galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pbf 38 - garść pomysłów i nabór
Autor Wiadomość
Martin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 23 Lis, 2013   

Grają (na chwilę obecną):

Pszyna (potwierdzenie?)
Mieciu
Germanus
Rewolta (potwierdzenie?)
Sardo
alek18

Jeśli zwolni się miejsce to rekceb

Pary wylosuję, bez koszyków, bo taka jest wola większości, jak i moja ;) Zapewniam, że wylosuję całkowicie losowo, więc nie będzie sensu dociekać: X nie jest w parze z Y, bo tak by nigdy nie wybrał ;)

Pszyna
[Usunięty]

potwierdzam, potwierdzam! :)

figol
[Usunięty]

Ciekawy pomysł. Na pewno zerknę do pola gry i spróbuję wydedukować kto z kim gra :wink:

JaX7
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Lis, 2013   

Szkoda, że tak późno się zorientowałem, bo też z chęcią "potestowałbym" ;)

Jak większość zgadzam się, że pomysł nr 1 jest najsensowniejszy, bo pozostałe 2 mieszają bardzo dużo w zasadach i wprowadzają możliwości ataku Martella na Starka już w drugiej turze gry co jest dosyć dziwne. Ale moim zdaniem sojusze dosyć szybko wyjdą na jaw i bardzo mocno ograniczy to dyplomację (skoro mamy sojusz między graczami 1 i 2 oraz 3 i 4 to jedynie gracz 1 może się dogadać z graczem 3 co do ataku na 5 i 6). Poza tym ujmuje to pewnego rodzaju niepewności w grze, która jest chyba jej podstawą. Chodzi mi o to, że wyklucza 100% zdradę u jednego z graczy co jest z jednej strony dużym bonusem, ale z drugiej strony spłyca grę.

Całkowicie losowe rody na pewno urozmaicą grę, bo w przypadku koszyków przy 6 graczach to jeden z graczy znając swoją parę ma tylko 2 możliwości doboru pozostałych graczy w pary. Co prawda przy całkowicie losowym rozdaniu zwiększa to możliwości tylko do 3, ale to zawsze coś ;)

Ciekawi mnie tylko czy przy połączeniu (Stark, Greyjoy) (Baratheon, Tyrell) (Martell, Lannister) ktokolwiek będzie w stanie powstrzymać atak z północy ;)

Co do ilości zamków to też uważam, że 11 jest optymalne, ale prawdopodobnie wszystko wyjdzie w praniu. Może się to okazać albo za łatwe albo za trudne :)

Gratuluję pomysłu i na pewno będę się przyglądał :)

Rewolta
[Usunięty]

Potwierdzm, ale przydałoby się jeszcze coś do tego ,żeby gracze aż tak szybko nie rozkminiali sojuszy :D
Ale nie mam pomysłu więc wieczorem można już zagrać :D

Martin
[Usunięty]

Czyli mamy pełny skład :) postaram się dzisiaj rozlosować rody i sojusze. Mapę zrobię niestety dopiero jutro. Najchętniej już z rozkazami, chyba że bardzo chcecie przed (ale to standardowa 2 edycja więc chyba wszyscy znają). Dzisiaj niestety jestem zajęty

JaX7
[Usunięty]

Można jeszcze zrobić tak jak w PBF #27: 12 graczy podzielonych na 6 lub 4 drużyny ;)

Martin
[Usunięty]

Oj, to może innym razem ;) Na razie spróbujmy tak. Dziękuję za wszystkie uwagi (oczywiście nadal jestem otwarty na kolejne), ale pozostaniemy już przy tym, tzn. opcja pierwsza, sojusze dwuosobowe, reszta zasad absolutnie bez zmian.

Rody rozlosowałem następująco:

Baratheon - Pszyna
Stark - Sardo
Lannister - alek18
Greyjoy - Mieciu
Tyrell - Germanus
Martell - Rewolta

Sojusze zaraz będą na priv, mapa i temat z grą jutro, ale już możecie wysyłać rozkazy (i ustalać strategie)

Mieciu
[Usunięty]

można atakować sojuszników dla niepoznaki? :smile:

Sardo
[Usunięty]

Mieciu napisał/a:

można :P

fajny ród mi się trafił, mam nadzieję, że nie sknocę i dostanę jakiegoś fajnego sojusznika :D

Mieciu
[Usunięty]

grey i stark :D
od razu mielibyśmy z 7/8 zamków :P

Martin
[Usunięty]

Cytat:

To zależy od was. Prawdę mówiąc na to liczę ;)

Mieciu
[Usunięty]

a co z Losami Bitwy?
ja bym chętnie zagrał :smile:

Martin
[Usunięty]

Założyłem z góry, że nie, ale możemy to przegłosować. Mój głos na nie (żeby było nas 7 i nie mogło wyjść po równo), ale jeśli większość będzie na tak, to zastosujemy :)

Rewolta
[Usunięty]

Mieciu napisał/a:
a co z Losami Bitwy?
ja bym chętnie zagrał :smile:

Jeśli o nie chodzi to mi nie przeszkadzają ale można by zagrać ze zmienną pulą, chodzi mi o to iż jeśli wszystkich jest 22 (czy też24 nie pamiętam) po pierwszej bitwie 2 odrzucamy z puli do wyczerpania wszystkich, potem od nowa.

w celu ułatwienia moderator mógłby zrobić sobie listę i wrzucać ją na pierwszą stronę ,żeby było jaśniej co "odpadło". I wtedy podczas rozpoczynania ataku dowódca na pw i numerek na forum.

Chyba nie będzie dużych komplikacji, oczywiście to tylko moja myśl.

Edit
Czyli niby za ;D

Odpowiedz do tematu