galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2 edycja BALANSSSSSSSS
Autor Wiadomość
toszt
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012   

Gog napisał/a:
Chłopie po prostu mam wrażenie ze usilnie próbujecie udowodnić że wszystko gra, że dyplomacja że coś tam i że latwo to skontrować.

Chłopie ;) też się zdecyduj, bo Ty chyba 3 równoległe światy odwiedzasz Greyjoyami :) W każdym jest szybka mobilizacja, ale poza tym zajmujesz całą okolicę, 3ma jednostkami, 2ma ruchami, raz jesteś w Riverrun, raz w Moat Calin, a przed chwilą we Flint's Finger, o Seagardzie nie wspomnę. Lannister rozkłada 2 ruchy na lądzie, wsparcie na morzu, ma kruka, może mieć 3 ruchy jeśli tego zapragnie i co? i ruszy się po Tobie. Stark też albo zaczyna od samych ruchów, albo ogranicza zwiedzanie krain i blokuje konia i piechura, żeby zmobilizować nową jednostę.

Co do balansu, to wieadoma rzecz, że Lannister ma najciężej, że jak G-joy chce, to robi mu wjazd, ale wtedy ma na plecach Starka. No chyba, że grasz ze ślepcami, albo przedszkolakami, ale o to Cię nie posądzam.

Gog
[Usunięty]

To jeden i ten sam swiat jak widze stark co mobilizuje biore sobie fose ? jak widze u niego marsz ide na pałac co w tym trudnego ?? A co do Riverrun nie da sie go wziąć lanniesterem w 1 turze nieeee ddaaaa się greyjoy jak bedzie chciał zawsze go weżmie powtarzam zawsze. Poproszę po raz drugi żeby byl ktoś tak miły i odniósł się do pomysłu z Tullymi dziękuję :)

toszt
[Usunięty]

Gog napisał/a:
Chłopie po prostu mam wrażenie ze usilnie próbujecie udowodnić że wszystko gra, że dyplomacja że coś tam i że latwo to skontrować.

Wiesz, są gry, gdzie każdy ma taką samą pozycję startową, te same zasoby, te same karty, cokolwiek. To nie jest taka gra. A jeśli nie, to zawsze ktoś ma lepiej, ktoś gorzej. Nie przypadkiem najagresywniejszy gracz jest koło gracza skazanego na pożarcie. Nie mówię, że autorzy gry się przyłożyli i ładnie to dograli, sięgnęli do książek, wyrównali siłę startową jednostek. Grać się da bez widocznej przewagi jednego konkretnego rodu.
W naszych grach forumowych na razie 2 razy wygrał Martell, raz Tyrell, raz Greyjoy. Niewiele to mówi statystycznie, za mało danych, ale widać, że Greyjoy nie dominuje rozgrywek, nawet jakby wygrał kilka następnych gier. Początek może mieć mocny, ale jak się rozciągnie po mapie i wypstryka z dowódców, to szybko zostanie zwinięty. Pobity Lanister i rozciągnięty Greyjoy na południu to pożywka dla Baratheona i Starka.

Mortyr
[Usunięty]

Jak widać każdy ma swoje zdanie i trzeba to uszanować :wink:
W mojej grupie Greyjoy nie jest wcale najbardziej pożądanym, ani najczęściej wygrywającym Rodem. A zagraliśmi już dziesiątki gier. Z moich obliczeń wynika, że Lannister wygrywa równie często.
To tyle w tym temacie ode mnie.

Medyk
[Usunięty]

Każdy chce przekonać innych do swojej racji. Ja nie grałem za dużo w II edycję, ale nie wydaje mi się, że Greyjoy jest taki napakowany. Nawet jeśli zdobędzie Riverun to i tak, żeby mu się to udało musi zagrywać w pierwszych 2-3 walkach silne karty. Wystarczy potem, że Lannister wjedzie gdzieś i wygra bitwę z Clagenem i 3 miecze rozbijają jedną poważną armię. Do tego dochodzi fakt, że musi pocisnąć na morzu Lannistera, a już zaczyna mu chyba brakować marszów. Palone wsparcie też wiele zmienia. Rozwiązań jest sporo i na wszystko jest się w stanie w dłuższym okresie znaleźć rozwiązanie. Zakładanie, że w 2 rundzie jest Mobilizacja też jest loterią. Nawet jak piechurem zajmiesz fosę, to jak bez wsparcia i bez mobilizacji w 2 rundzie ją utrzymasz? A jak w tym czasie Lannister i Stark wezmą Koronę z gwiazdką, to raczej Greyjoy jest w plecki z mobilizacją.
Reasumując - za dużo zrobiłeś założeń do spełnienia, żeby to było tak oczywiste i nastawione na Pirata...

Gog
[Usunięty]

Medyk napisał/a:
Każdy chce przekonać innych do swojej racji. Ja nie grałem za dużo w II edycję, ale nie wydaje mi się, że Greyjoy jest taki napakowany. Nawet jeśli zdobędzie Riverun to i tak, żeby mu się to udało musi zagrywać w pierwszych 2-3 walkach silne karty. Wystarczy potem, że Lannister wjedzie gdzieś i wygra bitwę z Clagenem i 3 miecze rozbijają jedną poważną armię. Do tego dochodzi fakt, że musi pocisnąć na morzu Lannistera, a już zaczyna mu chyba brakować marszów. Palone wsparcie też wiele zmienia. Rozwiązań jest sporo i na wszystko jest się w stanie w dłuższym okresie znaleźć rozwiązanie. Zakładanie, że w 2 rundzie jest Mobilizacja też jest loterią. Nawet jak piechurem zajmiesz fosę, to jak bez wsparcia i bez mobilizacji w 2 rundzie ją utrzymasz? A jak w tym czasie Lannister i Stark wezmą Koronę z gwiazdką, to raczej Greyjoy jest w plecki z mobilizacją.
Reasumując - za dużo zrobiłeś założeń do spełnienia, żeby to było tak oczywiste i nastawione na Pirata...

A no wiadome ze jak przez 5 tur nie bedzie mobilizacji ani starcia to greyjoy nic nie robi:) Nvm jutro gram jubileuszowa 65 gre i zobaczymy :x I dziękuje że nikt nie chce sie ustosunkować do mojego pomyslu z 3 posta :x no cóz a tak sie staralem nawet moja kochana dziewczyna która też gra wykonała kawał dobrej roboty żeby je wykonać a tu nawet nikomu sie nie chce komentowac:(

toszt
[Usunięty]

Gog napisał/a:
A no wiadome ze jak przez 5 tur nie bedzie mobilizacji ani starcia to greyjoy nic nie robi:) Nvm jutro gram jubileuszowa 65 gre i zobaczymy :x I dziękuje że nikt nie chce sie ustosunkować do mojego pomyslu z 3 posta :x no cóz a tak sie staralem nawet moja kochana dziewczyna która też gra wykonała kawał dobrej roboty żeby je wykonać a tu nawet nikomu sie nie chce komentowac:(

Wypróbowałbym, ale u nas mimo, że graczy 6-7 jest, to na raz nigdy w 6ciu nie graliśmy, zawsze komuś coś wypadnie w ostatniej chwili... Więc co dopiero gra z 7mym rodem...

Cytat:
0 lysa arryn(tully) jesli wygrasz mozesz przesunac zeton marszu na podbity obszar ale nie mozesz z niego wywolac kolejnego marszu

o co chodzi?

Dredzilla
[Usunięty]

toszt napisał/a:
Gog napisał/a:

Wypróbowałbym, ale u nas mimo, że graczy 6-7 jest, to na raz nigdy w 6ciu nie graliśmy, zawsze komuś coś wypadnie w ostatniej chwili... Więc co dopiero gra z 7mym rodem...

Cytat:
0 lysa arryn(tully) jesli wygrasz mozesz przesunac zeton marszu na podbity obszar ale nie mozesz z niego wywolac kolejnego marszu

o co chodzi?

Taki FAKE :D :D

Gog
[Usunięty]

Chodzi ze robisz wjazd a potem mozesz sobie wycofac bezpiecznie np wieze statkami z powrotem albo zająć pole z zetonem wladzy takie przegrupowanie :) Jakby dzialała jak loras to by była zbyt przegieta gralismy tak 3 gry i zbalanowalismy ją :) aa sry :d nie mozesz wywołac bitwy mój bład :) Widzisz my zawsze w 6 moze 5-7 gier w 5 w mniej w ogole :) my nie gramy w 7 :) Tully jest zamiast Lennistera po prostu.

Shutt
[Usunięty]

Gdybyś jeszcze ładnie napisał gdzie zaczynają Rybki, jakie zaopatrzenie pozycje na Torach.
Mile widziana interpunkcja, wtedy lepiej się czyta.

Dredzilla
[Usunięty]

jak chcesz balans miedzy lannisterem a Gj to wlaczcie sobie karty losow bitwy po prostu

Gog
[Usunięty]

Zaczynają oczywiście w Riverrun konik i piechur tam garnizon of kors. Na kamiennym stepie jest piechur, więc 1 zamek mają 1 beczkę , ale nie ma znaczenia bo i tak biorą lennisport za darmo, więc od 2 tury 3 beczki :) Graliśmy 3 pierwsze gry z losami bitew, najpierw wyrzuciliśmy czachy, a potem wszystkie, bo wygrywali ludzie bez mózgu co kto dobrze wykminił to koleś 3 a ten lepszy 0 i tylko frustracja, nic wiecej te karty nie wnoszą oprócz niej wg mnie.

SlaYx
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Mówisz, że Greyjoy taki op. Poniekąd Cię rozumiem, ale grałeś kiedyś z dobrym agresywnym Lannisterem?
Na mapie z drugiej edycji http://img217.imageshack.us/img217/7628/tura1.jpg
Zakładając taki scenariusz:
1 tura - Lanister The Golden Sound marsz +1 na Ironmans'bay karta Tywin 4 (jak nie idzie balon to lose)
Stoney Step masz +0
Jeśli wykorzystał balona to osłabiliśmy enema znacznie i gramy save -->Riverrun(jak wjedzie to ogar i cofamy do harrenhal
natomiast jak nie poszedł balon to mamy Ironmans'bay i wtedy marsz do Lanisportu
Lanisport Umocnienie władzy z gwiazdką piechur na wieże + statek do The Golden Sound.
W TAKIM UKŁADAZIE GREY DAŁ ZAPEWNE MARSZ Z PYKE KTÓRY NIC NIE ROBI!
Zakładając, że na porcie dał umocnienie a nie marsz
To ma masakre bo lani gra pierwszy kolejną turę
i idzie wszystko z Lanisportu (piechur, rycerz i wieże=7) z marszem+1 wspierane wsparciem+1 z Ironmans'bay co daje razem siłę armi 10 na marne (koń i piechur=3) obrona+1 i garnizon 2 co daje razem 6 nawet z Balonem +2 dostają wciry.
Co ty na to?? Słaby Grey wyłapie the end w 2 turze nie sądzisz? Oczywiście kilka rzeczy założyłem, że w pierwszej nie idzie balon i żę port nie dostał rozkazu marszu
natomiast zmiana sytuacji na torach zmieni nieco grę bo, ale w tym układzie po zwycięstwie stanisa lannisterowie wyłapią 6 żetonów władzy i grey na pewno straci swój mieczyk a lannister musi tylko utrzymać 2 gwiazdki (jak przegra tron to atak greyjoya na iron bay z portu na niewiele się zda bo lani nie waha się stracić karty 3 i ma wsparcie z The Golden Sound(w takim układzie - jak przychodzi starcie królów to tu przydziela+2) a na Ironmans'bay +1 (co dalej daje przewagę 9 do 6)
Jak przyjdzie mobilizacja to nic nie zmienia na pyke rycerz+2 na Lanisporcie piechur na wieże +4 i statek na The Golden Sound co rozwiązuje powyższy problem z pierwszym ruchem greya.

Gog
[Usunięty]

SlaYx napisał/a:
Mówisz, że Greyjoy taki op. Poniekąd Cię rozumiem, ale grałeś kiedyś z dobrym agresywnym Lannisterem?
Na mapie z drugiej edycji http://img217.imageshack.us/img217/7628/tura1.jpg
Zakładając taki scenariusz:
1 tura - Lanister The Golden Sound marsz +1 na Ironmans'bay karta Tywin 4 (jak nie idzie balon to lose)
Stoney Step masz +0
Jeśli wykorzystał balona to osłabiliśmy enema znacznie i gramy save -->Riverrun(jak wjedzie to ogar i cofamy do harrenhal
natomiast jak nie poszedł balon to mamy Ironmans'bay i wtedy marsz do Lanisportu
Lanisport Umocnienie władzy z gwiazdką piechur na wieże + statek do The Golden Sound.
W TAKIM UKŁADAZIE GREY DAŁ ZAPEWNE MARSZ Z PYKE KTÓRY NIC NIE ROBI!
Zakładając, że na porcie dał umocnienie a nie marsz
To ma masakre bo lani gra pierwszy kolejną turę
i idzie wszystko z Lanisportu (piechur, rycerz i wieże=7) z marszem+1 wspierane wsparciem+1 z Ironmans'bay co daje razem siłę armi 10 na marne (koń i piechur=3) obrona+1 i garnizon 2 co daje razem 6 nawet z Balonem +2 dostają wciry.
Co ty na to?? Słaby Grey wyłapie the end w 2 turze nie sądzisz? Oczywiście kilka rzeczy założyłem, że w pierwszej nie idzie balon i żę port nie dostał rozkazu marszu
natomiast zmiana sytuacji na torach zmieni nieco grę bo, ale w tym układzie po zwycięstwie stanisa lannisterowie wyłapią 6 żetonów władzy i grey na pewno straci swój mieczyk a lannister musi tylko utrzymać 2 gwiazdki (jak przegra tron to atak greyjoya na iron bay z portu na niewiele się zda bo lani nie waha się stracić karty 3 i ma wsparcie z The Golden Sound(w takim układzie - jak przychodzi starcie królów to tu przydziela+2) a na Ironmans'bay +1 (co dalej daje przewagę 9 do 6)
Jak przyjdzie mobilizacja to nic nie zmienia na pyke rycerz+2 na Lanisporcie piechur na wieże +4 i statek na The Golden Sound co rozwiązuje powyższy problem z pierwszym ruchem greya.

skomentowałem to juz w PW tu mi sie nie chce:d dodam tylko ze 1szym marszu tracisz 4 i statek, bo ja daje eurona i miecz jest 6v6 :D pozdro

figol
[Usunięty]

Jak zaatakujesz Ironman's Bay Tywinem to przegrywasz z Balonem i Euronem(tracisz statek). Jak Greyjoy postawił marsz na Ironman's Bay to jeszcze gorzej bo tracisz The Golden Sound.

Atakowanie Greya na morzu w pierwszym ruchu jest spoko jak się gra z losami bitew i grey nie dał marszu na morzu.
Atakujesz Ogarem i marsz +1. Grey bezpiecznie wybierze Eurona lub Balona - dobry deal, dodatkowo jest 1/12 szansy, że dobierzesz "czaszkę" z losów bitew. :grin:

edit. Gog mnie uprzedił :grin:

Odpowiedz do tematu