galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Załoga głazocisku kontra Spelleater Rune
Autor Wiadomość
RasTafari
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Maj, 2012   

bosze obaj jak małe dzieci...

jak mam problem z kumplem z interpretacją to obaj się zgadzamy na jedną (nie próbujemy dojść do konsensusu tylko ustalamy jedną zasadę z reguły gorszą dla jednego gracza a premiującą drugiego) i zgodnie z takim ustaleniem gramy do końca dnia, a potem wszelkie wątpliwości wrzucamy na to forum pod rozwagę DaRKeRa i innych Mędrców i czasami okazuje się że dobrze graliśmy a czasami że jednak źle. Nie rzucamy w siebie kartami, nie odchodzimy od stołu, nie obrzucamy się błotem, A PRZEDE WSZYSTKIM NIE OPLUWAMY SIĘ PUBLICZNIE NA ŻADNYM FORUM!

sory za OT

Venar
[Usunięty]

Owszem, spór zakończony - o zasady gry.

I wiesz, też się ubawiłem. Oczekujesz przeprosin niby za co? Za to że w każdym poście mnie obrażałeś i kpiłeś? Czy za kolejne faux-pas jak napisanie do mnie tutaj po imieniu?
Zwyczajnie przedstawiałem swój punkt widzenia i interpretację zasad - rzeczowo. Że się myliłem to inna kwestia.

Co do matury, nie mam i się tego nie wstydzę. Jak widać osoba chwaląca się studiami wyższymi robi proste błędy ortograficzne więc może warto zastanowić jak się jej udało zdać tą maturę? Nie, lepiej nie...

Pozdrawiam i przepraszam wszystkich, którzy zmuszeni są czytać wszystko powyższe, choć pewnie mają ubaw przedni :)

czegoj
[Usunięty]

Ja również przepraszam tych, którzy weszli na wątek i przeczytali sporo nie merytorycznej dyskusji. Z drugiej strony nie ma obowiązku czytania wszystkiego. Dobre jest to, że przynajmniej mamy pewną odpowiedź w kwestii zasad.

Cytat:
I wiesz, też się ubawiłem. Oczekujesz przeprosin niby za co? Za to że w każdym poście mnie obrażałeś i kpiłeś?

To Twoja interpretacja, jak zrozumiesz to przeprosisz, jak nie będę z tym żył.

Cytat:
Co do matury, nie mam i się tego nie wstydzę. Jak widać osoba chwaląca się studiami wyższymi robi proste błędy ortograficzne więc może warto zastanowić jak się jej udało zdać tą maturę? Nie, lepiej nie...

Sam zacząłeś i wyraźnie napisałem, że kto mieczem wojuje od miecza ginie. Szkoda , że nie złapałeś o co mi chodzi, ale rozumiem, że błąd ortograficzny był koronnym argumentem w dyskusji. Jeśli chodzi o studia to chwalić nie mam się czym. Studia ma wiele osób w Polsce i co z tego skora z nimi nie można znaleźć przyzwoitej pracy, a za to można popełniać proste błędy ortograficzne.

Cytat:
A PRZEDE WSZYSTKIM NIE OPLUWAMY SIĘ PUBLICZNIE NA ŻADNYM FORUM!

Tak działa internet - prawie wszystko można. Smutna prawda, ale prawda.
Mam nadzieję, że administrator będzie wiedział co zrobić z tym wątkiem. :lol:

DaRKeR
[Usunięty]

OMG :)

Venar dobrze zrobię to tak jak prosisz :)

"Wybieranie (v1.3)
Wybieranie sprawdza się w chwili zagrania
karty i drugi raz, kiedy jej efekt zostanie
rozpatrzony. Karta „wybiera cel”,
jeśli w jej tekście znajduje się słowo „wybrana”.

Na przykład: Treść karty Trolle rzygi
(ZS 80) stanowi: „Akcja: Zniszcz wszystkie
jednostki w grze.” Ten efekt nie wybiera za cel
jednostek, które niszczy, więc karty takie jak
Król Kazador (ZS 7), która stanowi: „Przeciwnicy
nie mogą wybierać tej jednostki za cel
efektów kart, chyba, że zapłacą za nie o 3
żetony zasobów więcej za każdy efekt.“ nie
wejdą z nim w interakcję.
Jeżeli nie zaznaczono inaczej, karta
może wybierać na cel jedynie karty
znajdujące się w grze."

A teraz czy w treści karty Załoga Głazocisku jest "wybrana" ?

Venar
[Usunięty]

Wiem, wiem :) Też to znalazłem i dlatego przyznałem, że nie miałem racji :)

Ale mam pytanie uzupełniające.
W przypadku gry 1v1 wszystko jest oczywiste, ale czy w przypadku gry multiplayer poświęcenie "Załogi..." nie zmusza każdego przeciwnika w grze do poświęcenia jednostki, skoro w opisie nie ma "wybierz przeciwnika"?
Pytam bo podobny zapis jest na "Mistrzowskiej Runie Zwątpienia" - "Koszt zagrania jednostek przez przeciwnika jest większy o 1" - tutaj również nie wskazujemy przeciwnika i dotychczas graliśmy że dotyczy to wszystkich przeciwników w grze.

DaRKeR
[Usunięty]

Venar napisał/a:
Wiem, wiem :) Też to znalazłem i dlatego przyznałem, że nie miałem racji :)

Ale mam pytanie uzupełniające.
W przypadku gry 1v1 wszystko jest oczywiste, ale czy w przypadku gry multiplayer poświęcenie "Załogi..." nie zmusza każdego przeciwnika w grze do poświęcenia jednostki, skoro w opisie nie ma "wybierz przeciwnika"?
Pytam bo podobny zapis jest na "Mistrzowskiej Runie Zwątpienia" - "Koszt zagrania jednostek przez przeciwnika jest większy o 1" - tutaj również nie wskazujemy przeciwnika i dotychczas graliśmy że dotyczy to wszystkich przeciwników w grze.

Na wstępnie powiem, że WHI to nie gra do multiplayera, kiedyś FFG chciało żeby tak było, niektóre karty są do tego przystosowane a inne po prostu nie.

Runa powinna działać na wszystkich.
Natomiast Załoga zmusza przeciwnika, liczba pojedyncza, zatem wybierasz któremu przeciwnikowi robisz kuku.

czegoj
[Usunięty]

Według mnie tutaj jest raczej łatwo. To właściciel karty decyduje, kto jest przeciwnikiem. W każdej rundzie przeciwnikiem może być kto inny. Tak graliśmy w przypadku Hekarti. Wiem, że tam jest dokładnie dopisek - wybranego przeciwnika. Dlatego ja bym traktował runę, że działa na każdego przeciwnika - zwyczajnie tu przeciwnikiem jest aktywny gracz. Natomiast w załodze gdyby ona rozwalała jednostkę każdemu przeciwnikowi to na prawdę byłaby bardzo potężna przy tak małym koszcie. Tutaj jednak ja wolałbym się mylić. :lol:

edyta: pisałem z DaRKeR-em w tym samym momencie.

Odpowiedz do tematu