|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
|
Załoga głazocisku kontra Spelleater Rune |
| Autor |
Wiadomość |
RasTafari [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 30 Maj, 2012
|
|
|
bosze obaj jak małe dzieci...
jak mam problem z kumplem z interpretacją to obaj się zgadzamy na jedną (nie próbujemy dojść do konsensusu tylko ustalamy jedną zasadę z reguły gorszą dla jednego gracza a premiującą drugiego) i zgodnie z takim ustaleniem gramy do końca dnia, a potem wszelkie wątpliwości wrzucamy na to forum pod rozwagę DaRKeRa i innych Mędrców i czasami okazuje się że dobrze graliśmy a czasami że jednak źle. Nie rzucamy w siebie kartami, nie odchodzimy od stołu, nie obrzucamy się błotem, A PRZEDE WSZYSTKIM NIE OPLUWAMY SIĘ PUBLICZNIE NA ŻADNYM FORUM!
sory za OT |
|
|
|
 |
Venar [Usunięty]
|
|
|
|
Owszem, spór zakończony - o zasady gry.
I wiesz, też się ubawiłem. Oczekujesz przeprosin niby za co? Za to że w każdym poście mnie obrażałeś i kpiłeś? Czy za kolejne faux-pas jak napisanie do mnie tutaj po imieniu?
Zwyczajnie przedstawiałem swój punkt widzenia i interpretację zasad - rzeczowo. Że się myliłem to inna kwestia.
Co do matury, nie mam i się tego nie wstydzę. Jak widać osoba chwaląca się studiami wyższymi robi proste błędy ortograficzne więc może warto zastanowić jak się jej udało zdać tą maturę? Nie, lepiej nie...
Pozdrawiam i przepraszam wszystkich, którzy zmuszeni są czytać wszystko powyższe, choć pewnie mają ubaw przedni |
|
|
|
 |
czegoj [Usunięty]
|
|
|
|
Ja również przepraszam tych, którzy weszli na wątek i przeczytali sporo nie merytorycznej dyskusji. Z drugiej strony nie ma obowiązku czytania wszystkiego. Dobre jest to, że przynajmniej mamy pewną odpowiedź w kwestii zasad.
| Cytat: | | I wiesz, też się ubawiłem. Oczekujesz przeprosin niby za co? Za to że w każdym poście mnie obrażałeś i kpiłeś? |
To Twoja interpretacja, jak zrozumiesz to przeprosisz, jak nie będę z tym żył.
| Cytat: | | Co do matury, nie mam i się tego nie wstydzę. Jak widać osoba chwaląca się studiami wyższymi robi proste błędy ortograficzne więc może warto zastanowić jak się jej udało zdać tą maturę? Nie, lepiej nie... |
Sam zacząłeś i wyraźnie napisałem, że kto mieczem wojuje od miecza ginie. Szkoda , że nie złapałeś o co mi chodzi, ale rozumiem, że błąd ortograficzny był koronnym argumentem w dyskusji. Jeśli chodzi o studia to chwalić nie mam się czym. Studia ma wiele osób w Polsce i co z tego skora z nimi nie można znaleźć przyzwoitej pracy, a za to można popełniać proste błędy ortograficzne.
| Cytat: | | A PRZEDE WSZYSTKIM NIE OPLUWAMY SIĘ PUBLICZNIE NA ŻADNYM FORUM! |
Tak działa internet - prawie wszystko można. Smutna prawda, ale prawda.
Mam nadzieję, że administrator będzie wiedział co zrobić z tym wątkiem. |
|
|
|
 |
DaRKeR [Usunięty]
|
|
|
|
OMG
Venar dobrze zrobię to tak jak prosisz
"Wybieranie (v1.3)
Wybieranie sprawdza się w chwili zagrania
karty i drugi raz, kiedy jej efekt zostanie
rozpatrzony. Karta „wybiera cel”,
jeśli w jej tekście znajduje się słowo „wybrana”.
Na przykład: Treść karty Trolle rzygi
(ZS 80) stanowi: „Akcja: Zniszcz wszystkie
jednostki w grze.” Ten efekt nie wybiera za cel
jednostek, które niszczy, więc karty takie jak
Król Kazador (ZS 7), która stanowi: „Przeciwnicy
nie mogą wybierać tej jednostki za cel
efektów kart, chyba, że zapłacą za nie o 3
żetony zasobów więcej za każdy efekt.“ nie
wejdą z nim w interakcję.
Jeżeli nie zaznaczono inaczej, karta
może wybierać na cel jedynie karty
znajdujące się w grze."
A teraz czy w treści karty Załoga Głazocisku jest "wybrana" ? |
|
|
|
 |
Venar [Usunięty]
|
|
|
|
Wiem, wiem Też to znalazłem i dlatego przyznałem, że nie miałem racji
Ale mam pytanie uzupełniające.
W przypadku gry 1v1 wszystko jest oczywiste, ale czy w przypadku gry multiplayer poświęcenie "Załogi..." nie zmusza każdego przeciwnika w grze do poświęcenia jednostki, skoro w opisie nie ma "wybierz przeciwnika"?
Pytam bo podobny zapis jest na "Mistrzowskiej Runie Zwątpienia" - "Koszt zagrania jednostek przez przeciwnika jest większy o 1" - tutaj również nie wskazujemy przeciwnika i dotychczas graliśmy że dotyczy to wszystkich przeciwników w grze. |
|
|
|
 |
DaRKeR [Usunięty]
|
|
|
|
| Venar napisał/a: | Wiem, wiem Też to znalazłem i dlatego przyznałem, że nie miałem racji
Ale mam pytanie uzupełniające.
W przypadku gry 1v1 wszystko jest oczywiste, ale czy w przypadku gry multiplayer poświęcenie "Załogi..." nie zmusza każdego przeciwnika w grze do poświęcenia jednostki, skoro w opisie nie ma "wybierz przeciwnika"?
Pytam bo podobny zapis jest na "Mistrzowskiej Runie Zwątpienia" - "Koszt zagrania jednostek przez przeciwnika jest większy o 1" - tutaj również nie wskazujemy przeciwnika i dotychczas graliśmy że dotyczy to wszystkich przeciwników w grze. |
Na wstępnie powiem, że WHI to nie gra do multiplayera, kiedyś FFG chciało żeby tak było, niektóre karty są do tego przystosowane a inne po prostu nie.
Runa powinna działać na wszystkich.
Natomiast Załoga zmusza przeciwnika, liczba pojedyncza, zatem wybierasz któremu przeciwnikowi robisz kuku. |
|
|
|
 |
czegoj [Usunięty]
|
|
|
|
Według mnie tutaj jest raczej łatwo. To właściciel karty decyduje, kto jest przeciwnikiem. W każdej rundzie przeciwnikiem może być kto inny. Tak graliśmy w przypadku Hekarti. Wiem, że tam jest dokładnie dopisek - wybranego przeciwnika. Dlatego ja bym traktował runę, że działa na każdego przeciwnika - zwyczajnie tu przeciwnikiem jest aktywny gracz. Natomiast w załodze gdyby ona rozwalała jednostkę każdemu przeciwnikowi to na prawdę byłaby bardzo potężna przy tak małym koszcie. Tutaj jednak ja wolałbym się mylić.
edyta: pisałem z DaRKeR-em w tym samym momencie. |
|
|
|
 |
|
|
|