galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF 60 - Pole Gry
Autor Wiadomość
Mieciu
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Lip, 2014   

Wycofuję się na Seagard.
Koń na Banefort, piechur na Kamienny Sept

Takie walki prowadzą do wzajemnego osłabienia ;)

czarnylord23
[Usunięty]

Nowa mapa:
-> http://i.imgur.com/BOwfcBn.jpg
-> Na Solankach powinno nie być rozkazu marszu+0 gdyż zmieniono go na Najazd i wykorzystano.

Czekam na ruch Martella.

Kamo
[Usunięty]

Zdejmuję marsz bez efektu.

lion_victor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   

Oj oj oj Kamo ;/ Liczyłem, że odbijesz Summerhall (względnie Targ to jeszcze zrobi). Tyrell, bierze za darmo Strarfall oraz Silverhill i mamy koniec gry. Ja go niestety na OldOak nie zatrzymam ;/ Richtus jesteś ostatnią nadzieją Westeros :shock:

Georgie
[Usunięty]

no niestety, ale kamo był ostatnią nadzieją, mogłem zdjać mu wsparcie i nawet nadziei by nie bylo ale chcialem zobaczyc czy zauwazy, tak wiec :
marsz +0 na highgarden :
2 konie na ashford wieża na starfall.

czarnylord23
[Usunięty]

Czyli jak panowie, składacie już hołd lenny Tyrellowi, czy wykonujecie jeszcze marsze w kolejności:
Stark
Arryn
Targaryen
Lannister
Tyrell
o takiej? :)

Mieciu
[Usunięty]

Możemy kończyć, gratuluję Tyrellowi zwycięstwa ;)

lion_victor
[Usunięty]

Mam wyrzuty sumienia, bo za późno zerknąłem na Południe :( Mieciu jednak racja, że tłuklismy sie nawzajem, a Tyrel grasował ;/

Gratulacje Georgie!

Mieciu
[Usunięty]

Liczę, że będzie kolejny test tej wersji za niedługo ;)

Georgie
[Usunięty]

grasował to chyba złe słowo, dużo zyskałęm na wojnie targa z barą,

Germanus
[Usunięty]

Nie wiem co się stało ale gratuluję wygranej

Kamo
[Usunięty]

Faktycznie. Musze zainwestować w okulary bo nie zauważyłem silverhill. Jednak w tej grze brakuje Jazmatosa czy kogoś podobnego. :mrgreen:

czarnylord23
[Usunięty]

-> http://i.imgur.com/HIObveE.jpg
Tyrell wygrywa!

Z moich przemyśleń wynika, że pomimo prób oddalenia lądowego od siebie Lannistera i Tully'ego oraz Targaryena i Baratheona to i tak na tych frontach najszybciej doszło do walk. :D Za to w mniejszym czy większym stopniu pozostałe rody miał dość dużo miejsca i raczej nie atakowały przesadnie ani same nie były atakowane. Co Tyrell wykorzystał najlepiej zgarniając Gorzki Most, Summerhal oraz Silverhill. ;)

A teraz parę pytań: Jak oceniacie mapkę? Podział na Morza taki jak na Wschodzie ujdzie? Czy macie jakieś pomysły na zmianę na mapce / w kartach ?

Osobiście zgodnie z czyjąś propozycją z początku zmieniłbym Mace'owi z "Jeśli wygrasz bitwę przeciwnik spada o 1 pozycje na torze zaopatrzenia (min. na 0). " na "Jeśli atakujesz przeciwnik natychmiast spada o 1 pozycje na torze zaopatrzenia (min. na 0).

Jak Lannister ocenia swoje karty? Tyle mieczy na niskich kartach ujdzie?

Co do mapki to na pewno połączyłbym Fosę Cailin ze Straznicą nad Szarą Wodą. Stark jest strasznie mało mobilny. Wpadł mi też pomysł, żeby połączyć Fosę Caillin z Winterfell, ale nie wiem czy to nie za dobre dla Starka?

Casterly Rock powinno też chyba graniczyć z Silverhill. A Lannisport nie graniczyły wtedy ze Złotym Zębem.

Myślę też, czy by nie uatrakcyjnić (czy też utrudnić) gry Martellowi i Tyrellowi podziałem mórz na południu zbliżonym do tego z #69 Figola.

Myślę też, czy koronki z Harrenhal nie przerzucić na Duskendale. Tully z Petyrem ma dość łatwo ze zdobywaniem ŻW. I czy nie usunąć jednak tej dość dobrej drugiej koronki z Królewskiej Przystani. I którejś z doliny. W ogóle może usunąłbym Solanki i most podciągnął do Gulltown. Ale chyba nie. Jakoś Solanki straszni mi się podobają. Może więc usunąć koronkę z Gulltown?

A jeżeli cały akapit wyżej z Koronką na Duskendale nie wejdzie w życie, może zamiast twierdzy w Gulltown dać tam zamek? Mam wrażenie że Arryn i tak ma dosyć łatwo.

E: Pewnie o czymś jeszcze chciałem napisać, ale zapomniałem. Ale proszę o opinie i jak najwięcej własnych pomysłów. ;)

Georgie
[Usunięty]

ja uważam ze pod blackwater jest za duzo zamków, oczywiscie jest tam 3 graczy kazdy ma jeden tyrel bara i targ, ale i tak te 3 sa za blisko obok siebie, zrobil bym z jednego twierdze i jeden wywalil

lion_victor
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Lip, 2014   

Karciochy Lannistera przy walce z Tullym ze wskazaniem na L. Marsze lądem w zasadzie wyłączone, więc kto ostatecznie zapanowałby nad morzem miałby rejon. Mimo 2-óch fatalnych błedów, w kolejnej rundzie raczej by się to udało, więc Tully na pewno zostałby zneutralizowany, choć pewnie nie tak jak Bara. Gdyby nie wspomniane błędy, mogłoby się to udać przynajmniej 2 rundy wcześniej. Powiem szczerze nie obserowowałem uważnie dołu mapy i nie wiem jak się stało, że przede wszystkim Martell tak pozwolił harcować Tyrellowi. Nie zmienia to faktu, że w północno-środkowej części mapy ja z Tullym mieliśmy pola buforowe z beczkami czy koronami, natomiast w południowo-środkowej przede wszystkim Tyrell pola z zamkami. Tym samym ja nie miałem interesu cisnąć się na dół, czując edge nad Tullym. Jak patrzę na mapę, to myślę, że albo należałoby ustalić inne granice przede wszystkim dla obecnego Czarnego Nurtu albo w ogóle wyrzucić ten obszar.

Odpowiedz do tematu