galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatki
Autor Wiadomość
Olo
Gość
Wysłany: Nie 28 Sie, 2005   prośba

witam!
mam dwie takie małe prośby. jedną do Galakty, aby wydała wpierw żeglarzy a nie rozszerzenie dla 5-6 graczy. drugą prośbę kieruję do graczy: Galakta raczej w najbliższym półroczu (a pewnie i dłużej) raczej nie wyda dodatku miasta i rycerze a ja bardzo chciałbym sobie w niego pograć. niestety nie stac mnie na oryginał zagraniczny. czy zatem ktos moze mi podać link na stronę z opisem zasad i najlepiej zdjęciami jak to wszystko wygląda a ja spróbuję z tego stworzyć jakąś nieudolną samoróbkę? bardzo mi na tym zależy a niestety mimo długich poszukiwań w sieci nic nie znalazłem poza ogólnym info. było coś po niemiecku a niestety tego języka nigdy sie nie nauczyłem...

moonman
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Sie, 2005   

wiem, że nie tego szukasz, ale możesz spróbować pograć online tutaj: http://www.wannagame.com/

można pograć zarówno w podstawowych osadników, jak i z dodatkami:
- Cities & Knights
- Seafarers
- Cheops

strona ma oprócz niemieckiej także wersję anglojęzyczną i coś tam jest w manualu nt. zasad C&K (chociaż ja gram tylko w podstawke)

pozdr.

Jaro
Gość
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005   

Niedawno zachorowałem na planszówki (choroba wydaje się nieuleczalna ;) ) i właśnie nabyłem drogą kupna Osadników (PL). Rewelacja!!!
Czy w sprawie dodatków coś się może ruszyło? Można określić orientacyjnie, kirdy możemy się ich spodziewać?

Pozdrawiam wszystkich! (to mój pierwszy wpis :) )

xshadow
[Usunięty]

Jaro napisał/a:
i właśnie nabyłem drogą kupna...

To dobrze, że nie nabyłeś ich drogą rozboju :D
Na dodatki wszyscy czekamy. Może wydawca usłyszy nasze wołanie ;)

Hudson
[Usunięty]

Oby. Ja juz w domu mam klopoty, ze nie ma Żeglarzy :D

take5
Gość
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005   

Czy ktoś jest w stanie podać mi zasady do dodatku Miasta i Rycerze? Albo chociaż jakiś link, gdzie są opisane te reguły. Język polski, angielski lub niemiecki.

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005   

http://www.bggfiles.com/viewfile.php3?fileid=6047

Longinus
Gość
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005   

zdecydowanie dodatek dla 5-6 graczy :D a najlepiej dwa w jednym, czyli dodatek 5-6 + żeglaże :)

Hudson
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005   

Jejku, az tak czesto macie okazje zebrac 5-6 osob do gry? Zazdroszcze...

efkon
Gość
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005   

Oddaję głos za Żeglażami. To jest dodatek który powinien być wbudowany juz w podstawkę, dla mnie rewelacja.

Miasta i Żołnieże są bez sensu i zupełnie bym odpuścił. Żołnieże są "na siłę" Miasta robią z Settlersów zupełnie inna grę. Niby dochodzą nowe elementy ale gra robi sie czerstwa. Zupełnie nie udany dodatek moim zdaniem.

Co do rozszerzenia dla 5-6osób. Zależy od kosztów w stosunku do podstawki. Kiedyś chciałem kupić, ale ostatecznie zdecydowałem się na drugą Podstawkę (!) Bywa, że gramy nawet w osiem osób :) Pomysł się sprawdził, nawet bez przemalowywania domków. Można grać w cztery osoby na większej wyspie z rozszerzonm limitem dróg, osad i miast; można grać w sześć czy osiem osób (*), a drugi komplet elementów ułatwia wdrażanie zasad opcjonalnych (mnóstwo ich jest na sieci) lub własnych, autorskich.

(*) można nakleić niewielką naklejkę na drugi komplet domków. Wtedy np białe z naklejką i bez mogą być w zależności od potrzeb jednym kompletem lub dwoma i nie będą się myiliły.

Nataniel
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Paź, 2005   

Czy najnowsze wersje dodatkow z niemieckiej wersji beda pasowaly do polskiej wersji? Zastanawiam sie nad zakupem żeglarzy w essen.

folko
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005   

Rozmawialem na ten temat kiedys z Uikiem i mowil ze nie pasuja.

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005   

Teraz sobie przypomniałem: jeżeli chodzi o wydanie niemieckie z takimi plastykowymi osadami i drogami, to wydaje mi się (raz widziałem, więc mogę się mylić) ża ma inne wypustki na żetonach morza służących do ich łączenia (te takie jak z puzzli). Więc nie pasują :(

Ania
Gość
Wysłany: Pią 14 Paź, 2005   miasta i rycerze

A ja uwazam, ze Miasta i Rycerze sa super :!: Daja duzo wiecej mozliwosci od wersji podstawowej. Pozwalaja rozwijac sie w trzech kierunkach: handel, polityka i nauka. W tej grze mozna nie tylko znacznie silniej wspolpracowac z innymi wspolgracznami, ale rowniez im szkodzic. To dodaje grze duzo smaku. Polecam wszystkim, ktorzy maja okazje ja wyprobowac. Szkoda, ze nie ma do niej polskiego opisu.

Nataniel
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Paź, 2005   

Kupilem sobie niemiecka wersje Seafarers i na pierwszy rzut oka pasuje wszystko do polskiej edycji. Jutro pierwsza rozgrywka.

Odpowiedz do tematu