galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampa naftowa czyli trochę o klimacie...
Autor Wiadomość
Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Mar, 2009   

NO, no wiedzę, ze kolega tak jak ja lubi porządek w pudełku i gdy wszystko ma swoje miejsce. Ja namówiłem żonę na uszycie mi woreczków na żetony, jak tylko to zrobi razem z wyszyciem Znaku Starszych Bogów to zarzucę fotki aby pokazać efekt.

sirafin
[Usunięty]

Porządek w pudełku znacznie przyspiesza przygotowanie gry i późniejszą żonglerkę żetonami w trakcie gry ;)

A to obiecane szablony pudełek na kary:

SPRAWDZONE! (można śmiało drukować i wycinać)
Małe pudełka (na karty Badaczy)
Duże pudełka (na karty Mitów w koszulkach)

TESTOWE! (jak ktoś wytnie, sklei i sprawdzi czy karty się mieszczą, niech da znać, czy wymiary są OK)

Duże pudełka (na karty Mitów bez koszulek)

WZÓR
linie cięcia
linie zagięć
Żeby nie było problemu z zamykaniem pudełka warto ściąć odrobinę narożniki zakładek (zaznaczone na żółto - DOBRZE)
ALE TYLKO SAME NAROŻNIKI!
Jeśli zetnie się za bardzo (zaznaczone na różowo - ŹLE) to pudełko będzie się samo otwierało.

poooq
[Usunięty]

Kolejna porcja klimatycznych ciekawostek, tym razem najlepsze kąski z BoardGameGeek.com

Zestaw do "utrzymywania porządku"...

Własnoręcznie zrobione zestawy...

Potworne pojemniki.

Walizka dla Sirafina.

Podstawka pod bramę.

Oraz wesoły finał spotkania...

sirafin
[Usunięty]

Podstawki na Bramy i Potwory uważam za rewelacyjny pomysł (naprawdę łatwo przeoczyć leżące na planszy żetony, świetnie się kamuflują)
Niestety podstawki z innych gier się zupełnie nie nadają, są zwyczajnie "za ciasne" :? Zastanawiam się czy w ogóle jest możliwość zakupienia gdzieś dostatecznie "luźnych" podstawek, które nie zniszczą żetonów. Fakt, że w sumie własnoręcznie od biedy też można zrobić, bo modeliną czy masą modelarska już miałem okazje się bawić, ale zrobienie kilkunastu podstawek to sporo zabawy.

Ajgor
[Usunięty]

A może drewniane klocki z odpowiednim wycięciem? Dość łatwo i tanio można to zrobić.

poooq
[Usunięty]

...albo...

źródło:boardgamegeek.com

sirafin
[Usunięty]

Przebiegłe, niezły substytut nim się skombinuje jakieś przyjemniejsze wizualnie podstawki. Klocki drewniane by nie były złe, zwłaszcza jeśli by je później polakierować, jednak jestem w stanie bardziej poszaleć odnośnie wyglądu podstawki i pewniej się czuję rzeźbiąc w glinie, niż obsługując maszyny którymi można zmniejszyć ilość palców ;)

8janek8
[Usunięty]

No ale w końcu to ma być horror ;)

Ajgor
[Usunięty]

Sirafin - Moja Córka zrobiła z modeliny figurki do "Agricola", chyba ją zatrudnię do podstawek. :)

sirafin
[Usunięty]

Figurki z modeliny... Hmmm... To jest myśl, choć może nie koniecznie z modeliny, bo ona się nieprzyjemnie klei do palców podczas modelowania i ciężko o ładne szczegóły, ale masa modelarska będzie jak znalazł, potem pomalować akrylami i powinno być miodzio. Tak że chyba też spróbuję. Ale w coś takiego to się pobawię za parę tygodni jak znajdę czas ;)

poooq
[Usunięty]

Przykładowe figurki:

Kilka propozycji z RAFM MIniatures
Zestawy badaczy:

I prywatny zbiór najładniej pomalowanych:

Hmmm... w jaki sposób przerzucając się z żetonów na figurki można by było zapisać tam informacje o nich? Kolor ruchu potworów można zaznaczyć malując ich podstawki... Ehh... Marzenia...
Ostatnio zmieniony przez poooq Pon 23 Mar, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

finallyh
[Usunięty]

Sirafinie, jakiego papieru użyłeś? Zabezpieczałeś druk w jakiś sposób (fiksatywa czy cuś podobnego)? Świetnie to wygląda.

sirafin
[Usunięty]

poooq napisał/a:
Hmmm... w jaki sposób przerzucając się z żetonów na figurki można by było zapisać tam informacje o nich? Kolor ruchu potworów można zaznaczyć malując ich podstawki... Ehh... Marzenia...

Tylko co wtedy z losowaniem skoro wyczujesz pod palcami jakiego potwora wyciągasz? ;)

@finallyh
Użyłem papieru fotograficznego do drukarek, bo niestety kredowy mi się skończył jakiś czas temu, a fotograficznego się jeszcze sporo wala po szufladach ;) Ten którego użyłem ma gramaturę 220gsm i to od biedy wystarczy, ale jak będziesz kupował to polecam wziąć o większej gramaturze, pudełko będzie mocniejsze wtedy. Mimo wszystko wolę papier kredowy, nie jest taki "lepki" w dotyku jak fotograficzny i tusz na nim szybciej zasycha.

poooq
[Usunięty]

sirafin napisał/a:

Tylko co wtedy z losowaniem skoro wyczujesz pod palcami jakiego potwora wyciągasz? ;)

A im większa figurka tym potężniejszy potwór... Takie mi-go byłyby pokrzywdzone... Figurki tylko dla badaczy to chyba optymalne wyjście. Może córeczka Ajgora jak już ulepi komplet dla niego da się namówić na jeszcze jeden dla mnie?

Ajgor
[Usunięty]

To musi się podszkolić i zmienić klimat! :)

Odpowiedz do tematu