galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
The Highland - Kolejny duży dodatek do TMiMa
Autor Wiadomość
Nemomon
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Maj, 2010   

Zgadza się, angielski Książę Wampirów ma napisane, że zabija Przyjaciela. Ale przykładowa Wieża Wampira na planszy głównej już nie. Chodzi o to, że nagle FFG robi z pojedynczych i nieistotnych wyrazów nowe słowa-klucze, które wcześniej nimi nie były i doprowadza więc tym samych do ogólnego chaosu, nawet w angielskiej wersji, ponieważ ona także nie jest przygotowana na taki obrót sprawy. Uważam, że jest dobrze jak jest teraz w polskiej edycji i nie ma się czym przejmować. Polska edycja nie może być współwinna tego, że oryginalna edycja jest pełna błędów. Gdy przyjdzie czas na tłumaczenie tego Poszukiwacza, to postaramy się go odpowiednio sprecyzować. Póki co najlepiej jest grać, że każdy odrzucony Przyjaciel przechodzi pod kontrolę Walkirii. Przyjaciele generalnie aż tak często znowu też nie są odrzucani, sporo mniejsza liczba efektów powoduje na ich odrzucenie, więc Walkiria zbyt mocna pod tym względem także nie będzie.

Nemomon
[Usunięty]

revix napisał/a:
Sądzę że jest to przede wszystkim kwestia zdroworozsądkowego myślenia dedukcji kiedy przyjaciel ginie a kiedy nas opuszcza. Co jest raczej łatwe do odróżnienia, a co do Walkirii to sam już się gubię ona dodaje 1 pkt do jakiejkolwiek walki czy tylko fizycznej :roll: ?

Tylko zwykłej (czyli u Ciebie fizycznej) walki, która dla potrzeb mechaniki gry nazywa się po prostu "walką".

Walka - jedynie na punkty Siły
Walka Psychiczna - jedynie na punkty Siły
jakakolwiek Walka - na punkty Siły lub Mocy

Nemomon
[Usunięty]

Zapomniałem w sumie wspomnieć o tej Czarownicy. Nasza edycja jest poprawnie przetłumaczona. Zresztą nie tylko nasza, bowiem wszystkie inne nieangielskojęzyczne edycje także mają taki zapis. Przykładowa hiszpańska karta: http://images.boardgamege...s/pic584300.jpg Mam nadzieję, że to na zawsze rozwieje wszelkie wątpliwości co do tego Poszukiwacza.

Piotr
[Usunięty]

Fakt, jak na edycje 4.5 trochę za dużo różnych "kwiatków" serwuje nam FFG, dlatego tym bardziej tłumaczenie nie powinno dostarczać nowych :) . Po tylu latach można już naprawdę szczegółowo dopracować grę, uwaględniając przyszłe rozszerzenia, niestety jak widać z każdym dodatkiem pojawiają się nowe niejasności. Odnośnie Walkirii myślę jednak że interpretacja jej zdolności wskrzeszania dotyczy wyłącznie zabitych (względnie zgładzonych, uśmierconych) przyjaciół i nie ma zastosowania przykładowo do Klątwy Wiedźmy, gdzie przyjaciele "jedynie" opuszczają poszukiwacza. Jeśli by tak miało być postać to w pewnych przypadkach byłaby ona praktycznie niezniszczalna (vide św. Józefina, czy Hieromartyr z Królowej Lodu).[/i]

Arbaal
[Usunięty]

Zobaczymy jak zostanie przetłumaczona to się pomyśli. Moim zdaniem sytuacji w których wiemy jasno że przyjaciel umiera jest bardzo mało w porównaniu z tymi w których "wędruje na stos kart odrzuconych". Ja prawdopodobnie grał bym tak że każdy przyjaciel który zostaje wyeliminowany z rozgrywki w jakikolwiek sposób może dołączyć do Walkirii. Jak wiadomo gra jest losowa. Czasem tych przyjaciół wyciągamy a czasem nie. Umiejętność postaci o której mowa jest jej jedynym powerem. Dodatkowo jeśli któryś z graczy traci naraz kilku fajnych poszukiwaczy to i tak bierzemy jednego.

Nemomon
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010   

Na FFG zamieszczony został kolejny News, tym razem dotyczący Instrukcji do Gór. Można do niej dotrzeć poprzez ten link: http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=1327 Będę miał chwilę czasu ją przeczytać, to zrobię notkę, co ciekawego się w niej znajduje.

Iesthir
[Usunięty]

Nemomon napisał/a:
Na FFG zamieszczony został kolejny News, tym razem dotyczący Instrukcji do Gór. Można do niej dotrzeć poprzez ten link: http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=1327 Będę miał chwilę czasu ją przeczytać, to zrobię notkę, co ciekawego się w niej znajduje.

W skrócie znajduje się w niej to że dostajemy drugie podziemia... :P

Aczkolwiek jeśli mam być szczery to Highlands są od podziemi ciekawsze przez wprowadzenie interakcji z podstawką. I chodzi mi nie tylko o karty które przenoszą do wzgórz ale też o karty które powodują napotkanie kart z Wzgórz na planszy podstawowej. No i karty zakończeń alternatywnych wyglądają dość ciekawie :]

Wallenstein
[Usunięty]

Iesthir napisał/a:
I chodzi mi nie tylko o karty które przenoszą do wzgórz ale też o karty które powodują napotkanie kart z Wzgórz na planszy podstawowej.

W Podziemiach też jest karta, która powoduje konieczność ciągnięcia kart przygód z talii Podziemi podczas wędrówki po głównej planszy. Nie pamiętam nazwy karty.

Nemomon
[Usunięty]

Po wtóre Pokonanie Wielkiego Ptaka "teoretycznie" daje więcej. O ile można orientacyjnie się zorientować, to i Amulet i Talon dają to samo, tylko, że w innych rodzajach walki (mimo, że one same nie precyzują rodzaju walki, więc znów teoretycznie, możemy otrzymać dowolny z nich dwu, a i tak oba będą miały wplyw na jakąkolwiek walkę). Pozostaje tylko Dreadwing oraz Arnkell. Dreadwing jest latającym koniem, więc taki bardzo średni. Nie wiadomo jeszcze, co robi Arnkell. Więc nagroda w postaci Reliktu jest marna. Ale teleportacja do dowolnego obszaru w Środkowej lub Zewnętrznej jest już bardzo dobrą nagrodą. O wiele częściej i szybciej będzie można uzyskać teleportację z tego obszaru (a Siła/Moc 8 da się szybko pokonać) niźli dziadować rzutem kostką w nadziei uzyskania odpowiedniego wyniku rzutu. Widzę tylko jeden problem póki co. Jest krótka prezentacja Zaginionego Miasta, w którym można otrzymać albo kartę Ekwipunku, albo Reliktu. Tyle, że Reliktów jest 4 sztuki, więc (again) teoretycznie może się zdarzyć tak, że pokonamy Eagle Kinga za pierwszym razem, ale nie będzie miał ani jednego Reliktu. Pomijam też fakt, że póki co karty Ekwipunku nie są jakieś bojowe (dwa rodzaje Broni oraz trzy rodzaje Pancerza).

Nemomon
[Usunięty]

Wallenstein napisał/a:
Iesthir napisał/a:
I chodzi mi nie tylko o karty które przenoszą do wzgórz ale też o karty które powodują napotkanie kart z Wzgórz na planszy podstawowej.

W Podziemiach też jest karta, która powoduje konieczność ciągnięcia kart przygód z talii Podziemi podczas wędrówki po głównej planszy. Nie pamiętam nazwy karty.

Mieszkańcy Mroku.

Nemomon
[Usunięty]

Highland zmienił status na "Shipping Now" albo "On the Truck" xD

revix
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   

Jak myślicie czy pomiędzy kolejnymi krainami, które będą pojawiać się w naszej grze będzie istniała jakaś interakcja? Np karty w górach które oddziaływają w podziemiach. :roll: Czy raczej wydawca nie zakłada, że kupujemy po kolei wszystkie dodatki i raczej nie przewiduje takiej opcji, bo przecież ktoś kto ma góry nie musi mieć np. Żniwiarza i miałby kilka "nieaktywnych" kart przygód etc.

Libero
[Usunięty]

Wątpię, żeby taka interakcja była możliwa. Dodatek powinien być samowystarczalny.

Arbaal
[Usunięty]

Mnie tam nie przeszkadzam że góry są podobne do podziemi. Uważam że będzie mimo wszystko warto kupić tą grę. Mamy nowe karty, nowe postacie, alternatywne zakończenia. Nie będę żałował tych 105 czy iluś tam złotych.
Ciekawi mnie bardzo tłumaczenie. Wiem co oznacza np rogue ale to bardziej pasuje mi do męskiej postaci :P
Ale ten sprite to jest dramat, nie zniżę się do tego żeby grać tą postacią, jak dla mnie ten dodatek ma 5 postaci :D i z tego co widzę to ma cycki.
Dzwoneczek to jedyna nazwa która tu pasuję.

8janek8
[Usunięty]

Jak ma cycki to raczej przerwa, a nie dzwonek :lol:

Odpowiedz do tematu