|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
PBF 60 - Pole Gry |
Autor |
Wiadomość |
guzu [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2014
|
|
|
w #59 coś czuję, że będzie podobnie
Lanni walczy tylk oz Tullym, a Tyrell z nudów popłynął na Starka |
|
|
|
 |
Mieciu [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2014
|
|
|
lion_victor napisał/a: | Karciochy Lannistera przy walce z Tullym ze wskazaniem na L. Marsze lądem w zasadzie wyłączone, więc kto ostatecznie zapanowałby nad morzem miałby rejon. Mimo 2-óch fatalnych błedów, w kolejnej rundzie raczej by się to udało, więc Tully na pewno zostałby zneutralizowany, choć pewnie nie tak jak Bara. Gdyby nie wspomniane błędy, mogłoby się to udać przynajmniej 2 rundy wcześniej. Powiem szczerze nie obserowowałem uważnie dołu mapy i nie wiem jak się stało, że przede wszystkim Martell tak pozwolił harcować Tyrellowi. Nie zmienia to faktu, że w północno-środkowej części mapy ja z Tullym mieliśmy pola buforowe z beczkami czy koronami, natomiast w południowo-środkowej przede wszystkim Tyrell pola z zamkami. Tym samym ja nie miałem interesu cisnąć się na dół, czując edge nad Tullym. Jak patrzę na mapę, to myślę, że albo należałoby ustalić inne granice przede wszystkim dla obecnego Czarnego Nurtu albo w ogóle wyrzucić ten obszar. |
Gdybym dał 4 podczas mojego pierwszego ataku na morzu, to bym Cię szybko unieszkodliwił Potem przez to sobie całą grę plułem w brodę. Ale fakt faktem gdyby gra potrwała dłużej to przeszedłbym raczej do obrony. Mój front z Lannisterem zmieniłbym tak, że zamieniłbym symbole Złotego Zębu i Silverhill (na Silverhill beczka, w Złotym Zębie zamek), co skierowałoby uwagę Lannistera i Tully'ego trochę w stronę lądu. Żeby wynagrodzić to Lannisterowi, to Seagard mógłby stać się zamkiem, ale dostałby beczkę. |
|
|
|
 |
czarnylord23 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014
|
|
|
Georgie napisał/a: | ja uważam ze pod blackwater jest za duzo zamków, oczywiscie jest tam 3 graczy kazdy ma jeden tyrel bara i targ, ale i tak te 3 sa za blisko obok siebie, zrobil bym z jednego twierdze i jeden wywalil |
Dzięki za konkretną opinię, przemyślę to.
Wydaje mi się, że i Targaryen i Baratheon są w gorszej sytuacji niż Tyrell i praktycznie jak usuniemy Gorzki Most lub Summerhall to bez większych zmian na mapie nie znajdziemy dobrego miejsca na zamki dla nich. Wydaje mi się, że jedynym rozwinięciem tego pomysłu jest usunięcie zamku na Ashford, a twierdzę dodałbym chyba w Gorzkim Moście. Przeniósłbym więc chyba zamek na Goldengrove, na Ashford dał beczkę (Tyrell i tak miał łatwo ze zdobywaniem ŻW), i może zgodnie z radą Miecia (również dzięki! ) przeniósł zamek z Silverhill do Złotego Zębu.
Do tego serio myślę nad zmianą mórz a'la #69 na południu.
Pozostaje kwestia co z Arrynem, który jest chyba drugim rodem jeśli chodzi o łatwość rozgrywki. Jakieś pomysły poza moim postem z poprzedniej strony?
lion_victor napisał/a: | należałoby ustalić inne granice przede wszystkim dla obecnego Czarnego Nurtu |
Możesz rozwinąć kwestię? Nie do końca rozumiem jak miałoby to wyglądać.
Czy zgodnie ze zmianami zaproponowanymi wyżej proponowałbyś połączenie z Silverhill? |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 26 Lip, 2014
|
|
|
Mi jest dość trudno ocenić arryna bo za dużo nie walczyłem. Moim zdaniem jak to jest rebelia to powinno być więcej możliwości kontaktów zbrojnych. |
|
|
|
 |
|
|