|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
|
Nowy FAQ (1.2) |
| Autor |
Wiadomość |
Mordeczka [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 01 Gru, 2010
|
|
|
| Ravandil napisał/a: | | ...tłumacz, konsultant, korektor i tester... |
+ grafik Jestem za, inaczej nigdy się nie doczekamy na to faq i każde następne |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
D. W. Opublikował kawałeczek nowego FAQ, jednak od tej pory minęło sporo czasu.
Przyznam się szczerze że tego typu wsparcie jest potrzebne, a ciągnie się to straszliwie. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
|
|
|
| Ravandil napisał/a: | | liczyłbym na waszą pomoc i stanowisko Galakty w tej sprawie, bo jeśli Galakta już się tym zajęła czy chcą to zlecić swojemu tłumaczowi. | Ravandil, zerknij do działu Batllestar Galactica, mieliśmy dostać info o dodatku Pegasus po targach w Essen, wszyscy czekają, tydzień po Essen brak informacji, decyzja - tłumaczymy sami, trzy tygodnie później cała gra przetłumaczona, zagadnij czy w tym czasie było jakieś info o Pegasusie Teraz jest pomysł z zapisami na dodatki, póki nie wejdzie w życie nadal nie wiemy co z tym Pegasusem będzie.
Zerknij na początek tego wątku. Jest link od D.W. że FAQ PL jest tworzone i będzie "na dniach". To było ponad dwa miesiące temu.
Odpowiedz sobie tak szczerze, naprawdę chcesz czekać?
Jak chcesz żeby coś było zrobione... itd. |
|
|
|
 |
Mordeczka [Usunięty]
|
|
|
|
| Podaję linka do nieoficjalnego FAQ v1, może się komuś przyda. |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
|
|
|
Zacznę coś działać więc nad spolszczeniem FAQ-a 1.2, tak jak pisałem, potrzebne będą spoilery polskie (bez tego ciężko ruszyć) - nazwy kart + treści kart. Ja osobiście dysponuję CS i Szturmem, ewentualnie jakby ktoś kto posiada karty, które zawarte są w FAQu i podesłał mi ich nazwy i treści po polsku.
Druga sprawa, potrzebna będzie osoba, która siedzi w temacie na tyle żeby zająć się korektą i ogólnym posprawdzaniem czy konsultacjami odnośnie zwrotów, wyrażeń i kluczy i zasad. Mordeczka zaoferował się od strony graficznej.
Ja to widzę tak: ja tłumaczę, przesyłam stopniowo co zrobię do korekty, korektor poprawia, zatwierdza a potem całość idzie do Mordeczki i mamy FAQ-a
Ktoś chętny do pomocy ? Potrzeba osoby w charakterze korektora-konsultanta lub tłumacza (wtedy podzielilibyśmy się tłumaczeniami i byłoby szybciej). Uważam, że jak się za to zabieramy to zróbmy to porządnie, potem w miarę powstawania nowych wersji FAQ będziemy na bieżąco uzupełniać. |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
| Mam wszystkie karty PL, wydane do tej pory. |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
|
|
|
No to świetnie, Ajgor, w takim razie odezwę się do Ciebie (PW albo mail), które dokładnie karty będą potrzebne |
|
|
|
 |
Syndelis [Usunięty]
|
|
|
|
| Fajna Wasza inicjatywa. Popieram ją. Jednak D.W pisał kupę czasu temu, że FAQ 1.2 będzie wydane w najbliższym czasie, na dniach. I co ? I dupa za przeproszeniem. Płacąc sporo kasy za produkty czuję, że jest on wybrakowane. I niech tu nikt się nie wykręca, że jest zawalony robotą, świętami itd. bo to się już nudne robi. To naprawdę musi być wielki problem przetłumaczyć te 3-4 strony dla wydawnictwa, który tłumaczy kupę gier. Jeśli się już podejmuję wydanie gry to trzeba się liczyć z wszystkimi późniejszymi konsekwencjami. A nie będzie drabinka opóźnieniowa - FFG wypuści FAQ 1.3, a Galakta 1.2... |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
|
|
|
Stąd nasza inicjatywa Syndelis, zrobimy swojego FAQ-a, którego będziemy na bieżąco uzupełniać, i jak wyjdzie FAQ 1.3 i kolejne, to nie będziemy czekać pół roku na oficjalny tylko będziemy robić na bieżąco Niestety wydawnictwo tą sprawę olało Pewnie wszyscy tłumacze zaangażowani są w tłumaczenie dodatków do Runebounda, HA i BG |
|
|
|
 |
Syndelis [Usunięty]
|
|
|
|
| Jeśli będę potrzebny Wam, just priv message =) |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
| Bardzo podoba mi się idea rozwijającego się FAQ-a, świetna sprawa. Jest szansa na zrobienie czegoś, co będzie służyć wszystkim graczom. |
|
|
|
 |
wookash966 [Usunięty]
|
|
|
|
3mam za Was kciuki! Nie ukrywam, że od wydania wersji polskiej czekam na FAQ PL. Trochę wydawca zaniedbuje tak potrzebne kilka kartek tekstu... Mój ang nie jest na tyle dobry, żeby bawić się w gry słowne, szczególnie w tej grze...
Jeszcze raz powodzenia życzę w tłumaczeniu! |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
|
|
|
No ja już przeszedłem od słów do czynów i zacząłem tłumaczyć. Także, przy dobrych wiatrach i sprawnej współpracy możliwe, że w przyszłym tygodniu FAQ 1.2 PL będzie dostępne
EDIT:
Ajgor, mógłbyś podesłać mi na PW albo maila nazwy i treści kart objęte FAQiem z cyklu spaczenia a konkretnie:
17-Warp Lightning Cannon, 27-Repeater Bolt Thrower, 37-Zealot Hunter, 55-Rat Ogres, 64-Vigilant Electors, 65-Flagellants, 77-Reaper Bolt Thrower, 79-Deathmaster Sniktch, 115-Blessings of Tzeentch |
|
|
|
 |
ixi150 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Gru, 2010
|
|
|
No widzę tu zażartą dyskusję o FAQ, ale żadnych postępów konkretnych chyba.
Padło pytanie o bohatera krasnoludzkiego - czy dostaje obrażenia gdy swoją umiejętnością zabije jednostkę?
I jeszcze coś od siebie bym dodał. Coś mi nie pasuje w sile nowej misji Ciemnych Elfów. Ofiara dla Hekarti. Mam rozumieć że mając na jednej takiej misji 1 żeton, można w jednej turze zabić wszystkie jednostki gracza mające 1 wytrzymałości i zakończyć rzeźnię mając wciąż jeden żeton? Czy może jest jakieś magiczne ograniczenie o którym nie napisali? Bo mając wystawione takie 3 misje z jednostkami to jedynie z 5% jednostek jest w stanie przeżyć 0.o
Czy coś przeoczyłem czy to faktycznie aż tak dobre? |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Gru, 2010
|
|
|
| ixi150 napisał/a: | | No widzę tu zażartą dyskusję o FAQ, ale żadnych postępów konkretnych chyba. |
Zawsze możesz się konkretnie włączyć do tej akcji. |
|
|
|
 |
|
|
|