| 

|  | galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

|  

| Głos Isengardu |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | 13thcaesar [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Nie 10 Lis, 2013 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kolejne dwie karty z nowego przegladu: 

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Szuli [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sro 13 Lis, 2013 |   
 |  
               | 
 |  
               | konik mi się bardzo podoba, posadzić na nim Eomera i jazda na wroga   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | 13thcaesar [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Czw 21 Lis, 2013 |   
 |  
               | 
 |  
               |   

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Szuli [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Czw 21 Lis, 2013 |   
 |  
               | 
 |  
               | dunlendingowie będą się odpalać swoje zdolności gdy docięgamy karty (podstawowy element każda talia kładzie na to nacisk) będzie ciężko |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Berestaszek [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sob 30 Lis, 2013 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tu przy dociaganiu kart nieszczescie tam przy zagrywaniu kart podnosimy zagrozenie. Duzo zagmatwania moze byc od tego dodatku |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Szuli [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Sro 22 Sty, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | nikt nie zauważył czy co?   http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4590
 drugim bohaterem jest Grima, ciekawe i jak tak patrze to tu rohanu za dużo nie bendzie gł isengard

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4592
 i pierwszy dodatek z nowego cyklu: the dunland trap
 hero celeborn cyli w następnym AP będzie Galadriela?
 i te arty LotR to najlepiej zilustrowana karcianka, Naith Guide poza dobrą akcją ma szanse na bycie kartą znajlepszym artem ever IMO of course
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Lekt [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Hej Szuli już wcześniej w nieodpowiedni dział wrzucił to Filip10 - LINK 	  | Szuli napisał/a: |  	  | nikt nie zauważył czy co? | 
 , oj bałagan się robi na naszym forum kochanym.
 Propos ZP do Głosów Isengardu - to było powiedzmy uczcicie do przewidzenia.
 Niedługo (oby!) wyjdzie DnŻ - czyli Stone of Erech, później Głosy i posypie się 6 nowych ZP o Rohanie, Elfach i walce z plugawym Sarumanem.

A na horyzoncie majaczy dalszy ciąg Czarnych Jeźdźców - czyli Bractwa Pierścieni cz. II.
 Dwie Wieże i Powrót Króla pewnie zmieści ze 4 do 6 kolejnych Rozszerzeń-Saga, zatem budujcie nowe pudełka, bo kart pewnie przybędzie. Wiadomo - złota kura, znosi złote jajeczka. A z tej kury jeszcze długo nie zrobią rosołku. Grajcie i bierzecie z tego wszyscy
   Rzekł Lekt po czym powrócił do przechodzenia Podróży do Rhosgobel
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Kulgan [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               |  	  | Lekt napisał/a: |  	  | A na horyzoncie majaczy dalszy ciąg Czarnych Jeźdźców - czyli Bractwa Pierścieni cz. II. | 
 Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP
  Jakie Bractwo Pierścienia? Toż to herezja wielkiej wody! Mamy Drużynę Pierścienia a sformułowanie Bractwo użył pewien Pan Tłumacz, który już dawno został obłożony klątwą za swoje wyczyny  (a swoją drogą, to też od tłumaczenia tego Pana zaczynałem swoją przygodę z twórczością Mistrza - jakieś 25 lat temu  ) |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Lekt [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Kulgan dzięki piękne - rozbawiłeś mnie za zatem przedłużyłeś moje życia 	  | Kulgan napisał/a: |  	  | Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP | 
  A tak serio, serio. Znam tę wojenkę o "drużynę-bractwo-kompanię-nazwę wyciągniętą sami wiecie skąd". Przyjmuję "Drużynę" jako powszechniejszą formę, ale mnie osobiście nie pasującą do klimatu. Drużna to może być "A" albo komandosów Republiki z "Gwiezdnych Wojen". Piękno słowo "bractwo" podnosi prawdziwy przekaz owej zbieraniny wędrowców pragnących rozprawić się ze złem. Z herezją bym nie przesadzał. Sami przyznacie, iż przekład właściwy "co Autor miał na myśli" może dostarczyć pewnej nadinterpretacji. Kulganie drogi ja tylko wyrażam własne zdanie.
 Bractwo brzmi godniej i oddaje klimat i ducha idei jego powstania i celu działania. To moje osobiste zdanie
  itd. itd... 
 Ps. Wybacz, nie zauważyłem, że mnie wylogowało... ech. Prosiłbym o usunięcie powyższej omyłkowego posta. Dzięuję.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Szuli [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | Szuli napisał/a: nikt nie zauważył czy co?
 Hej Szuli już wcześniej w nieodpowiedni dział wrzucił to Filip10 - LINK
 , oj bałagan się robi na naszym forum kochanym.
 Propos ZP do Głosów Isengardu - to było powiedzmy uczcicie do przewidzenia.
 Niedługo (oby!) wyjdzie DnŻ - czyli Stone of Erech, później Głosy i posypie się 6 nowych ZP o Rohanie, Elfach i walce z plugawym Sarumanem.

A na horyzoncie majaczy dalszy ciąg Czarnych Jeźdźców - czyli Bractwa Pierścieni cz. II.
 Dwie Wieże i Powrót Króla pewnie zmieści ze 4 do 6 kolejnych Rozszerzeń-Saga, zatem budujcie nowe pudełka, bo kart pewnie przybędzie. Wiadomo - złota kura, znosi złote jajeczka. A z tej kury jeszcze długo nie zrobią rosołku. Grajcie i bierzecie z tego wszyscy
 Rzekł Lekt po czym powrócił do przechodzenia Podróży do Rhosgobel
 | 

ops, nie zauważyłem
  ( Filip10 dał tam tylko zdjęcie pudełka o ile czegoś nie przeoczyłem) Ja karty spotkań trzymam w orginalnych pudełkach a graczy i bohaterów w klaserze ale za to na półce zaczyna brakować miejsca
   PS Może wydzielić by już dział w dodatkach i rozszerzeniach dla cyklu rings maker.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Kulgan [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               |  	  | Lekt napisał/a: |  	  | Kulgan dzięki piękne - rozbawiłeś mnie za zatem przedłużyłeś moje życia 	  | Kulgan napisał/a: |  	  | Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP | 
  A tak serio, serio. Znam tę wojenkę o "drużynę-bractwo-kompanię-nazwę wyciągniętą sami wiecie skąd". Przyjmuję "Drużynę" jako powszechniejszą formę, ale mnie osobiście nie pasującą do klimatu. Drużna to może być "A" albo komandosów Republiki z "Gwiezdnych Wojen". Piękno słowo "bractwo" podnosi prawdziwy przekaz owej zbieraniny wędrowców pragnących rozprawić się ze złem. Z herezją bym nie przesadzał. Sami przyznacie, iż przekład właściwy "co Autor miał na myśli" może dostarczyć pewnej nadinterpretacji. Kulganie drogi ja tylko wyrażam własne zdanie.
 Bractwo brzmi godniej i oddaje klimat i ducha idei jego powstania i celu działania. To moje osobiste zdanie
  itd. itd... | 
 Nie mam najmniejszego zamiaru dyskutować o gustach i upodobaniach, ale ... (zawsze musi być jakieś ale
  ) Opieramy się na tłumaczeniu jedynym słusznym Pani, więc wszystkie nazwy kart i cytatów pochodzą stamtąd. Tak więc lepiej, dla unikania nieporozumień, nie rzucać sformułowaniami typu Łazik bądź Tajar, które do kanonu nie należą. A tak przy okazji ciekawie potoczyła się dyskusja na tym Forum o nazwach do Gwiezdnych Wojen. Tam jest jeszcze bardziej rygorystycznie   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | schen [Usunięty]

| 

|  
               | 
 |  
               | Ale Łazik przecież brzmi tak fajnie  (biedny Aragorn) 
 A co do dodatku to oczekuję z niecierpliwością :] Cieszy mnie, że nie robili z Grimy, czy Sarumana na siłę wrogów, a zgodnie z czasem (khe khe) w którym dzieje się akcja (khe khe) zrobili z nich karty gracza. Sama mechanika Doomed wydaje się interesująca, choć może nie wybitnie odkrywcza. Dodatkowo dochodzi wzmocnienie elfów i nowa talia na Isengardzie. A jeszcze tyle możliwości drzemie w uniwersum Władcy, mam nadzieję, że FFG wyciśnie z niego jak najwięcej.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Szuli [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Czw 23 Sty, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | A jeszcze tyle możliwości drzemie w uniwersum Władcy, mam nadzieję, że FFG wyciśnie z niego jak najwięcej. | 
 O to bym się nie martwił
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Corran [Usunięty]

| 

|  Wysłany: Pią 24 Sty, 2014 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wybacz Lekt, że się z Tobą nie zgodzę, ale z tym bałaganem, to chyba trochę przesadzasz. Wspomniany temat był jak najbardziej w odpowiednim miejscu i wcale nie dotyczył Głosu Isengardu, ani cyklu The Ring-maker. Pytanie dotyczyło talii Nightmare, a że przy okazji pojawiły się tam zdjęcia innych zestawów, to jedynie świadczy o tym, że pytający nie wie jeszcze co to jest i potwierdza słuszność wyboru działu dyskusji ogólnej. W całym wątku nie pojawił się chyba ani jeden tekst odnoszący się do Isengardu, poza Twoją sugestią, że tam (tzn.tu 	  | Lekt napisał/a: |  	  | Hej Szuli już wcześniej w nieodpowiedni dział wrzucił to Filip10 - LINK , oj bałagan się robi na naszym forum kochanym.
 | 
  ) należałoby przenieść wspomniany temat.   

W tych dodatkach będziemy raczej wspierani przez Sarumana, a nie z nim walczyć. A "plugawy", to on się stanie dopiero w Sadze zapoczątkowanej przez Czarnych Jeźdźców. Ciekawe jak tam będzie pasował Saruman jako sprzymierzeniec albo bohater Grima... 	  | Lekt napisał/a: |  	  | Propos ZP do Głosów Isengardu - to było powiedzmy uczcicie do przewidzenia. Niedługo (oby!) wyjdzie DnŻ - czyli Stone of Erech, później Głosy i posypie się 6 nowych ZP o Rohanie, Elfach i walce z plugawym Sarumanem.
 | 
   No i widzę, że używasz nazwy "Głosy Isengardu" (w liczbie mnogiej). Dlaczego? Przecież zarówno w oryginale, jak i polskim tłumaczeniu ten dodatek ma tytuł "Głos Isengardu".
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | psborsuk [Usunięty]

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |