galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Frostmarch - nowy dodatek do Talisman 4th Revised Edition
Autor Wiadomość
Arbaal
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Maj, 2010   

Jak będziecie narzekać to Galakta zrezygnuje z wydania całego TMiM i nikt nie będzie miał polskiego kompletu.
@Aro: weź pudełko z podziemi. Odwróć karton i masz w pizdu miejsca. Ja tak wszystko wożę.
Wiedziałem co będzie w dodatku, kupiłem, mam co chciałem i jestem happy. Jutro gram i czekam cierpliwie na Góry teraz.

Nemomon
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Maj, 2010   Re: Braki !!!

maxus32 napisał/a:
Właśnie dziś otrzymałem dodatek królowa Lodu i.... no właśnie - zamiast trzech różnych kart Alternatywnych Zakończeń mam zdublowaną karte "Zadania Czarnoksiężnika" i niestety, ale nie wiem jaką kartą powinna być "ta trzecia" ?.

Skontaktuj się z Galaktą przez telefon. Numer, to (012) 425 57 87. Tam odbierze taka miła pani i przedstaw jej problem z kartami.

Co do Zaklęć, to zrobiłem update spisu kart - zawiera już spis kart z KL. Jest on tutaj: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1830

Kufir
[Usunięty]

Absolutnie się nie zgadzam. Dodatki karciane to genialna sprawa. Rozbudowują olbrzymi potencjał już istniejących dodatków, dlatego mam nadzieję iż kolejny dodatek karciany będzie zawierał nowe karty, Podziemi, Gór, Zaklęć, Poszukiwaczy, Reliktów i Skarbów.

Nemomon
[Usunięty]

Popieram Kufira, dodatki karciane mogą rozwinąć istniejące już pomysły. Co do samej Królowej Lodu, to poniekąd także ją lubię, sporo ciekawych kart się w nich pojawia oraz genialne Zaklęcia. Jak już kiedyś pisałem na GameKeeperze, Królową Lodu warto kupić choćby dla samych tych Zaklęć.

faj3r
[Usunięty]

popieram obu przedmówców.
dodatki karciane to fantastyczna sprawa i chętnie kupię kolejne. wnoszą nowy ogromny potencjał do gry.

INTEROUTLET
[Usunięty]

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   

też już mam dodatek faktycznie zaklęcie bardzo ciekawe jedyny minus to brak jakiś wartościowych nowych przyjaciół

Kufir
[Usunięty]

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

A Zielarka? Ona jest genialna!

INTEROUTLET
[Usunięty]

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

nie mówię że nie nie ma fajnych tylko że mało

Dremil
[Usunięty]

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

Zagrałem z dodatkiem w koncu! :) jestem bardzo zadowolony. Walka z Krolowa Lodu(a) jest dobrym urozmaiceniem, ze względu na to ze ma 4życia. Gram na zasadach ze po pokonaniu Królowej postać zdobywa Korone władzy i na podstawowych zasadach i musi rzucać kością za zaklęcie rozkazu.
Zagrałem Nekromanta :) po godzinie miałem armie 10przyjaciół, dużo kart duchów jest w tym dodatku. Przeleciałem przez podziemie, pokonałem Pana Ciemności bez rzucania kościa, dodałem tylu przyjaciół duchów do walki żeby miec róznice 8pkt od jego max dmg. Bez talizmanu znalazłem się na Koronie Wladzy, pokonalem Królową i 3 zaklęcia rozkazu wykończyły wszystkich :) Czekam na Góry! Polecam postać NEKROMANTY! :) aha i zaklęcie Hydry ;)

Nemomon
[Usunięty]

Ano, Zaklęcie Hydry jest jednym z najlepszych zaprezentowanych do tej pory Zaklęć. Z drugiej strony jest ono również o wiele bardziej zabugowane niźli powinno. No, coś za coś :) Polecam się zapoznać z moim tribute do Hydry Zaklęciem:

j13
[Usunięty]

aro_kal napisał/a:
A jak dla mnie to bidny ten dodatek. Niewiele wnosi do rozgrywki. Kupę dodatkowych kart przygód, których teraz jest tak dużo, że nie da się wszystkich wykorzystać w trakcie gry, oczywiście dzięki temu mamy różnice między rozgrywkami. Pudełko z podstawki (jedyne z wypraską) nie jest w stanie pomieścić wszystkich kart. Rysunki nie są takie esencjonalne jak w poprzednich odsłonach.

Kupiłem bo chcę mieć kompletną tę grę, ale to jest takie wyciąganie pieniędzy ze strony FFG. Wolałbym by wydali np. pięć dużych dodatków z planszami i koniec. Dodatki karciane to lipa.

A tu się nie zgodzę. Ja po stokroć wolę dodatki karciane, gdyż dają nam o wiele większą możliwość niepowtarzalności rozgrywki, zwłaszcza, że mając tylko podstawkę i Żniwiarza, grając w pięć osób (raz zdarzyło mi się w siedem!) raczej nie przekraczam połowy talii kart przygód, talii czarów zazwyczaj nie potrzeba ponownie przetasowywać. Z kartami z Królowej mój zestaw będzie już bliski ideałowi :wink: ***
Dodam tylko, iż nie kupiłem Podziemi i jakoś się na to na razie nie zanosi, Gór pewnie też tak szybko nie kupię. Z dwóch powodów: naprawdę już teraz mam problem żeby ogarnąć tyle miejsca na stole żeby pomieścić główną planszę i wszelakie karty każdego z graczy (a grywam rotacyjnie w czterech miejscówkach), a jestem w takim wieku, że nie jest dla mnie frajdą siedzenie w niewygodnej pozycji na podłodze, obłożony dookoła planszami. Po drugie, jak już napisałem wyżej, kart przygód jest tyle, że każda rozgrywka (oczywiście po odpowiednim przetasowaniu) jest unikalna, do tego zazwyczaj gra się innymi postaciami co również zmienia sposób rozgrywki. Jedyne czego żałuję z dodatków planszowych to nowych postaci i nowych czarów (bo karty przygody z tych dodatków odnoszą się, jeśli się nie mylę, do obszaru zawartego na dodatkowej planszy). I zapewne dla tych "bonusów" kiedyś, jak będę miał "luźną" stówkę to i Podziemia kupię :wink:

*** Do ideału brakuje jeszcze zdecydowanie większej możliwości wydania złota na ciekawy ekwipunek.

Kufir
[Usunięty]

No właśnie ja wiem że na pewno z wszystkimi dodatkami planszowymi grać nie będę, no chyba że naprawdę będą rewelacyjne ale nie sądzę. Ale dla samych Zaklęć i Poszukiwaczy kupić trzeba :) Jeśli już kupować to mieć wszystko.

wookash966
[Usunięty]

Kufir napisał/a:
No właśnie ja wiem że na pewno z wszystkimi dodatkami planszowymi grać nie będę, no chyba że naprawdę będą rewelacyjne ale nie sądzę. Ale dla samych Zaklęć i Poszukiwaczy kupić trzeba :) Jeśli już kupować to mieć wszystko.

ot, takie hobby :D

mrsin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   

Dodatki karciane są jak najbardziej ok ( przedmówcy doskonale wyargumentowali dlaczego ) ale jednak oczko wyżej cenie te planszowe. Dzięki nim świat Talismanu staje się większy, bardziej barwny i intrygujący. Częstokroć łapie się na tym, iż gram w dużej mierze dla czystego włóczęgostwa zaś sam cel gry jest mało istotny.

Królowa Lodu - zdecydowanie lepszy dodatek od Żniwiarza, niezłe nowe postacie, wyśmienite zaklęcia, kilka podłych kart przygód i alternatywne zakończenia. Poproszę o więcej dodatków na takim poziomie :)

maxus32
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   ...co jeszcze....

Mini dodatki to jest to, choć dobrym pomysłem jest też coś w mroczniejszych klimatach jak wspominany parę postów wyżej Cmentarz. Mimo iż ta edycja Talismana "czerpie garściami" z trzeciej edycji, to coś innego byłoby miłą niespodzianką. A mroczniejsze klimaty to jest to co tygryski lubią najbardziej :lol: .

ps. Apropo mojego braku jaki wkradł się do zawartości dodatku Królowa Lodu to reakcja DW była jak najbardziej godna pochwały co też czynię. Brakująca Karta Alternatywnych Zakończeń właśnie do mnie "leci".
DW - chylę czoła za profesjonalne rozwiązanie problemu i dziękuje :D .

Odpowiedz do tematu