|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Coś na początek |
Autor |
Wiadomość |
pan_satyros [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010
|
|
|
Syndelis napisał/a: | On mówi ze wygrał chaosem z podstawki vs dwarf z podstawki, aczkolwiek to i tak jest szczęście bo z podstawki dwarfy mają przewagę ; ] Jak ktoś ma parę dodatków do coreseta i jest w miarę logicznie myślącym graczem to spokojnie wygra z kimś kto ma tylko coreset. |
Poczytaj wypowiedzi z linka, może trochę złagodniał doktrynalnie hehe |
|
|
|
 |
Syndelis [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010
|
|
|
pan_satyros napisał/a: | Syndelis napisał/a: | On mówi ze wygrał chaosem z podstawki vs dwarf z podstawki, aczkolwiek to i tak jest szczęście bo z podstawki dwarfy mają przewagę ; ] Jak ktoś ma parę dodatków do coreseta i jest w miarę logicznie myślącym graczem to spokojnie wygra z kimś kto ma tylko coreset. |
Poczytaj wypowiedzi z linka, może trochę złagodniał doktrynalnie hehe |
|
|
|
|
 |
Dainus [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010
|
|
|
Ponieważ dodatek (Szturm....) dostanę dopiero pod choinkę od małzonki Postanowiliśmy jeszcze podstawką przećwiczyć krasnale. Orkami dało się zmiażdżyć bardzo szybko. Opiszę trochę sytruację:
mój skarb grający oczywiście krasnalami, uzależnił ekonomię i dociąg w dużej mierze od jednostek, miała też znienawidzoną przeze mnie kuźnie węgielną . Jak już przeczuwacie zapewne, trolle żygi załatwiły sprawę - rozwaliły ekonomię i dociąg, potem taktyka spalić to na kuźnie i pozostała ostateczna rzeź. Myślałem że chwyci za wałek (wcześniej robiła pierogi na wigilę, więc był pod ręką) i mi orczy łeb rozwali. Dziś rano dopiero jej przeszło |
|
|
|
 |
SeeM [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Dainus [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010
|
|
|
Tylko jak przekonać małzonkę że taki wydatek jest uzasadniony w preliminarzu na dany miesiąc. |
|
|
|
 |
Eyriaszka [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
|
|
|
Zawsze metodą jest powiedzenie "Wygrywasz tylko dlatego, że masz potężne krasnoludy" Jak mnie chłopak podpuścił to po miesiącu porażek destrukcyjnych, wkurzyłam się i wszystko wróciło do normy - teraz młócę chaosem i dark elfami
Dla zainteresowanych umieściłam w Deck na krasnoludy swój olewatorski pomysł, który, o dziwo, działa.
Pozdrawiam obolałych mężów
Girl power |
|
|
|
 |
Razor [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011
|
|
|
Yo, to mój w sumie pierwszy "merytoryczny" pościk, witam zatem wszystkich.
Odgrzebuje temat jako ze mam pytanie natury podstawowej a jakoś nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Chodzi mi o podstawowe proporcje taktyk/jednostek/wzmocnień w talii.
Tak intuicyjnie: 35 jednostek- 15 wzmocnień- 10 taktyk. Jak moja intuicja ma się do zasad sztuki? No i do tego 3-6 karty legend jak się z nimi gra, liczyć je jako jednostki?
Wiem , że wszystko zależy od rasy/taktyki/decka- chodzi mi jednak o najogólniejszą odpowiedź.
ps. acha i zajmując głos w powyższej dyskucji (co prawde sprzed roku ale zawsze), metodą na solidne krasnoludy z podstawki jest rush orkowy, wzięcie rekrutow i rycerzy chaosu z chaosu i skonczenie rozgrywki w 5-6 turach, u mnie to działało w 66% gier |
|
|
|
 |
ygeth [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011
|
|
|
Hej.
Stosunek jednostek / taktyk / wsparć (wzmocnienia były w Doomtrooperze ) w talii nie jest jakiś uniwersalny. Trzeba samemu do tego dojść. W talii rushowej naturalnie będzie dużo jednostek. W kontroli więcej taktyk i wsparć itd.
Najlepiej jest jak osiągnie się balans pomiędzy tymi rodzajami kart tak aby talia "pracowała".
Nikt nie powie Ci ile masz czego włożyć talii, trzeba potestować różne konfiguracje.
Legendy nie są jednostkami. To po prostu rodzaj kart jak taktyki czy wsparcie. Są drogie w wystawianiu i jeszcze nie widziałem by ktoś miał więcej jak trzy takie karty w talii (można mieć tylko jedną legendę na stole). |
|
|
|
 |
Gothik [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011
|
|
|
Ygeth: w DT były nie wzmocnienia, tylko umocnienia |
|