galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF #50 - The Winds of Winter are coming - nabór
Autor Wiadomość
Jazmatos
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014   

guzu napisał/a:
wszystko o tej wersji jest tutaj http://enter-there.com/instructions/

mapka jest od nich i jeśli są tory tur i zaopatrzenia przygotowane, tory wpływów i dzikich, to i zamki też

zagrajmy tak jak oni to zrobili do 7, jeśli w II rundzie się gra skończy - zagramy od nowa do większej ilości zamków

No ok, że jest ale czy to oznacza że dobrze jest? Według mnie przynajmniej tego Riverrun nie powinien mieć i było by w sumie ok. Pytanie jest czy będzie sens grać od nowa od 2 tury zamiast to skorygować jeszcze póki nie zaczęliśmy, wiem że nieco późno i Germanus może mieć o to pretensje (uzasadnione), ale niech się też inni wypowiedzą w tej kwestii.

guzu
[Usunięty]

Gog napisał/a:
współczuje tez martellowi;d ktoremu wjedzie targ biały:d

czy ja wiem, w I rundzie spokój, statki są w portach, przy mobilce Martella ma dwa statki na Sea of Dorne i dwa na ESS i to wtedy chyba biały się musi obawiać :)

Gog
[Usunięty]

guzu napisał/a:
Gog napisał/a:
współczuje tez martellowi;d ktoremu wjedzie targ biały:d

czy ja wiem, w I rundzie spokój, statki są w portach, przy mobilce Martella ma dwa statki na Sea of Dorne i dwa na ESS i to wtedy chyba biały się musi obawiać :)

targ zrobi 2 statki na SoD bo jest peirwszy n tronie przeciez:D

guzu
[Usunięty]

gog czy czytałeś zmiany w zasadach?

Gog
[Usunięty]

guzu napisał/a:

aaa czytalem;d zapominam ciagle o tym :D a 2 gwiazdki na arbor to nie przesada?:D

Jazmatos
[Usunięty]

Gog napisał/a:
guzu napisał/a:

aaa czytalem;d zapominam ciagle o tym :D a 2 gwiazdki na arbor to nie przesada?:D

No też to zauważyłem, ale jeśli pozbawimy Lannistera Riverrun to mogę się jednej korony zrzec :P Bo w sumie i tak Lannister ma za dobrze, gdyby chociaż był znacznie niżej na dworze. A tak dam tam pochodnie to jeśli miał koronkę to zmieni sobie na marsz, dam marsz to zmieni na koronkę... A w stolicy się spokojnie zmobilizuje, zdobędzie kolejny zamek i przy mobilizacji jesteśmy w dupie :P A Targ jeden statek i tak morze sobie zrobić co i tak mu daje przewagę.

guzu
[Usunięty]

Panowie, to jest gotowy produkt do gry, ktoś go zrobił, ja chcę z Go z Wami sprawdzić, czy to jest grywalne po prostu.

Czy GOT 2ed. jest świetnie zbilansowany? Czy w DwD, FFC da się grać? Czy Wasze #46, Wojna o Północ są idealne? No właśnie....

W tym momencie sprawdzamy tą wersję, widzicie że Lanni mocny, lejcie Go.

guzu
[Usunięty]

Jazmatos napisał/a:
A Targ jeden statek i tak morze sobie zrobić co i tak mu daje przewagę.

gdzie sobie zrobi?

Jazmatos
[Usunięty]

guzu napisał/a:
Panowie, to jest gotowy produkt do gry, ktoś go zrobił, ja chcę z Go z Wami sprawdzić, czy to jest grywalne po prostu.

Czy GOT 2ed. jest świetnie zbilansowany? Czy w DwD, FFC da się grać? Czy Wasze #46, Wojna o Północ są idealne? No właśnie....

Że zapytam jak? Nie ma zdolności rodowych, a nikt nie ma do niego dostępu w I turze. Grey nie ma miecza więc na morzu się może tylko podrapać po nosie. Dopiero Targ (Deanerys) może próbować od 2 tury próbować go skubać, ale jeśli wypadnie mobilizacja przy jego 9 punktach to też nie wiem czy będzie mógł wiele zrobić? Gdyby był Tully to ok. A tak zabrano mu przeciwnika zostawionio puste zamki i żeby było śmiesznie jeszcze mu dali 4 na wstępie plus Kruka. Sorka cofam to co powiedziałem o Aegonie, statku nie zrobi, źle sobie na port popatrzyłem.

Gog
[Usunięty]

guzu napisał/a:

hmm w WoPie w ostatniej grze byla sytuacja gdzie 5ciu graczy mialo po 4 zamki, a jeden 3 jesli to nie jest balans to co nim jest?:D ok nie marudzmy grajmy;d 100% lani wygra:d

Jazmatos
[Usunięty]

Gog napisał/a:
guzu napisał/a:

hmm w WoPie w ostatniej grze byla sytuacja gdzie 5ciu graczy mialo po 4 zamki, a jeden 3 jesli to nie jest balans to co nim jest?:D ok nie marudzmy grajmy;d 100% lani wygra:d

I to być może nawet w 2 turze już :P Jeżeli mamy grać bez zmian to w takim razie od razu apel do Greyjoya i Targa (Deanerys) skupcie swoje wysiłki od razu na Lwie :P
Ostatnio zmieniony przez Jazmatos Czw 03 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

guzu
[Usunięty]

Gog napisał/a:
ok nie marudzmy grajmy;d 100% lani wygra:d

święte słowa, grajmy, a jak ktoś chce pomarudzić to tu: http://enter-there.com/contact-me/

Jazmatos
[Usunięty]

guzu napisał/a:
Gog napisał/a:
ok nie marudzmy grajmy;d 100% lani wygra:d

święte słowa, grajmy, a jak ktoś chce pomarudzić to tu: http://enter-there.com/contact-me/

Oka, choć czuję że ta gra się skończy zanim się zacznie. A jak mi odpisze, że mam rację to co zmienimy w trakcie gry? :D

guzu
[Usunięty]

zmienimy w następnej ;)

reszka
[Usunięty]

e tam, demonizujecie. Jak Daenerys popłynie na blackwather i ruszy się statkiem z portu, to lanni niewiele zrobi. Lanniego będą kąsali wszyscy, o ile Daenerys zagra antyLannisterowo w 1 turze, to niezależnie od wydarzeń w 2 turze Lanni nie ma praktycznie szans na zwycięstwo w 2 turze. ok, wymaga to pewnego poświęcenia ze strony Daenerys ale nic co być może nie zwróci się z nawiązką ww kolejnych turach.

Daenerys kładzie marsz-1 na statku, marsz+0 w porcie, marsz+1 w stolicy i Lani jest w potrzasku. Nie rozumiem zarzutów, widać że przemyślano ten wariant gry (np. z garnizonem o sile 1), bo albo Lanni położy obronę +2 albo na 100% traci przystań. Lanni może wytrzymać 2-3 tury czekając na posiłki i non stop się broniąc, ale o ile Daenerus nie pozwoli mu wyjść z przystani, to nici z jego zwycięstwa w 2 i 3 turze. Całe szczęście, że ma choć riverrun.

Odpowiedz do tematu