galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona kart
Autor Wiadomość
vaden_ker
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

Ardad Lili napisał/a:
jaka właściwie jest różnica pomiędzy koszulkami Mayday a tymi z FFD?

Na małe karty pasują Mayday Mini Chimera. Mayday Mini American są, zdaje się, za małe.

Sigismond
[Usunięty]

Wysłany: Sro 17 Sie, 2011   

O co chodzi z tą różnicą w rozmiarach kart. Słyszałem, że w dodatku Miskatonic Horror też jest różnica w rozmiarach kart Mitów i zdarzeń w porównaniu z poprzednimi dodatkami. FFG lecą sobie w kulki?? To mocno psuje zabawę.

Ardad Lili
[Usunięty]

Wysłany: Sro 17 Sie, 2011   

Z dodatków mam tylko Dunwich i karty są o jakiś milimetr mniejsze od tych z podstawki. Aż tak bardzo nie rzuca się to w oczy (a jak będą w koszulkach to chyba w ogóle).

Ogionejro
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Sie, 2011   

Sigismond napisał/a:
O co chodzi z tą różnicą w rozmiarach kart. Słyszałem, że w dodatku Miskatonic Horror też jest różnica w rozmiarach kart Mitów i zdarzeń w porównaniu z poprzednimi dodatkami. FFG lecą sobie w kulki?? To mocno psuje zabawę.
Galakta mówiła, że wydawanie nowych dodatków szło tak wolno ze względu na zmianę fabryki, która produkuje grę. Podejrzewam, że to "sprawka" tej nowej fabryki :)

Galron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Lis, 2011   

Jeśli chodzi o mnie, to zawsze kupuje koszulki na karty do gier. Najlepsze koszulki jakie wypróbowałem są właśnie z FFG. Sa solidnie wykonane, pasują idealnie do gier FFG jak i wielu innych producentów. Nie wycierają sie tak szybko jak koszulki np. Mayday. Dodatkowo te od FFG są o wiele grubsze od tych Mayday. Jest tego sporo na rynku, a jeśli chodzi o horror w arkahm bez dodatków to potrzeba jedynie po 4 opakowania koszulek FFG standard American/mini American.

Jeden z tańszych sklepów:

http://3trolle.pl/354-Min...k-41x63-mm.html
http://3trolle.pl/358-Sta...ek-56x87-m.html
Poza tym koszulki do nabycia w rebel.pl, bard.pl, replikator.pl i wielu innych sklepach.

Nie mogę natomiast nigdzie znaleźć koszulek, które pasowałyby do kart postaci albo na przedwiecznego, co jest o tyle istotne ze karty te są najbardziej narażone na uszkodzenia (zagięcia, postrzępione rogi itp.) Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na zabezpieczenie tych kart lub wie gdzie można dostać tego typu koszulki to proszę pisać.

rzabcio
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011   

Zalaminować brzydali. :]

kali007
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Lip, 2013   

Przepraszam że odgrzebuję ale.... Czy ktoś z was laminował może karty postaci albo przedwiecznego i moze powiedzieć czy to się opłaca i zdaje egzamin??

shyphrant
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013   

Ze swojej strony powiem tak że jak na razie zalaminowani ( :twisted: ) Przedwieczni z Elder Sign'u dają rade :mrgreen:

Odpowiedz do tematu