell jest na każdym torze za Greyjoyem, a nie oprócz mega boostującego go Królewskiego Dworu (5 pozycja, 0 gwiazdek!), no to rzeczywiście rekompensuje mu to wszystko.

Shutt napisał/a:
Ponadto cele rodowe Tyrella i Lannistera są okropnie łatwe do uzyskania już w 1szej turze.
Mało gier widziałem, w których Blackwater bylo miejscem konfliktu, z reguły odbijano je gdy leżał tam tylko token, a możliwość, ze wypadnie "Zaopatrzenie" było całkiem duże.

Cele mają być możliwe do uzyskania w 1 turze. Niektórzy mają trochę łatwiej, niektórzy trochę trudnej, trzeba to po prostu dopracować. Ok, Lannister oddaje Blackwater w 1 turze, ale już w kolejnej Tyrell kładzie najazd tam i Lannister ma lekko utrudnione zadanie.

Shutt napisał/a:
Wracając do Greyjoya - nie dość, że odebrano mu Miecz to jeszcze Balon zamienił się w kartę pułapkę.
To co Gog zrobił jest chyba ruchem-otwarciem, którym każdy Lannister powinien zaczynać.
Lanni nic nie traci, a Grey nie może sobie pozwolić na utratę tego morza, bo jeśli na Lannisporcie jest UW* to może się pożegnać z grą (o ile przegra bitwę).

Nie ma przymusu by Greyjoy był mega potęgą karcianą. Tak jak mówię, trzeba to dopracować. To są testy. Dlatego oprócz opinii "jest źle i do dupy", wolałbym jakieś rady jak to naprawić ;)

Do reszty ciężko mi się odnieść, bo macie sprzeczne opinie, a ja jeszcze nie wiem jak to będzie, chcę poczekać i zobaczyć.

Update gry za jakiś czas.

Shutt
[Usunięty]

Tyrell w normalnej grze ma czas na uciulanie tokenow zas greyjoy takiej opcji nie ma, dlatego tez ma miecz.
Ciezko mi sobie wyobrazic, ze w Twojej wersji Grey zbierze jakos duzo tokenow.

Powiedz mi tylko czemu Stark ma byc nastawiony na wygrywanie?
Bo jeżeli masz na mysli jego Cel Rodowy to tez bym go zmienil, moze cos z Palcem Flinta/Seagardem. Imho byloby to ciut latwiejsze od praktycznie niewykonalnego po 2giej rundzie Celu jaki ma teraz.

Proponuje zeby Tyrell zaczynal z konnica w HG, a Lanni z konnica na HH.
To urozmaiciloby gre wg mnie, bo Lanni nie ciepal by tak koronek, a Tyrell musialby poświęcić mobilizacje zeby zajac Blackwater.

Gog
[Usunięty]

sardo nie obraz sie ale od 17 wszystko zrobione czekmy na ciebie :d zamiast dywagowac z shuttem moze aku ?:d a co myslicie o zasadach 1szej edycji tu ? uw z * daje korony only i mam rozkazy jednorazowe? wtedy kazdy ma mobilke ;d

Sardo
[Usunięty]

ja się nie obrażam, co najwyżej Wy możecie być z tego powodu niezadowoleni,
niestety nie byłem w stanie (a wróciłem przed 19 do domu) i nie jestem dziś już zaktualizować tego
jutro rano to zrobię
i ogólnie mogę lekko zamulać z aktualizacjami do czwartkowego wieczora, za co przepraszam z góry ;)

Gog
[Usunięty]

a luzik ;d myslalem ze nie zauwazyles;d

Sardo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Mar, 2014   

ok, zaktualizowane wszystko, piechur i statek pojawiły się z opóźnieniem, bo dopiero na mapce z fazą westeros, a nie w fazie punktacji i zaopatrzenia, ale to nie powinno robić problemu

dla Starka i tych co mają cel (jeśli tacy są) z bitwami, prowadzę statystykę przeprowadzonych bitew w 1 poście

Z tego co widzę, chętnie wykonywane są rodowe, a ciężej jest wykonać zwykłe, więc myślę nad wydarzeniem że za 2/3 wykonane cele wspina się o na torze Zwycięstwa i/albo cel że wykonaj 3 cele.

Sardo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Kwi, 2014   

ok, widzę, że macie trochę uwag i sam to widzę, że trzeba jeszcze zmienić rozstawienia początkowe
ja to widzę tak:
Stark & Greyjoy - więcej jednostek (rekompensata za brak mobilki), gdy nie wejdzie szybko Starcie Królów to naprawdę jest po nich dla Greya może jakiś statek w Porcie i piechur na Pyke, a dla Starka zamiast piechura w Bliźniakach jakiś rycerz i ekstra piechur na Fosie Cailin (?)
Martell - rycerz w Yronwood zamiast Sunspear
Baratheon - tu mam zagwozdkę co zrobić ... bo w sumie nie może wykonać rodowego w 1 turze ... no chyba, że go ktoś wesprze, a już widzę jak to robią wszyscy :P machina zamiast rycerza?
Lannister - tu nie wiem czy zmieniać cokolwiek
Tyrell - wydaje mi się ok

karty rodu wymagają poprawki ikon

no i te karty westeros ... sam jeszcze nie wiem co z nimi :P

a jakie Wy macie odczucia po tych 2 turach?

Beez
[Usunięty]

Lannister, Tyrell ok.
Może nawet Lannister ciut OP, bo nikt nie ma takich możliwości zbierania żetonów co on, które wynikaja z mapy... a do tego można dorzucić jeszcze karty które jeszcze ilość żetonów powiekszaja... Dodatkowa bycie w centrum ułatwia sporą część celów więc zastanowiłbym się...
GJ- ciut więcej jednostek - i tak miał szczęście, że COK padło... Tylko co po COK jak lannister ma więcej żetonów ^^
Stark - to samo co wyżej
Martell - tutaj nie jestem do końca przekonany bo gdybym był Martellem to odpuścibym cel w 1 turze na rzecz umocnienia swojej pozycji. Martell tego nie zrobił i teraz płaci cene...
Nie wiem jakby wypadło jakby się umocnił więc nie powiem
Baratheon - szczerze mówiąc dla mnie jak najbardziej jest ok - też wystarczy się umocnić i gra staje się prostsza co Bara zrobił :)

Co do ikon - to faktycznie jakoś mało tych mieczy...

Westeros - większa szansa na mobilke i tyle - nie widzę potrzeby kombinowania :)

guzu
[Usunięty]

Beez napisał/a:

Martell - tutaj nie jestem do końca przekonany bo gdybym był Martellem to odpuścibym cel w 1 turze na rzecz umocnienia swojej pozycji. Martell tego nie zrobił i teraz płaci cene...

Plan był ambitny jednak się nie powiódł. Na drugi raz już będę wiedział :)

Martell-Bara dla mnie jest problem z wjazdem w I rundzie bary na ESS. I nie ma opcji tego powstrzymać.

Zamysłem sardo było by rodowe były ciężkie do wykonania. Moim zdaniem tak niestety nie jest do końca. Na pewno nie powinno być możliwości wykonania rodowego w I rundzie i to dla każdego. By rodowe były celem w dłuższej perspektywie.

Odpowiedz do tematu